sâmbătă, 16 ianuarie 2021

FOTO: Reprezentanţi ai ambasadelor Germaniei şi Rusiei, prezenţi la Buzău la o conferinţă dedicată eroilor Primului Război Mondial

Reprezentanţi ai Ambasadei Rusiei şi ai Ambasadei Germaniei au poposit joi, 10 mai, la Buzău, cu ocazia Conferinţei Internaţionale „Eroii Primului Război Mondial”, organizată de către Primăria Buzău şi Divizia 2 Infanterie „Getica”. Alături de oficialii străini, la întâlnire au fost prezenţi istorici din România şi Republica Moldova care au prezentat cercetări pe baza faptelor şi eroilor din Primul Război Mondial.

Conferinţa internaţională continuă vineri, 11 mai, cu o secţiune dedicată geopoliticii („De la confruntările Primului Război Mondial la actualitatea geopolitică şi militară”).

Evenimentul de joi, găzduit în palatul Comunal, a debutat cu o expoziţie de arme utilizate în timpului Primului Război Mondial, şi cu o scurtă prezentare a Palatului Comunal realizată de istoricul Valeriu Nicolescu.

26 de personalităţi cu recunoaştere naţională şi internaţională

„La acest eveniment participă reprezentanţi ai ambasadelor Germaniei (Oliver Palkowitsch), Rusiei (Igor ­Iniu­shkin), din Republica Moldova şi din România. Sunt prezente 26 de personalităţi cu recunoaştere naţională şi internaţională care au publicat în reviste de specialitate pe această tematică. Astăzi (nr., joi) are loc secţiunea de istorie, iar mâine (n.r., vineri) secţiunea de geo-politică şi de actualitate militară”, a declarat Marius Adrian Nicoară, moderatorul evenimentului.

Printre istoricii care au prezentat comunicări s-au numărat dr. Manole Brihuneţ („Implicarea şi participarea clerului bisericesc din Basarabia în Primul Război Mondial”), dr. Liliana Contraticova („Impactul Primului Război Mondial asupra evoluţiei istorico-artistice a patrimoniului bisericesc”), dr. Jănel Tănase („Cimitire militare şi opere comemorative din arealul Vrancei”), dr. Valeriu Avram şi istoricul Valeriu Nicolescu („Eroi aviatori români şi aliaţi în Războiul de Întregire Naţională”), dr. Jipa Rotaru („Eroism şi jertfă la românii de peste Prut”) etc. De asemenea, reprezentantul Ambasadei Germaniei, Oliver Palkowitsch, a vorbit despre „Planurile operaţionale şi strategice ale Germaniei pe frontul de Sud-Est în 1916”, iar reprezentantul Ambasadei Rusiei, Igor Iniushkin, despre „Armata şi Aviaţia rusă în campania militară din România”.

O pledoarie pentru pace“

„Aşa cum ştiţi, în acest an ne-am propus să sărbătorim cei 100 de ani de Românie mare prin 100 de evenimente. O parte dintre ele s-au desfăşurat deja începând din ianuarie, iar astăzi avem o manifestare care anunţă comemorarea eroilor din cel mai mare cimitir al eroilor din România, Cimitirul Eroilor din Buzău. Acest eveniment se vrea o pledoarie pentru pace, pentru că războaiele nu sunt bune deloc. Este bine ca liniştea asta din Cimitirul Eroilor să se transmită şi la cei vii, pentru a fi mai înţelegători şi să rezolvăm conflictele pe cale diplomatică. Mă bucur foarte mult că avem alături de noi invitaţi străini”, a declarat primarul Constantin Toma.

loading...
error: Content is protected !!