Actualitate

Foto: Personalul buzoian  care deservește aparatul pentru testarea coronavirusului  la instruire, la Institutul Cantacuzino

Personalul care va deservi aparatul din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău pentru analiza probelor de Covid 19 se află, în această săptămână,  la instruire, la Institutul Cantacuzino, în Capitală. „Echipele care vor lucra aceste probe se află la instruire la Institutul Cantacuzino pe toată perioada acestei săptămâni. Sperăm ca la începutul lunii mai să putem lucra probele în laboratorul propriu”, spune directorul DSPBuzău, Cristina Ungureanu, care explică faptul că această investiție de 500.000 lei va putea fi folosită și după ce vom ieși din starea de urgență :„ La nivelul județului Buzău este o mare realizare aceast aparat PCR. Este o mare realizare în acest context epidemiologic, dar el poate fi folosit și după ce trece această situație de urgență”.

În aceste condiții, termenul avansat pentru activarea PCR-ului este începutul lunii mai, după ce inițial se estimase că va fi funcțional în jurul datei de 15 mai. În tot acest timp, se fac ultimele pregătiri pentru punerea în funcțiune a laboratorului în care vor avea loc aceste analize pentru că este vorba despre un spațiu special amenajat.

„ Este un spațiu special amenajat în care există  o cameră de recepție a probelor; un vestiar dotat cu un dulap în care se vor afla costumele sterile, iar pe jos lămpile UV necesare pentru montarea aparatului.

 O  altă cameră în care are loc pregătirea reactivilor: cu o hotă de biosiguranță, cu două lămpi de UV, una sterilizează și cea de-a doua ajută la sterilizarea aerului recirculat și un filtru HEPA. În cameră se mai află un frigider de -80 grade unde se vor ține anumite probe. Mai existăo cameră de trecere spre o altă cameră unde se va pregăti mixul pentru aparatul unde se face amplificarea propriu-zisă. Apoi, într-o altă cameră se face citirea, și interpretarea, întreaga activitate postanalitică.

Între cele trei săli există o diferență de presiune. În prima dintre ele este o presiune <pozitivă>, astfel încât să nu vină din exterior contaminanți pe care noi să-i luăm și să-i amplificăm, iar în celelalte presiunea este <negativă>, pentru că nu trebuie ceea ce amplificăm noi să fie, din eroare, eliberat în exterior.

 Fiecare cameră este echipată cu lampă de ultraviolete, sisteme de aer condiționat, recirculatoare de aer cu ioni de argint astfel încât să se dezinfecteze interiorul”, a explicat medicul Ioana Niță, medic laborator DSP Buzău.

La Buzău au ajuns până al această dată pentru camera de prelucrare a probelor și extracție ARN/ADN-ului: agitator tip Vortex; aparat pentru curățarea/purificarea aerului, cu recirculare, cu lampa UV; pentru camera de preparare a reactivilor PCR: hotă PCR (pentru preparare mixuri) cu masa inclusă; pentru camera pentru reacțiile PCR: exicycler 96 RT PCR, cinci canale, calculator inclus; reactivi pentru testare; ExiPrep 16 Viral DNA/RNA; AccuPower SARS-Cov 2 Real Time PCR kit.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker