Politic

FOTO/VIDEO | Comunicat: Pentru prima dată, PNL marchează ziua Partidului Național Liberal, la Buzău!

Este pentru prima dată când PNL Buzău organizează un eveniment care amintește de ziua de 24 mai, ca zi a Partidului Național Liberal. Se împlinesc, așadar, 146 de ani de când liberalismul a început să activeze sub cupola PNL, în România, iar cu această ocazie, la Buzău, am ales să marcăm această zi prin comemorarea celor mai importanți liberali din județul nostru. Am amintit, astfel, de Grigore Monteoru, cel care a fondat, în 1876, organizația de la Buzău, de Nicu Constantinescu, recunoscut ca fiind cel mai performant primar pe care l-a avut vreodată Buzăul, și de Stan Săraru, un om care a luptat pentru ca buzoienii să conteze la nivel național în mandatul său de primar din perioada 1933-1937. Spunea Stan Săraru despre Buzău, în 1935: ,,Înfrumusețarea unui oraș este o operă de fiecare zi și înfrumusețarea orașelor noastre interesează într-o mare măsură întreaga națiune”.

,,Încă de la preluarea mandatului de președinte interimar al filialei PNL Buzău, am spus că voi face tot ce-mi stă în putință ca această organizație să înceapă să conteze la nivelul Partidului Național Liberal, dar, mai ales, să conteze pentru comunitatea noastră. Consider că lucrurile trainice au o fundație bine clădită, așadar, sunt de părere că unul dintre cele mai importante lucruri este să ne cunoaștem istoria pentru a putea construi mai departe un partid solid într-o lume modernă aflată într-o permanentă transformare. Am fost alături de colegii mei, membri ai organizațiilor PNL Buzău și TNL Buzău la Sărata Monteoru, și am a- mintit de oamenii care au pus bazele PNL Buzău și a căror memorie, din păcate, din neglijența unora, a fost uitată. Vreau ca acest lucru să se schimbe, de aceea, noua echipă de liberali pe care o conduc și-a luat angajamentul reconstrucției formațiunii politice pas cu pas, iar unul dintre pași a însemnat și evenimentul pe care l-am organizat la Monteoru în amintirea celor pentru care liberalismul a fost o credință, înainte de a fi o doctrină. Iată că, la 146 de ani de la înființare, Partidul Național Li- beral, rămâne, poate singurul de dreapta cu adevărat, un partid capabil să susțină o guvernare stabilă, într-o perioadă fără precedent, în perioada postdecembristă.

În 2020, PNL a menținut stabilitate politică și echilibru economic, într-o criză de sănătate nimicitoare, care a lovit întreaga lume din toate punctele de vedere. În ciuda vremurilor dificile, PNL continuă guvernarea în 2021 angajându-se să readucă economia pe un trend ascendent, să combată efectele crizei economice și sociale defectuoase provocate de guvernul din perioada precedentă, alături de partenerii săi actuali”, a conchis președintele PNL Buzău, Gabriel Avrămescu.

„Am ales să marcăm ziua PNL prin conturarea unui traseu al obiectivelor emblematice pentru liberalismul buzoian. Astfel, am început traseul nostru prin pomenirea memoriei fondatorului PNL Buzău, Grigore Constantinescu-Monteoru, la capela din stațiunea Sărata Monteoru. Acesta a fost unul dintre politicienii reformatori din Parlamentul Ro­mâniei, în timpul mandatelor sale de deputat și senator, între anii 1876-1898. Am continuat traseul, în cimitirul Dumbrava din Buzău, unde am depus coroane de flori la mormântul lui Nicu I. Constantinescu, primar PNL al Buzăului, timp de 5 mandate, și deputat PNL în mai multe legislaturi. Constantinescu a fost cel datorită căruia există astăzi Palatul Comunal, în centrul municipiului, o clădire-simbol pentru Buzău. Tot el a asanat și pavat oborul, a construit Bulevardul Parcului și mai multe școli, inclusiv Liceul <Bogdan Petriceicu Hasdeu>.

Un alt liberal de care ne aducem aminte, astăzi, la 146 de ani de la înființarea PNL, este Stan Săraru, primar li- beral al Buzăului în perioada 1933-1937, un edil vizionar care a realizat un întreg sistem de parcuri și grădini, a păstrat și a amenajat pădurea Parcul Crâng și a investit în lucrări edilitare de apă, pavaj, sistematizare și iluminat electric de o amploare deosebită. Am reușit să readucem la viață pentru prima dată după 31 de ani de la Revoluție, o parte importantă din istoria liberală a Buzăului, despre care puțini vorbesc, deși ma- rile proiecte care au dus la dezvoltarea municipiului au fost realizate cu adevărat de personalitățile liberale care au condus comunitatea noastră. Primarii liberali au modernizat Buzăul”, a spus Vlad Mircea Pufu, senator PNL.

Text asumat de Partidul Național Liberal – Filiala Buzău

Articole similare

error: Continut protejat!!