sâmbătă, 11 iulie 2020

FOTO | Vasile Tudorică, contrastele lumii contemporane transpuse în lucrări de artă

Într-o lume plină de contraste şi căutări continue, artistul plastic Vasile Tudorică încearcă să ofere publicului lumină şi echilibru prin intermediul celei mai recente expoziţii. „Semne de lumină” a avut vernisajul miercuri, 20 noiembrie, la Galeriile de Artă „Ion Andreescu”, în prezenţa colegilor din filiala buzoiană a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP).

Profesor de educaţie artistică plastică la Şcoala 11, Vasile Tudorică a transformat sala de jos a galeriilor buzoiene într-o adevărată explozie de culoare.

În debutul vernisajului, preşedintele UAP Buzău, Valeriu Şuşnea, a făcut o trecere în revistă a premiilor şi participărilor la expoziţiile naţionale şi internaţionale ale lui Vasile Tudorică, continuând cu o prezentarea lucrărilor reunite sub titlul „Semne de lumină”.

„Lucrările lui apar ca nişte mici bijuterii”

„Aceste lucrări redau preocupările permanente ale artistului, care relevă o serie de lucruri ce ţin atât de arta decorativă, cât şi de partea picturală. Ele sunt ca nişte proiecte de artă monumentală şi eu le-aş vedea transpuse la scară foarte mare în spaţii ­pu­blice, în mozaic de exemplu. Se vede vocaţia pentru de­corativ şi pentru pata clară de culoare, pentru o armonie de culoare, susţinută foarte bine cu câteva elemente grafice pentru a su­blinia centrele de atenţie. Trebuie să subliniez rafinamentul cromatic al lui Vasile, un rafinament care lasă să se întrevadă o sensibilitate deosebită a artistului. Desenul se învaţă, dar culoarea trebuie să o ai în sânge, iar lucrările acestea demonstrează că artistul este un bun pedagog şi un bun meseriaş. Foarte bine puse la punct, lucrările lui apar ca nişte mici bijuterii”, a declarat Valeriu Şuşnea.

Pornind de la cuvintele lui Kant, „arta este ultimul surâs al tragediei noastre”, Vasile Tudorică a mărtu­risit că sursa de inspiraţie pentru lucrările expuse a fost chiar lumea contemporană.

„Una dintre misiunile artistului este de a reflecta în creaţia sa realitatea epocii lui”

„Consider că una dintre misiunile artistului din toate timpurile a fost aceea de a reflecta în creaţia sa realitatea epocii lui în comple­xitatea aspectelor acestuia. Inspirat, parcă, de vremurile prezente, de această lume dinamică a căutărilor şi contrastelor, mi-am propus să transpun într-un registru artistic tocmai această realitate, ca fiind şi propria mea realitate. În acest context se resimte mai acut nevoia de echilibru, de linişte, de lumină. De ce <semne de lumină>? Este, evident o metaforă a rezultantei căutărilor continue a acelei lumi guvernate de bine, adevăr şi frumos”, a declarat Vasile Tudorică.

Artistul buzoian a mărturisit că a simţit că în lucrările sale fiecare formă îşi caută conturul şi fiecare pată îşi caută culoarea.

„În lucrările expuse întâlnim aştrii, incandescenţe, dâre de foc, lumina albă a petelor, panglici de lumină ce trimit către curcubeu. Toate acestea susţin ideea de semne. Compoziţional, structurile sunt aparent simple. Este vorba despre o dispoziţie în registre verticale şi orizontale, pentru a sugera echilibrul, contrazis de grafismul liniilor curbe sau oblice. Căutam liniştea, echilibrul, simetria… Acest freamăt de pete tinde să se limpezească în aceste ­re­gistre verticale şi orizontale. În ceea ce priveşte culorile, nu m-am temut de nimic, ci am încercat să le aşez mizând pe efecte complementare, petele mari lângă cele mici, în tendinţe de monocromie, toate punând în valoare acea lumină”, a mai declarat Vasile Tudorică.

Articolul precedentMai greu de atât nu se putea!
Articolul următorÎn balansoar
loading...
error: Content is protected !!