miercuri, 28 octombrie 2020

FOTO | Menzopol – Lăzărescu – Dumitrache, noi „Etape” în arta plastică buzoiană 

În urmă cu un an, colaborarea dintre trei artişti buzoieni avea să se bucure de mare succes în lumea artistică românească, inclusiv în cea din Bucureşti. Este unul dintre motivele pentru care, luna aceasta, Florin Menzopol, Ştefan Lăzărescu şi Ciprian Dumitrache au organizat o nouă expoziţie de grup, trecând de la „Călătoria în jurul tigrului”, la „Etape”.

Vernisajul expoziţiei a avut loc pe 24 noiembrie, la Galeriile de Artă ale Centrului de Cultură şi Artă Buzău, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, şi a reunit un număr important de vizitatori.

Menzopol: „Putem realiza împreună lucruri deosebite”

„Iniţial, în acest grup am fost patru artişti: eu, Ştefan Lăzărescu, Gabi Mihalache şi Răzvan Mihalcea. Din păcate, Gabi a încetat din viaţă prea devreme, iar Răzvan Miha­lcea a părăsit grupul. Ni s-a alăturat Ciprian Dumitrache, un artist cunoscut şi foarte apreciat. În această nouă formulă de trei am avut anul trecut expoziţia <Călătorie în jurul tigrului> la grajdurile conacului Marghiloman, o expoziţie memorabilă care a avut un succes teribil. Am constatat că putem realiza împreună lucruri deosebite şi colaborăm foarte bine, aşa că mergem mai departe. La vernisaj, cineva a zis că <cineva trebuie să ţină steagul sus>, şi asta ne bucură”, a declarat Florin Menzopol.

Considerat unul dintre cei mai importanţi artişti plastici buzoieni, Menzopol a participat la expoziţia „Etape” cu lucrări de diferite dimensiuni, noi, înscrise în tema „Abisal”, şi alte lucrări pe care le prezintă „comentarii de situaţii”.

Lăzărescu: „Prezenţe tulburătoare care ne traversează uneori fiinţa”

Ştefan Lăzărescu a expus o construcţie de dimensiuni impresionante, de tip instalaţie, cu fragmente din lucrările sale mai vechi, realizate în lemn pictat.

„Sunt lucrări mai vechi pe care le-am descoperit în atelier şi am încercat să le aduc în expoziţie sub o altă formă. Pe baza acestor lucrări am realizat o singură construcţie. Ele au prins contur sub o formă nouă. Ideea de bază a lucrării pleacă de la fragmente zoomorfe care traversează nişte siluete umane transformate în scândură. Practic, aceste forme zoomorfe sunt nişte prezenţe tulburătoare care ne traversează uneori fiinţa”, a declarat Ştefan Lăzărescu.

Artistul buzoian consideră că, în grupul format din cei trei artişti, lucrările lor au o anumită conexiune.

„Am numit această expoziţie <Etape> pentru că descrie o anumită treaptă a evoluţiei noastre artistice. Plecând de la lucrările lui Florin Menzopol, de o maturitate plastică deosebită, ajungem al cele realizate de mine şi Ciprian, lucrări care se învârt într-o zonă în care mai experimentăm”, a mai declarat Ştefan Lăzărescu.

Dumitrache: „Când pictezi este ca atunci când te îndrăgosteşti”

La rândul său, Ciprian Dumitrache a expus lucrări de pictură care nu au mai fost până acum prezentate publicului.

„Pictura mea se distinge prin intenţionalitate, stări, sentimente, funcţii şi fina­litate, având un mesaj bazat pe o mare libertate de exprimare şi fiind percepută ca o realitate compusă, ce nu mai respectă rigorile operei clasice care depă­şeşte condiţia de simplu obiect, şi poate fi transformată în experiment. Lu­crările exprimă anumite ­ele­mente instinctuale, senzaţii şi simplitatea desenului nativ, completate de o gamă restrânsă de culori care reflectă realitatea naturală, nealterată a subconştientului. Tablourile nu sunt special create pentru un subiect! Ele au scopul de a trezi emoţiile şi curiozitatea cu care le privim. Gândindu-mă la aforismul lui Ivan Pavkovic, <În dragoste şi în artă există momente irepetabile>, aş putea spune că atunci când pictezi, creezi ceva, este ca atunci când te îndrăgosteşti – raţionalul nu mai există, există doar pictorul cu pânza, se manifestă sub­conştientul exprimând stări şi situaţii primordiale. Mărturisesc că o influenţă majoră în dezvoltarea mea profesional-artistică a avut-o pictorul Florin Menzopol”, a declarat Ciprian Dumitrache.

 

loading...
error: Content is protected !!