Actualitate

FOTO | S-a păstrat tradiția / Sute de buzoieni, de Bobotează la apa Buzăului

Cu toate că Boboteaza a picat în acest an într-o zi lucrătoare și mulți buzoieni și-au reluat lucrul după minivacanța de Crăciun și Revelion, câteva sute de persoane au mers, luni, 6 ianuarie, pe malul râului Buzău pentru a participa la tradiționala slujbă de Bobotează, organizată de Catedrala municipală „Sfântul Sava”. Cei mai mulți dintre ei au mers până la apa Buzăului în procesiune alături de preoții de la Catedrala „Sfântul Sava”, Mihail Milea, Aurelian Damian și Ionuț Vuță. Alții au mers direct pe malul râului și au așteptat până la ora 12.00, când au sosit și cei care  au participat la procesiune, și care au fost însoțiți pe tot parcursul traseului de jandarmii și polițiștii care le-au asigurat deplasarea în siguranță. La apa Buzăului a venit și preotul militar Alexandru Tudose care a slujit împreună cu preoții Catedralei „Sfântul Sava”. Pe malul apei s-a aflat amplasată și cisterna Armatei plină cu apa pe care preoții au sfințit-o în timpul slujbei religioase.

Autoritățile județului, prezente la procesiune

Oficialitățile județului au fost prezente la această slujbă de la apa Buzăului, un eveniment care interesează întreaga comunitate buzoiană, și un moment important din an care reușește să adune la un loc oameni de toate vârstele, cu posibilități sociale diferite, dar motivați de aceeași convingere religioasă, credința în Dumnezeu.

Astfel, luni, printre cei prezenți la procesiunea de pe malul râului Buzău s-au aflat și subprefectul Alecu Vasile, președintele Consiliului Jude­țean Petre Emanoil Neagu și primarul municipiului Buzău Constantin Toma. La apa Buzăului au fost, de asemenea, și șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi, locotenent colonel Virgil Cueru, care a coordonat la fața locului activitatea celor circa 300 de jandarmi care au menținut ordinea. De asemenea, prezent la apa Buzăului a fost și șeful Poliției Județului Buzău, cms. șef Laurențiu Pantazi, șeful Poliției municipiului Buzău, cms. șef Marius Ivan și adjunctul său, cms. șef Liviu Marica, care au avut grijă ca procesiunea să decurgă în bune condiții. Pe tot traseul de deplasare de la Catedrala Sfântul Sava și până la apa Buzăului, polițiștii de la Rutieră coordonați de ofițerul de poliție Cosmin Rădulescu au asigurat fluența traficului și siguranța celor din procesiune. La apa râului Buzău, echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost pregătite să intervină  dacă ar fi fost necesar în momentul în care tinerii, potrivit tradiției, s-au aruncat în apă pentru a scoate, crucea aruncată în apă de preot. Echipajele SMURD s-au ocupat, de altfel, ca aceia care au ieșit din apa rece să nu intre în șoc hipotermic, și le-au oferit pături.

Părintele Mihail Milea le-a mulțumit tuturor autorităților și reprezentanților instituțiilor care au luat parte la această procesiune religioasă și la slujba de sfințire a apei: ,,Sunt prezente toate instituțiile buzoiene cărora noi le mulțumim din suflet pentru prezență, pentru conlucrare. Mulțumim Armatei, care astăzi a fost prezentă în acest frumos parteneriat Biserică – Armată, și ne-a pus la dispoziție logistica pentru ca să putem face slujba aceasta. Mulțumim Poliției Județene, municipale și locale; mulțumim Jandarmeriei, <îngerii albaștri> prezenți la orice procesiune; mulțumim celor de la ISU, Ambulanță și tuturor instituțiilor prezente, care au venit în primul rând pentru că suntem cu toții creștini,  pentru că suntem buzoieni. Faptul că a ieșit soarele e nădejde că acest an e un an bun. Să-l primim pe Iisus în inima noastră, să-l iubim pe Hristos din toată inima, să fim buni unii cu alții, și tot ceea ce este în jurul nostru devine lucru minunat prin lucrarea lui Dumnezeu”.

S-a păstrat tradiția

Procesiunea religioasă de la Buzău are loc de 20 de ani încoace, pentru că este un moment în care se reunește întreaga societate buzoiană în jurul unei valori morale și de credință. Procesiunea de Bobotează are dublă semnificație pentru buzoieni. Este momentul în care buzoienii își ­ami­ntesc faptul că râul Buzău este singura apă din România în care a fost martirizat un sfânt. Este vorba de Sfântul Sava care a fost înecat de păgâni în apa Buzăului la anul 372.

Pe de altă parte, este momentul în care  își amintesc de botezul Domnului în apa Iordanului, una dintre cele mai mari sărbători ale creștină­tății, când, potrivit Sfintei Scripturi, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17).

Anul acesta, cinci preoți în frunte cu părintele Mihail Milea au oficiat slujba de sfințire a apei adusă într-o cisternă militară pentru a putea ajunge la toți cei prezenți, iar la finalul slujbei preotul militar Alexandru Tudose a aruncat crucea de lemn în apa râului Buzău. Trei tineri, doi din Mărăcineni și unul din Buzău, s-au aruncat să scoată crucea din apa extrem de rece a râului Buzău. Ea a fost prinsă și  scoasă din apă de Marius Burlacu, un tânăr de 18 ani care se află la prima reușită de acest fel. Tânărul era în culmea fericirii pentru că a prins pentru prima dată crucea aruncată în apă de Bobotează, pentru că în credința populară cei care reușesc această performanță au parte de un an îmbelșugat, cu sănătate și au spor în toate cele ce întreprind. De aceea, și tânărul Marius Burlacu speră ca acest an să fie unul plin de reușite: „Este prima dată când prind crucea, sper să am parte de fericire, de multă sănătate și de noroc în viață”, a spus Ma­rius Burlacu. Efortul tânărului a fost răsplătit de preotul Mihail Milea care avea pregătite, ca în fiecare an, daruri pentru tine­rii temerari care s-au aruncat în apă pentru a scoate crucea. Marius Burlacu a primit de la preotul Mihail Milea o icoană și o biblie. Icoane au primit și ceilalți doi tineri care au intrat în apa înghețată.

La finalul slujbei s-a organizat o masă a bucuriei la care au fost invitați toți cei care au luat parte la procesiune, cărora li s-au oferit și sticle cu apă sfințită.

Ce spune religia

La Sfânta Liturghie oficiată în ziua de Bobotează la Catedrala „Sfântul Sava” preotul Mihail Milea a explicat credincioșilor în predica sa semnificația acestei zile și importanța ei pentru întreaga creștinătate.  El a reamintit credincioșilor faptul că Boboteaza este un mare eveniment din viața Mântuitorului Hristos, care a avut loc în râul Iordan, la vârsta de 30 de ani, și că Sfântul Ioan, căruia i se zice și <Botezătorul>, a oficiat acest ritual al Bobotezei.

,,Mântuitorul nu a avut nevoie personal de acest botez, ci el a fost oficiat pentru noi oamenii, ca să-L urmăm în toate. Iar în al doilea rând, vârsta de 30 de ani reprezenta majoratul la poporul evreu, vârsta la care cineva putea fi ales sau putea să aleagă în poporul evreu. Până la această vârstă niciun tânăr evreu nu era ascultat, băgat în seamă de cei din jur. Pentru a propovădui Evanghelia Sa, Iisus Hristos a avut răbdare și a așteptat împlinirea majoratului Său. Iisus a prăznuit în apa Iordanului acest eveniment deosebit din viața Sa pământească și, cu acest prilej, s-a ­des­coperit în Noul Testament, pentru prima dată, Epifania sau arătarea lui Dumnezeu întreit în Persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Un glas ceresc s-a auzit cu putere: <Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit> (Matei 3,17). Peste Mântuitorul Hristos – Fiul lui Dumnezeu, Care se afla în apa Iordanului, S-a pogorât din ceruri Duhul Sfânt sub forma unui porumbel.

Descoperirea Sfintei Treimi este subiectul principal în ritualul Bobotezei. Atunci când spunem <botez> noi îl asociem cu spălare, curățire, ștergere, iertare. Iisus Hristos nu a avut nevoie de toate acestea deoarece el nu a avut nicio vină, păcat, slăbiciune. <Cine dintre voi Mă vădește de păcat>? spune chiar Mântuitorul Hristos (Ioan 8, 46). Și totuși, Iisus S-a botezat. Acest lucru L-a făcut, nu pentru El personal, ci doar pentru noi oamenii, care avem mare nevoie de botez pentru a putea intra în împărăția lui Dumnezeu: <De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu> ( Ioan 3,5)”.

Prezența Duhului Sfânt la botezul lui Iisus care are mai multe semnificații: în primul rând, să-I arate dumnezeirea, sfințenia, lumina cerească pe care o are Mântuitorul Hristos în Sine. În al doilea rând, pentru a se face distincție clară între Persoane, adică între Mântuitorul Hristos și Duhul Sfânt care nu se confundă, nu se amestecă, ci conlucrează, tot timpul. În al treilea rând, Duhul Sfânt se arată la botezul lui Iisus deasupra apei Iordanului pentru a sfinți firea apelor, adică materia. Botezul lui Iisus este în sine o Cinzecime.

Toți participanții la procesiune au plecat acasă cu agheasmă mare

Este cunoscut în popor că apa sfințită de Bobotează are puteri tămăduitoare. Unul din marile argumente vizibile, convingătoare, pentru a demonstra adevărul și sfințenia ­Bi­sericii Ortodoxe, spune părintele Mihail Milea, este tocmai existența agheasmei mari sau apa sfințită în ziua de Bobotează, care poate fi păstrată zeci de ani fără să se altereze. Este o minune.

Cuvântul „agheasmă“ este de origine greacă și înseamnă: „apă sfințită“. Nici un cult religios nu are în ritualul lui agheasma mare. Niciun cult nu poate să arate un vas cu agheasmă mare care să nu se altereze măcar 40 de zile! Nu are nimeni așa ceva. Doar în Biserica Ortodoxă găsim agheasmă mare.

,,Agheasma mare este plină de sfințenie, deoarece prin rugăciunile preoților se pogoară în ea Duhul Sfânt. Această agheasmă se ia cu multă evlavie, pe nemâncate, în zile de post și cu multă rugăciune”, spune părintele Mihail Milea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker