Cultură

FOTO | Regina Margareta a Danemarcei, reverență în fața Tezaurului de la Pietroasa

Muzeul Județean Buzău participă cu piese deosebite din Tezaurul de la Pietroasa la expoziția „Out of Chaos”, organizată la Muzeul Moesgaard din Danemarca, unul dintre cele mai moderne și mai vizitate muzee ale Europei. Deschiderea oficială a expoziției „Out of Chaos” a avut loc în prezența Majestății Sale Regina Margareta a II-a a Danemarcei, care a admirat cu această ocazie obiecte de patrimoniu de excepție din colecția Muzeului Național de Istorie a României, cum sunt o parte dintre piesele ce formează tezaurele de la Pietroasa și de la Apahida. A mai participat la eveniment primarul orașului Aarhus, Jacob Bundsgaard. La deschiderea expoziției a fost prezentă și o delegație din Buzău din care au făcut parte președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, și directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.

Daniel Costache

În ceea ce privește  participarea Buzăului la această expoziție internațională, directorul Muzeului Județean, Daniel Costache face următoarele precizări: „Este un alt proiect expozițional internațional la care participăm; este coordonat la nivel național de Muzeul Național al Transilvaniei din Cluj. Este o expoziție realizată sub  egida Casei Regale a Danemarcei. Este o expoziție care valorifică din patrimoniul Muzeului Județean Buzău replica Tezaurului de la Pietroasele; 10 din cele 12 piese sunt acolo, plus încă alte două piese”.

La rândul lor, reprezentanții Moesgaard Museum informează: „Expoziția specială tratează una dintre cele mai dramatice perioade ale Europei, și anume perioada de migrație. În expoziție vă veți apropia foarte mult de 300 de ani de istorie întunecată europeană de circa 300 ani (300-600 după Hristos) adică timpul dintre căderea Imperiului Roman de Vest și începutul erei vikingilor, când aurul curge în exces și se pun pietre de temelie pentru Europa pe care o cunoaștem astăzi”.

Prin urmare este o expoziție care  aduce în atenția  oamenilor o perioadă întunecată din istoria europeană, marcată de războaie, bătălii pentru putere și aur. Expoziția „vorbește” despre o perioadă de aproximativ 300 de ani din istoria omenirii, o perioadă cuprinsă între căderea Imperiului Roman de Apus și zorii epocii vikingilor: „Vizitatorii sunt introduși în lumea întunecată a perioadei de migrație, plină de haos și violență, vise și speranță. Din haos s-a născut o nouă ordine, iar un imperiu puternic s-a transformat în mai multe regate care, cu timpul, s-au dezvoltat în națiunile pe care le cunoaștem astăzi”, precizează comunicatul Muzeului Național de Istorie.

A cincea expoziție internațională a Muzeului Județean în 2022

Expoziția din Danemarca la care participă și Muzeul Județean Buzău este încă un proiect internațional de anvergură la care instituția buzoiană participă, continuând impresionanta campanie de promovare a patrimoniului cultural al Buzăului și al României în toată lumea. Participarea Muzeului Județean la expoziția din Danemarca reprezintă, de fapt, cel de-al cincilea eveniment internațional la care instituția buzoiană de cultură participă în acest an.

Primul eveniment important și de succes a fost expoziția de la Madrid. Este vorba despre expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul Naţional de Istorie a Românei, ce a reunit  835 de artefacte excepţionale din colecţiile a 39 de muzee din România, printre care și Buzăul.

Au urmat expozițiile de la Bruxelles, una cu mărțișoare, alta despre Ținutul Buzăului, iar cea mai recentă expoziție, cea de la New York, cuprinde o selecţie de artefacte pre- şi protoistorice din perioada neoliticului, a epocii bronzului şi până în a doua epocă a fierului, reprezentând mărturii excepţionale ale unora din primele comunităţi agricole stabilite în Europa. Este vorba despre participarea Muzeului Județean, în SUA, prin intermediul și cu

Moesgaard Museum

suportul Muzeului Național de Istorie al României, la expoziția internațională „Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond”, de la New York, în cadrul Institute for the Study of the Ancient World (Institutul pentru Studierea Lumii Antice) al New York University. Această expoziție este parte a proiectului expozițional internațional The First Kings of Europe. Expoziția „Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond” va fi deschisă până pe 19 februarie 2023.

Pentru expoziția din Danemarca, la care participă Muzeul Județean  Buzău, Moesgaard Museum a împrumutat artefacte de la muzee din Suedia, România, Ungaria și Danemarca. Piesele împrumutate de Muzeul Județean se vor întoarce acasă în martie, anul viitor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker