Actualitate

FOTO | Oaspeți din Londra la praznicul Sfântului Sava

Vineri, 12 aprilie, când toată suflarea buzoiană îl prăznuiește pe Sfântul Sava, au trecut pragul Fundației care-i poartă numele  peste o sută de localnici și nu numai. Unii au participat la Sfânta Liturghie la Catedrala municipală ,,Sfântul Sava”, ,,Bisericuța copiilor” cum o știu toți buzoienii, care și de această dată a fost plină de copii, după care au mers la Fundația ,,Sfântul Sava” pentru a participa la praznicul organizat  de președintele fundației, preotul Mihail Milea. Praznicul are loc în fiecare an pe 12 aprilie, când în calendarul ortodox se sărbătorește acest tânăr martir, Sava, martirizat în apele Buzăului la anul 372, în luna aprilie.

La slujbă a fost prezent și edilul orașului, primarul Constantin Toma. La praznic a participat și Sorin Cârjan, primarul Râmnicului care s-a alăturat,  pentru scurt timp, invitaților. Pragul Fundației Sfântul Sava a fost trecut  în această zi și de Liba Tomșa, profesor psiholog din Parohia Sfântul Gheorghe, din centrul Londrei, care a vrut să facă o surpriză plăcută și care a venit cu foarte multe ajutoare. Aceste daruri au fost  strânse de românii din Londra care țin de parohia Bisericii Sfântul Gheorghe și care, la îndemnul preotului paroh  de acolo, Constantin Popescu, au dorit să facă o bucurie bătrânilor din așezămintele Fundației ,,Sfântul Sava”, cât și copiilor care calcă pragul acestei organizații umanitare. Pentru aceste ajutoare care vin în sprijinul bătrânilor ce și-au găsit adăpost la Fundația ,,Sf. Sava” preotul Mihail Milea le mulțumește tuturor și spune că ,,prin toate așezămintele sociale și culturale întemeiate cu ajutorul lui Dumnezeu, care este mare, în cinstea Sfântului Sava de la Buzău, am dorit să-l facem cunoscut pe Sf. Sava cât mai mult. Eu întotdeauna asociez orașul Buzău cu numele Sf. Sava. Oriunde în lume se vorbește despre Buzău, acolo este și duhul de rugăciune și de binecuvântare al Sf. Mucenic Sava.  Cel mai vechi act de identitate pentru vechimea orașului Buzău, este <Martirologiul Sfântului Sava, la anul 372, luna aprilie, ziua 12>. Prin acest document istoric, <Martirologiul Sf. Sava>, noi am fost cunoscuți în Europa și în Asia încă din secolul IV, ca popor, biserică și istorie românească”.

Tot de praznicul Sfântului Sava, la Fundație au venit ajutoare și din partea Crucii Roșii. Directorul Crucii Roșii Buzău, Floarea Bârzu, a adus la Fundația „Sfântul Sava” pateuri de post și material pentru curățenie, atât de necesare în căminele de bătrâni ale Fundației de la Câmpeni, Ulmeni, Năeni și Robeasca.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker