Administrație

FOTO | Toma: ,,I-am propus ministrului Educației ca municipiul Buzău să devină orașul-pilot în domeniul digitalizării”

Reprezentanții Asociației Municipiilor din România (AMR) – structură asociativă condusă de primarul Clujului, Emil Boc, și al cărei președinte executiv este primarul Constantin Toma – s-au întâlnit cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și cu secretari de stat și directori generali ai acestui ­mi­nister.

Legat de această întâl­nire, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a scris pe pagina sa oficială de Facebook că discuțiile au fost legate atât de susținerea burselor și a transportului gratuit pentru elevi de către minister, cât mai ales de profesionalizarea conducerii școlilor, inclusiv prin crearea poziției de manager admi­nistrativ pentru fiecare școală sau grup de școli, recrutat și angajat de către primării.

,,Am prezentat din partea AMR un punct de vedere legat de implementarea la nivel național a unei platforme educaționale pentru managementul și gestiunea școlarității, inclusiv a catalogului electronic. I-am propus domnului ministru Cîmpeanu ca municipiul Buzău să devină orașul-pilot în domeniul digitalizării, deoarece avem, de aproape trei ani, o platformă educațională implementată în toate școlile, fiind cei mai avansați din țară în acest domeniu. Domnul ministru a fost de acord în principiu cu propunerile noastre, urmând să ne implice ca primari în toate modificările legislative ce vor avea loc. Ca primar al Buzăului m-am implicat și mă voi implica cât voi putea de mult, considerând Educația ca fiind cea mai importantă investiție ce se poate face în viitorul acestui oraș“, a scris Toma pe Facebook.

Conform site-ului AMR, delegația Asociației Municipiilor din România ,,a solicitat și obținut următoarele: sustenabilitatea burselor pentru elevii din învăță­mântul preuniversitar (cuantumul minim al bursei de performanță, de merit, de studiu și al burselor de ajutor social stabilit prin Hotarâre de Guvern se va suporta de la Bugetul de Stat, iar autoritățile publice locale pot acorda burse suplimentare); finanțarea cheltuielilor materiale pentru bunuri și servicii (având în vedere că în ultimii 5 ani, finanțarea costului standard per elev a crescut cu doar 17%, în condițiile majorării accentuate a prețurilor la utilități, bunuri, servicii, mi­nistrul Educației a fost de acord cu solicitarea AMR privind creșterea acestor cheltuieli materiale, urmând să înainteze propuneri privind cuantumul acestora în viitoarea Lege a Bugetului de Stat); asigurarea sumelor necesare pentru transportul elevilor (având în vedere prevederile Legii ­Educației Naționale nr. 1, modi­ficată în data de 5 noiembrie 2020, ministrul Edu­cației a informat reprezentanții AMR că se va asigura finanțarea transportului ele­vilor de la bugetul de stat)”.

Conform aceleiași surse, conducerea Ministerului ­Educației și AMR au convenit constituirea unui grup de lucru care, până la sfârșitul lunii iulie, să ­pro­pună următoarele: elaborarea unui standard de cost pentru copiii antepreșcolari; elaborarea unui set de ­pro­puneri privind metodologia de organizare și desfășurare a concursurilor pentru funcțiile de director și director adjunct din învă­țământul preuniversitar care să includă și reprezentarea municipiilor în comisiile de concurs, precum și analizarea creării poziției de manager administrativ. De asemenea, Asociația Municipiilor din România a mai solicitat includerea distinctă a sumelor pentru cheltuielile cu finanțarea învățământului privat și asigurarea acestora începând cu exercițiul bugetar din 2022, precum și oficializarea catalogului electronic, Ministerul Educației având în derulare un proiect privind reglementarea funcțio­nării acestuia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker