marți, 26 mai 2020

FOTO: Orăşelul Cunoaşterii poposeşte la Buzău pentru a le oferi celor mici o experienţă ştiinţifică inedită

Copiii şi profesorii sunt invitaţi să interacţioneze altfel cu ştiinţa în cadrul Caravanei Jocurile Ştiinţei, o expoziţie interactivă intinerantă, care se va desfăşura la Muzeul Judeţean Buzău, în perioada 19 – 27 aprilie 2018, în sala de expoziţii temporare.

Proiectul este organizat de Muzeul Judeţean Buzău, instituţie ce funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Buzău, în parteneriat cu Asociaţia Pro Cunoaştere şi Orăşelul Cunoaşterii, şi îşi propune să ofere copiilor, cadrelor didactice şi părinţilor, o experienţă inedită cu ştiinţa. Caravana Jocurile Ştiinţei se adresează copiilor de la 4 până la 14 ani şi are ca scop stimularea interesului acestora pentru ştiinţă şi îmbunătăţirea gradului de cunoaştere prin participarea la expoziţia interactivă şi la ateliere.

Caravana Jocurile Ştiinţei cuprinde un mini ,,science center“, constând într-o galerie formată din 30 de exponate interactive care ilustrează în mod distractiv legi din fizică – optică, mecanică, electricitate, echilibru etc. –, matematică, geografie, logică etc. Galeria expoziţională a science centerului cuprinde diverse jocuri de IQ, Banca Muzicală, Pianul din linguri, Turnul din Hanoi, Oglinda distorsionată, instalaţie interactivă pentru teorema lui Pitagora, Kaleidoscop etc. Prin interacţiunea cu exponatelejoc, copiii vor înţelege aplicabilitatea anumitor legi ale opticii, cum funcţionează electricitatea, ce poţi face cu forţa aerului, densitatea lichidelor, de ce greutăţile sunt percepute diferit în funcţie de punctul şi suprafaţa de sprijin, cum poţi încărca o lanternă/un radio fără prize precum şi multe alte fenomene interesante.

„Îi ajută să înţeleagă mai bine decât la ora de curs de la şcoală“

„Înainte de a semna contractul şi a aduce această ­ca­ravană la Buzău, am mers să văd despre ce este vorba. Am constatat că expoziţia aceasta conţine elemente menite să atragă şi să distreze copiii, pentru ca ei să înţeleagă anumite fenomene şi legi ale ştiinţei, mai repede decât ar înţelege în cadrul unei ore de curs la şcoală. Vă pot da un exemplu. Banca Prieteniei este aparent o bancă simplă, ca cea pe care o vedem în parc, care are însă, pe mânerele unde îţi aşezi braţele, câte o lamelă metalică. Organizatorii invită un copil să se aşeze pe bacă şi să atingă cu mâna mânerul cu lamela, demonstrându-i că nu se întâmplă nimic. Invită un alt copil, la fel, nu se întâmplă nimic. Apoi, pe bancă sunt aşezaţi doi copii; fiecare ţine mâna pe câte un mâner al băncii, atingând lamelele şi  ţinându-se de mână, constată că deasupra lor se aprinde un bec. În felul acesta ei învaţă despre corpul uman că este un bun conductor de electricitate”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.

Accesul la expoziţie se face de marţi până duminică, pe bază de programare, la numărul de telefon 0723.390.449 sau 0763.656.786, iar preţul biletului este 12 lei. Caravana Jocurile Ştiinţei Buzău este sprijinită de Cris Tim, Orange România, Rotary Club Buzău şi Radio România Cultural.

În cadrul Caravanei Jocurile Ştiinţei vor fi organizate şi ateliere interactive pentru grupurile şcolare. Atelierele sunt structurate în funcţie de vârsta copiilor şi le permit să lucreze individual la un proiect, în timp ce află informaţii despre anumite fenomene şi legi ale ştiinţei. Participarea se face doar cu programare prealabilă la numărul de telefon 0723.390.449 şi 0763.656.786.

Ateliere disponibile:

  • Iluzia optică sau cum ne păcălesc simţurile (copii 4–8 ani) – atelierul îşi propune să explice legile opticii şi invită copiii să înţeleagă cum apar iluziile optice.

  • Robotul echilibrist (copii 7–10 ani) – copiii se vor familia­riza cu noţiuni de echilibru, centrul de greutate şi vor experimenta şi testa cu ajutorul unui roboţel.

  • Moara de vânt (copii clasa a V-a) – o incursiune în istoria şi mecanismul morii de vânt. Atelierul va ajuta copiii să şi construiască propria moară de vânt.

  • Chimie&fizică distractivă (copii clasele VI–VIII) – împreună cu profesorii lor, elevii vor învăţa să răspundă la întrebări precum: câtă energie este într-o bomboană? De ce se scufundă corpurile? Fumul este solid sau gaz? Câteva întrebări cu explicaţii ştiinţifice, dar amuzante.

loading...
error: Content is protected !!