Actualitate

FOTO / Peste 600 de incendii de vegetație în primele 6 luni ale anului. Care a fost cel mai semnificativ incident

În primul semestru al anului 2022, la nivelul județului Buzău au fost înregistrate 621 de arderi necontrolate de miriști și culturi de vegetație uscată, incidente a căror gestionare a necesitat intervenția serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, dar și a personalului Direcției Silvice Buzău, acolo unde au fost afectate păduri sau litieră.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au avut loc doar 98 astfel de incendii, în acest an a fost înregistrată o creștere semnificativă, cu precădere în luna februarie, când au avut loc 170 de intervenții la incendii de vegetație uscată, o medie de aproximativ 11 pe zi.

La nivelul judeţului Buzău, astfel de incendii au afectat o suprafață totală de aproximativ 9.920 ha de mirişti, vegetație uscată, pădure și litieră, cele mai semnificative arderi necotrolate fiind înregistrate în perioada februarie-martie, când au ars aproximativ 8.488 ha.

Din totalul de 621 intervenții, serviciile profesioniste pentru situații de urgență au intervenit pentru gestionarea efectelor produse de arderile necontrolate de vegetație uscată la 592 de cazuri, din care 171 in cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgenţă sau personal din cadrul altor instituții cum ar fi Direcția Silvică Buzău sau Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău.

De menționat că 19 astfel de incendii au fost stinse exclusiv de serviciile voluntare pentru situații de urgență și 10 de către personal din cadrul Direcţiei Silvice Buzău.

Cel mai semnificativ incident de acest gen s-a produs în data de 26 martie 2022, când în jurul orei 13.08 a fost anunțat prin apelul unic 112, un incendiu de vegetație uscată pe raza unității administrativ-teritoriale Breaza, cu pericol de propagare la o pădure de pini. După recunoaşterea executată de primele forte de intervenție ajunse la fața locului s-a determinat că incendiul se manifesta la o pădure de pini şi vegetație uscată, favorizat de condițiile atmosferice (vânt puternic).

La locul intervenției au fost concentrate forte şi mijloace din cadrul subunităților de intervenție, a fost activată grupa operativă a inspectoratului, s-a trecut la nivel alertă roşie la Detaşamentului de Pompieri Buzău şi au fost cerute în sprijin forțe și mijloace din cadrul ISU Prahova, ISU Vrancea și USISU Ciolpani, care au acționat pe sectoare de intervenție pentru localizarea şi stingerea incendiului. Au mai participat la intervenție personal din cadrul IJJ Buzău, Direcției Silvice Buzău, SVSU Breaza şi SVSU Pietroasele.

A doua zi, cu sprijinul aerian al Ministerului Apărării Naționale, două aeronave Spartan au efectuat câte patru transporturi de apă asupra focarelor, intervenţia continuând să se desfăşoare şi terestru până la lichidarea acestuia, în data de 29 martie.

În urma incendiului au ars aproximativ 300 ha vegetație uscată și 50 ha pădure în UAT Breaza, respectiv 6 ha pădure în UAT Pietroasele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare