Cultură

FOTO | Muzeul mobil buzoian, unic în țară, cerut în Capitală pentru Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor, unul dintre cele mai importante evenimente muzeale din lume, aduce în fața publicului în fiecare an multe noutăți, activități culturale în premieră. Unul dintre aceste evenimente culturale valoroase se va petrece în Capitală, în jurul unui proiect, unic în țară, ce aparține Muzeului Județean Buzău. Este vorba despre „MuseumBus-ul” buzoian, care va fi prezent, în data de 14 mai, între orele 16.00-00.00, la Muzeul Școlii de

Daniel Costache

Arhitectură din București. Așa că, după ce a fost vizitat de aproape 4.000 de elevi buzoieni din mediul rural, singurul muzeu mobil din România va merge la Capitală, după cum ne anunță conducerea muzeului Județean Buzău. De altfel, proiectul  „MuseumBus ” a atras încă de la început atenţia multor muzee din ţară. „Au existat de-a lungul timpului mai multe discuţii vizavi de exportul ideii.  Am mai avut solicitări, prin 2020, înainte de a apărea situaţia legată de pandemie, de Covid-19, o solicitare de a merge cu el într-unul din mall-urile bucureştene, pentru a fi prezentat acolo. Acum situaţia ne permite şi ne-au solicitat prezenţa la Noaptea Muzeelor colegii de la Muzeul Școlii de Arhitectură din București, pentru a fi prezenți  pe 14 mai, în cadrul evenimentului lor, desfășurat sub ideea «Arhitectura și artele cu care se leagă»”, spune directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Proiectul „MuseumBus” a fost lansat de instituția buzoiană de cultură pe 1 decembrie 2019, cu patru luni înainte de măsurile restrictive legate de prevenirea răspândirii virsului Sars-Cov-2. În intervalul  ianuarie-februarie 2020, „MuseumBus” a avut trei-patru deplasări în județ, după care, în 2020 a fost imposibil de a se mișca din cauza restricțiilor pandemice. În 2021, pentru că au alternat perioadele de școală online cu prezență fizică și pentru că școlile se aflau încă sub imperiul măsurilor pandemice, „MuseumBus” nu a mai avut solicitări.  În schimb, în primele patru luni ale semestrului al doilea al acestui an școlar, muzeul pe roți a făcut sute de kilometri pe cărări de deal și de munte, dar și de câmpie din județul Buzău, dovedindu-și din plin utilitatea și eficiența. Peste 4.000 de copii din mediul rural au aflat ce este acela un muzeu și ce lucruri interesante pot afla acolo.

„Scopul proiectului a fost de a duce muzeul în miniatură în acele zone în care elevii nu au posibilități prea multe de a  ajunge la oraș,  unde accesul se face mai greu. De asemenea, ne-am dorit să ajungă în acele comunități în care chiar și atunci când se întâmplă să ajungă familiile la oraș, muzeul nu intră neapărat pe lista a ceea ce au de făcut în municipiu. De aceea, «MuseumBus» ajunge în zonele mai îndepărtate, dar am răspuns și solicitărilor venite din comunele de lângă municipiu. Așa am ajuns la școlile din Costești, Spătaru, Vadu Pașii și la Cilibia. În felul acesta toți elevii din școlile respective au posibilitatea să ia contact cu exponatele muzeului și cu ideea de muzeu în sine, cu ce înseamnă un muzeu, cu poveștile unui muzeu”, explică directorul Muzeului Județean Buzău.

Pe de altă parte, prezența „MuseumBus” în comunități vine și în întâmpinarea profesorilor, a părinților și chiar a administrațiilor locale, care își doresc să vadă despre ce este vorba, să se informeze, pentru că le este și lor la îndemână.  „Și părinții au solicitat și au venit  să vadă «MuseumBus» când acesta a poposit în comunități; chiar și administrațiilor locale le este la îndemână această facilitate pe care o oferim. Au fost situații în care colaborarea s-a încheiat direct cu autoritățile locale și ele au fost cele care au inițiat traseul «MuseumBus» în comunele lor”, mai spune directorul Muzeului Județean care amintește faptul că au fost situații în care administrațiile au adus copii din mai multe sate într-o locație anume, pentru a putea beneficia cât mai mulți de această oportunitate culturală.  „Îmi aduc aminte, în decembrie 2019, ce s-a întâmplat  la Bozioru. Când am ajuns acolo, am avut o surpriză extraordinar de plăcută să vedem că foarte multe UAT de pe Valea Bălănesei s-au mobilizat și curtea școlii era plină cu microbuze școlare cu copii de pe acea vale”.

Ce conține „MuseumBus ”

„MuseumBus ” duce cu el în comunitățile buzoiene din mediul rural  toate poveștile Muzeului Județean Buzău, fiind reprezentate, în diferite modalități, toate colecțiile. „Este vorba despre colecția de Arheologie, Istorie, Artă, din colecțiile speciale «Dumitru Dan – primul globe-trotter român» şi «Colecţia de Telefoane a Muzeului Județean Buzău», cea mai mare de acest fel din țara noastră care sunt reprezentate de obiectele expuse în vitrine, panourile explicative, fotografiile și filmele de prezentare. În «MuseumBus» mai există un televizor  unde colegul meu, Daniel Drâmbu – sufletul acestui proiect -, rulează diferite filme pe care noi le-am făcut în muzeu pentru diferite ocazii sau cu dedicație pentru acest proiect.  Copiii au parte, astfel, de ghidaj, de explicații pentru fiecare exponat, pentru fiecare obiect în parte; și mai mult decât obiecte bidimensionale și filmele și grafica din interiorul lui «MuseumBus» atinge toate colecțiile vizitabile din Muzeul Județean Buzău, inclusiv din Muzeul Chihlimbarului și din Muzeul de Etnografie «Vergu Mănăilă ». Ghidajul nu se face ca la sediile muzeului, opțional, adică dacă vizitatorul solicită, ci, aici este parte integrată a proiectului”, explică directorul Daniel Costache.

„MuseumBus ”, o carte de vizită a Muzeului Județean

„MuseumBus”  este și o adevărată carte de vizită pentru Muzeul Județean, directorul acestei instituții confirmând că după vizitele efectuate la școlile din județ, impactul a fost mare și mulți directori au decis să facă tot posibilul ca și elevii lor să ajungă să viziteze instituția de cultură din municipiul Buzău. „După multe dintre vizitele pe care le-a făcut «MuseumBus», am avut solicitări de prietenii pe rețelele de socializare, din social media, au fost profesori, cadre didactice și directori de școală, care ne-au sunat să ne mai întrebe ce alte proiecte putem derula în comunitățile lor de învățământ; mai mult, au fost cadre didactice și directori de școală care s-au mobilizat exemplar după prezența «MuseumBus» în comună și au făcut tot posibilul ca elevii, câte o clasă, câte o clasă, să ajungă la Muzeul Județean. Pot spune liniștit că «MuseumBus» funcționează și pe post de PR”, spune directorul Daniel Costache.

Prin urmare, „MuseumBus”, pe lângă faptul că ajută Muzeul Județean să transmită ideea de muzeu colectivităților din mediu rural, contribuie și la creșterea numărului de următori ai instituției pe conturile de social media, dar, spune directorul Daniel Costache, „ne ajută și să ne îmbogățim numărul de vizitatori ai colecțiilor muzeului și totodată obținem și un feedback din această zonă”.

Din datele culese de Muzeul Județean în urma acestor deplasări ale MuseumBus ” reiese și faptul că trei la sută dintre beneficiarii proiectului sunt copii din mediul școlar pentru  care această experiență reprezintă o premieră și deci care până la „MuseumBus” nu au mai trecut pragul vreunui muzeu.  De asemenea, din datele colectate de „MuseumBus ”  reiese și că până la contactul cu acest muzeu pe roți  exista un procent de până în trei la sută copii care au auzit sau aveau cunoștință că există instituții muzeale și cu atât mai puțin știau  cu ce se ocupă acestea, sau  care este rolul lor în societate și ce ar putea face un vizitator  într-un muzeu. „Noi am inițiat acest proiect – este copilul meu de suflet -, unic în România și i-am descoperit noi valențe în momentul în care a putut să se pună în mișcare și nu a mai fost oprit de măsurile  antipandemice. Am descoperit multe valențe și oportunități și cum putem ajunge mai facil la aceste comunități”, mai spune directorul Daniel Costache, care precizează că în momentul de față există o listă de așteptare în ceea ce privește deplasarea muzeului în zona rurală. Muzeul urmează să ajungă în perioada următoare la Stânești, Vadu Pașii, Pogoanele, Maxenu, Sudiți, Joseni, Săpoca, Mătești, Vintilă Vodă.

Care este povestea „MuseumBus ”

„MuseumBus” este un muzeu într-un microbuz care respectă normele de etalare, utilizează elemente de muzeotehnică și folosește metodologia de expunere muzeală; conține vitrine, materiale complementare, iluminat dedicat, suport pentru redare foto-video și audio; este deservit de un muzeograf. Luând pulsul vieții școlare din zona rurală, mesajul muzeului poate fi adaptat mult mai aplicat în această direcție. De aceea, proiectul Muzeului Județean este model de bună practică în activitatea muzeală, inclusiv la Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală ( IMCFC) în ceea ce privește  mobilitatea  muzeului și metode inedite de a aduce muzeul în comunități mai îndepărtate.

Ideea acestui proiect a pornit, spune directorul Daniel Costache,  în urma unei vizite de lucru pe care a făcut-o  în Bulgaria, în Vidin, la o  bibliotecă regională. „În cadrul activităților pe care le aveam acolo, ne-au prezentat un Bibliobus care aparținea bibliotecii,  finanțat de o asociație din Franța. Mi-a suscitat interesul și am vorbit cu oamenii de acolo despre ceea ce înseamnă, rolul lui, despre impact. Și de acolo până la <MuseumBus> al Muzeului Județean Buzău nu a mai fost decât un pas. Am făcut o analiză a publicului colecțiilor Muzeului, al dinamicii acestuia, și o analiză a tipologiei publicului nostru unde, printre multe altele,  am ajuns la concluzia că ne lipsește publicul școlar din mediul școlar rural. Un raport cu grafice cu soluții, cu propuneri. Am ajuns la concluzia  că cea mai bună, rapidă și eficientă soluție este aceea de a  găsi modalitatea de a trimite muzeul în comunitățile vizate, care ulterior s-au transformat în grupul țintă. Una dintre valențele nebănuite ale proiectului este cea prin care o parte dintre cei care vizitează <MuseumBus> ajung și la Muzeul Județean să-l viziteze.  Mergem acolo arătăm oportunitățile unui muzeu, arătăm poveștile muzeului și în momentul în care reușesc, pot și își dau seama că este un musthave să ajungă la muzeu atunci își vor gestiona resursa financiară și logistică în acea direcție”, spune directorul Muzeului Județean Buzău. Bineînțeles că au fost și provocări în ceea ce privește lansare aunui proiect unic în România pentru că nu exista termeni de comparație.

 „Au fost foarte multe provocări pentru a pune picioare acest proiect. În România, în momentul în care noi am inițiat acest proiect existau doar două firme care modificau caroserii și puteau să omologheze <MuseumBus>. Termenul de așteptare era foarte lung. Trebuie să mulțumim și colegilor de la Centrul Județean de Cultură și Artă care ne-a pus la dispoziție cu titlu gratuit exact o mașină care se potrivea ideii noastre de <MuseumBus>, o mașină de transport persoane cu garda înaltă care să poată intra pe drumuri accidentate. Au fost provocări în ceea ce privește omologarea și înscrierea pentru că este unic în România și nimeni nu știa cum și în ce fel va funcționa. În <MuseumBus> nu sunt obiecte care fac parte din categoria patrimoniului cultural național; aici sunt replicile unor obiecte, sunt fotocopii, sunt obiecte care nu fac parte din patrimoniul muzeal”, povestește directorul Daniel Costache despre începuturile proiectului devenit acum de interes pentru toate instituțiile muzeale din țară.

Cum se vizitează MuseumBus

Fiind un proiect dedicat elevilor din mediul rural, este necesar ca unitatea școlară să sune, ori să  scrie pe e-mail, sau să lase un mesaj pe pagina de Facebook a muzeului, în care să  comunice ziua dorită și numărul de elevi care participă la activitate. De asemenea, reprezentanții Muzeului pot fi solicitați și de către  UAT-urile de pe teritoriul județului Buzău.

Museum Bus-ul Muzeului Județean Buzău se vizitează gratuit, fiind un proiect finanțat integral de către Consiliul Județean Buzău. Vizita este organizată în funcție de numărul de elevi și cadre didactice, putând participa și alți membri ai comunității. Pentru monitorizarea activității, toți cei care vizitează Muzeul Mobil vor primi, la intrare, un bilet gratuit. Pentru a beneficia de proiectul MuseumBus este necesar ca unitățile școlare buzoiene, din mediul rural, să trimită o solicitare la adresa de e-mail [email protected] sau să ne contacteze la numărul de telefon 0784 692 166.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker