Administrație

FOTO | Toma, după întâlnirea Asociației Municipiilor cu ministrul Fondurilor Europene: „Buzăul, locul 7 pe țară la atragerea de fonduri europene”

Primarul Constantin Toma, președinte executiv al Asociației Municipiilor din România, a participat, marți, la întâlnirea reprezentanților acestei structuri asociative cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, și cu vicepremierul Dan Barna, pe parcursul căreia s-au discutat aspecte ale implementării Planului Național de Redresare și Reziliență și a Programelor operaționale de finanțare aferente perioadei 2021-2027, finanțate de Uniunea Europeană.

,,Am susținut atât proiec­tele naționale privind tran­ziția verde (tranziția la economia circulară), dar și proiectele Buzăului pentru <atingerea> viziunii noastre de dezvoltare. Avem în lucru, la Primăria Municipiului Buzău, proiecte cu finanțare europeană de circa 200 de milioane de euro până în 2024, iar pentru ciclul financiar 2014-2020, Buzăul s-a clasat pe locul 7 la nivel național, atrăgând circa 80 de milioane de euro, proiecte ce sunt în derulare. Atragerea de fonduri europene reprezintă un obiectiv prioritar pentru finanțarea investițiilor noastre!”, a scris primarul Toma pe pagina sa oficială de Facebook.

Conform site-ului Asociației Municipiilor din România, Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a prezentat impactul pe care Planul  Național de Redresare și Reziliență îl poate avea asupra activităților de reabilitare energetică a clădirilor, transport urban public modern, iluminat pu­blic ,,smart”, semaforizare inteligentă și control al traficului, accentuând nevoia introducerii unui mecanism de prioritizare pe baza soli­citărilor primite de la municipii, prin crearea unui Fond de Reziliență. La rândul său, vicepremierul Dan Barna a asigurat primarii de municipii de susținerea Guvernului în soluționarea priorităților specifice fiecărui municipiu.

La finalul întâlnirii, președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca a declarat: ,,România are o șansă istorică. Sunt alocate 80 de miliarde de euro pentru Cadrul financiar multianual și Planul Național de Redresare și Reziliență, dublu a ceea ce am avut în ultimii 14 ani. Ne dorim ca cetățenii noștri să aibă acces la o viață de calitate, o administrație eficientă și pentru asta avem nevoie de o reformă a administrației publice din România, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va avea, din partea Asociației Municipiilor din România, un sprijin trans­partidic în realizarea acesteia. Este nevoie de o reglementare nouă a zonelor me­tropolitane. Tendința de urbanizare nu va putea fi oprită în următorii ani. Această lege este fundamentală pentru municipii din punct de vedere al conceptului de smart city, mobilitate, educație, sănătate, calitatea vieții, transport <verde>, nepoluant, dar și crearea unei infrastructuri pentru decongestionarea traficului, spații de parcare verzi, parcuri care să influențeze ­po­zi­tiv calitatea vieții. Este nevoie de o economie circulară, colectarea selectivă fiind o mare problemă a României. Pe componenta digitală, este nevoie de interconectarea bazelor de date. Domeniul educației trebuie sprijinit prin pregătirea profesorilor pentru era ­di­gitală, iar asigurarea table­telor pentru elevi este un lucru fundamental. Este necesară implicarea beneficiarilor în consultarea Ghidurilor iar cheltuielile și activitățile neeligibile ar trebui specificate pentru a evita comportamentele abuzive din partea evaluatorilor”, a spus Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker