Cultură

FOTO / Sute de evenimente la cea de-a treia ediție a „Buzău International Arts Festival”

Se apropie cea de-a treia ediție a Buzău International Arts Festival, programată anul acesta  între 20 august și 17 septembrie. Festivalul aduce buzoienilor, ca și în anii precedenți, concerte de excepție, zeci de spectacole de teatru și peste o sută de filme, foarte multe în premieră, evenimente pentru copii, evenimente stradale, lansări de carte, întâlniri cu vedete. Toate aceste evenimente sunt deschise, bineînțeles, nu doar buzoienilor, ci și publicului din județelor învecinate. Evenimentul reunește și edițiile cu numărul opt ale Festivalului Internațional de Film Buzău – BUZZ IFF și Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B.

 În premieră, competiție de filme pentru copii

Și anul acesta, așa cum ne-au obișnuit, organizatorii au pus la cale multe surprize plăcute, în afara evenimentelor anunțate și deja așteptate cu interes de buzoieni, așa cum este, spre exemplu, concertul anunțat, încă din luna iunie, al uneia dintre cele mai iubite trupe din România, „COMPACT” (Paul Ciuci),  care revine la Buzău după o prea lungă pauză cu  „Cântec pentru prieteni”, „O noapte și-o zi”, „Mi-e tare dor de tine” și multe alte piese care au devenit nemuritoare.

Una dintre surprizele festivalului pe care o devoalăm acum este trecută în dreptul capitolului filme în concurs. Este vorba despre o competiție de filme pentru copii, ceea ce constituie o premieră. „Am decis să fac o competiție de filme pentru copii, pentru că au fost foarte apreciate; nu mă refer la filmele Mainstream;  la edițiile precedente au fost proiecții speciale cu filme pentru copii din Ucraina, Norvegia etc. și au prins la public atât de bine încât am decis să deschid o filă de compeție și pentru filmele pentru copii. M-am bucurat pentru că am primit în jur 50 de înscrieri și vom alege trei dintre ele, deoarece competiția are doat șase zile”, spune Mihaela Constantinescu, sufletul acestui festival internațional de la Buzău, doctorand în cinematografie și media la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), cadru didactic universitar.

Ideea organizatorilor este ca prin ceea ce fac să  promoveze și orașul gazdă al festivalului, adică municipiul Buzău. „De la an la an, ne dorim ca festivalul să crească, să fie mai vizibil la nivel național și în afara țării și astfel să promovăm orașul; ne dorim să arătăm că se poate realiza un eveniment cultural de bună calitate și de anvergură  și într-un oraș de provincie, care până în urmă cu câțiva ani era destul de anost din punct de vedere cultural. Este un festival plin de evenimente. Încercăm să avem cât mai multe evenimente, ca să se simtă că ne aflăm într-un fesitval, într-un «oraș festival». Va fi distracție zilnică, astfel încât oamenii să își facă programul după calendarul BIAF. Ne dorim să contribuim și la creșterea economică a orașului, pentru că este știut că orașele care au foarte multe festivaluri sau au un festival cultural de amploare cresc economic. Noi avem și în acest an și componenta internațională a festivalului; am invitat oameni cu care ne-am cunoscut la festivaluri  în afară și au răspuns pozitiv. Ei vor spune când vor ajunge acasă, în țara lor: am mers la un festival la Buzău și ne-a plăcut atât de tare încât abia așteptăm să mai mergem. Cei care au fost la noi în festival la edițiile precedente au vorbit frumos despre Buzău. Ne bucurăm să contribuim la promovarea orașului; dacă nu era susținere din partea autorităților, din partea oamenilor care vin la evenimentele noastre, nu ar fi existat BIAF”, mai spune Mihaela Constantinescu.

 Prima zi de festival cu motocicliști, jongleuri, trubaduri…

Festivalul Buzău International Arts Festival va începe pe 20 august, când străzile și Parcul Crâng din Buzău se vor transforma în scene pline de culoare și energie. Mii de buzoieni sunt așteptați, cu mic, cu mare, ca la fiecare ediție BIAF, să se bucure de spectacole de stradă, evenimente pentru copii, parada toboșarilor Superchill, jongleuri, trubaduri, acrobații cu foc, personaje în costume, parada motocicliștilor de la B-Zones, pictură pe față și codițe colorate. Atmosfera va deveni incendiară seara, când trupa White Mahala va urca pe scena din Parcul Crâng și va încânta publicul cu muzica sa antrenantă.

Iubitorii de jazz se vor bucura de concertul artistei israeliene Daphna Levy și al orchestrei sale, ce îi vor încânta cu ritmuri și improvizații de excepție și prelucrări după muzica Ellei Fitzgerald. Iubitorii de muzică și poezie sunt invitați  la concertul „Declarație de drag”, susținut de actorul Adrian Păduraru și invitații săi, unde muzica și poezia se îmbină cu umor și delicatețe. Se pot viziona filme  pentru toate gusturile pe toată durata BIAF, pentru toate gusturile, dar și filme de artă, în cele două cinematografe în aer liber: Parcul Crâng și CineParcul Filmelor de Festival din Amfiteatrul Tineretului, unde publicul cinefilm va avea, din nou, ocazia de a se întâlni față în față cu realizatori de film și actori cunoscuți.

Pentru pasionații de teatru  s-a pregătit o selecție consistentă de spectacole de calitate, din România, precum și o surpriză din Israel, ocazie cu care vor putea vedea pe scenă actori celebri și producții în premieră la Buzău.

Iubitorii de artă plastică sunt invitați la expoziția inedită a Luanei Popa (Suceava), care folosește foi de carte ca suport pentru creațiile sale originale, sau pot vizita expoziția de pictură a psihologului Daniela Tordoi, care corelează elemente din psihologie cu viziunea sa artistică, într-o manieră originală. Un frumos omagiu va fi adus unui artist buzoian, în cadrul expoziției de pictură „In Memoriam Adrian Vlaicu”.

BIAF 2023 prezintă și o expoziție de icoane pictate pe sticlă, a actorului Cristi Martin, precum și o expoziție de fotografii, ce prezintă ipostaze din cariera regretatului teatrolog de origine buzoiană, George Banu.

Lucrările artistului râmnicean Răzvan Ghiță, sculpturi în metal, vor fi expuse și ele la BIAF 2023.

Fotografia vine la BIAF cu o serie de evenimente în premieră absolută la Buzău: expoziția „România 365 Press Photo”, ce va prezenta fotografii din ultimul an ale unor fotojurnaliști români de calibru, precum și expoziția „Așa văzut-a Zaharia – Improvizații într-o lume captivă”, ce prezintă arhiva fotografică a artistului moldovean Zaharia Cușnir și istoria satelor pe care acesta le-a fotografiat în anii ‘50 – ‘60, o micro-istorie vizuală, recent descoperită în podul unei case abandonate, la 200 km de Chișinău.

Fotograful buzoian Theodor Tudose va prezenta publicului o selecție de cadre de fotografie de concert, de la festivaluri și concerte din România și va susține și un atelier de fotografie de teatru, dedicat pasionaților de fotografie și scenă.

BIAF a pregătit și o mulțime de evenimente pentru cei mici. Trei zile întregi vor fi dedicate copiilor, în perioada 29-31 august, cu zeci de evenimente vesele și antrenante, pline de culoare și bucurie.

Cei care iubesc improvizația pot participa la workshop-ul actorului Cristi Martin, care îi va învăța cum să creeze scene comice din nimic.

 Cum vor decurge competițiile de film și teatru

La fel ca în fiecare an, BIAF 2023 va include competițiile oficiale ale celor două festivaluri care i-au dat naștere: Festivalul Internațional de film BUZZ IFF și Festivalul Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B, care ajung, anul acesta, la edițiile cu numărul opt. BUZZ IFF cuprinde o selecție a celor mai noi și mai originale producții cinematografice din Europa și Israel, ce vor fi jurizate de două jurii internaționale. Iubitorii de film sunt invitați la lungmetraje, scurtmetraje și documentare cu povești inedite. Pentru prima dată, BUZZ IFF include și o competiție dedicată filmelor pentru copii.

COMIC 7 B este festivalul internațional de teatru independent din cadrul BIAF, care aduce spectatorilor, an de an, producții excelente, cu vedete ale scenei și tineri actori în plină dezvoltare, precum și, în premieră la Buzău, producții de teatru internaționale. În premieră, două dintre spectacole vor fi jucate în aer liber.

Publicul BIAF se va bucura, ca la fiecare ediție, de prezența la Buzău a unei vedete internaționale de mare calibru, despre care organizatorii vor anunța mai multe în scurt timp.

Buzău International Arts Festival se încheie pe 17 septembrie, cu un concert extraordinar al trupei Compact, alături de care buzoienii, precum și toți participanții, sunt invitați să cânte și să danseze pe melodiile devenite simbol al rock-ului românesc.

Ce instituții susțin festivalul

Buzău International Arts Festival este organizat de Asociația CulturAll și Asociația „Bulevardul Culturii”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău și Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” și este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Pe lista de sponsori a festivalului se află: Carrefour, Agrana România, Winmarkt, ElcarGid, TBI Bank, Best Seller Auto, BCR, Eximprod Grup, Camera Notarilor Publici Ploiești, Birou Notarial Vasile Victor și Asociații, Lucsor, LeBig Supermarket. De asemenea, festivalul BIAF are și parteneri dintre care enumerăm: Consiliul Județean Buzău, Teatrul „George Ciprian” Buzău și Muzeul Județean Buzău.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker