Cultură

FOTO | Liceeni cronicari au împărtășit buzoienilor impresiile de la Festivalul „Săptămâna Teatrului Tânăr“

2.000 de spectatori au participat la cea de-a X-a ediție a Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr” care s-a încheiat sâmbătă, 21 octombrie, cu festivitatea de premiere, când pe scena Teatrului „George Ciprian” au fost nominalizați, de un juriu internațional, cel mai bun actor, cea mai bună actriță și  cel mai bun spectacol.

Dincolo de aceste premii care au ajuns, pe deplin meritat, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila (două) și la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați (unu), este de menționat numărul mare de liceeni voluntari care au participat la festival, respectiv peste o sută. O parte dintre ei au urcat pe scenă, deoarece ultima zi a evenimentului a oferit publicului două reprezentații prezentate de tinerii buzoieni. Este vorba despre „Copii răi” de Mihaela Michailov, susținut de trupa de la Palatul Copiilor Buzău, coordonată de Adrian Constantin, și „Sectorul S” de Emanuel Pârvu, prezentat de trupa „Treivirgulăpaișpe”, coordonată de Dan Solcan. Cele două spectacole au primit rânduri de aplauze puternice la final, încununând această ediție „Săptămâna Teatrului Tânăr”.

Tot la capitolul voluntariat notăm și entuziasmul cu care o mână de liceeni s-au încăpățânat să-și exprime punctul de vedere cu privire la reprezentanțiile pe care le-au urmărit cu mare atenție din sală. Ei și-au făcut mâna, cum s-ar spune, în premieră, la Festivalul din vară, „Buzău/Iubește/Teatrul”, iar acum, în „Săptămâna Teatrului Tânăr” au fost și mai numeroși, dar și mai buni în exprimarea cu claritate, reușind să surprindă cu abilitate subtilitățile regizorale și interpretative, lucru care nu a trecut neobservat în comunitate.

Ei s-au ambiționat, e drept și stimulați de cadre didactice care din todeauna i-au încurajat pe copii să fie creativi, să dea frâu liber talentului și „să meargă” pe calea pe care i-au condus personajele, împărtășind și celorlalți colegi, și nu numai, celor care nu au ajuns la spectacol, claritate, prospețime, creativitate, fantezie, mesaj, ce au simțit și au trăit împreună cu actorii în sala de spectacol a Teatrului „George Ciprian”.

Profesoara Mihaela Nicolae este sufletul acestor liceeni cronicari, ea însăși fiind tinerilor model prin tot ceea ce postează cot la cot cu ei pe Bookhub.ro. De altfel, cadrul didactic a fost în mijlocul tinerilor seară de seară, spectacol de spectacol, oferindu-le posibilitatea să dea frâu liber creativității, să-și șlefuiască spiritul critic, să viseze împreună cu actorii și să consemneze pe platforma amintită. Această epopee a cronicarilor tineri este relatată pe scurt de profesoara Mihaela Nicolae care enumeră cumva pe toți cei implicați: Cu sprijinul generos al Nonei Rapotan, am primit spațiu pe Bookhub.ro. S-au adunat în câteva zile aproape de 30 de cronici, încă se mai lucrează la unele articole, am să le adaug pe măsură ce sosesc.  Colectivul cronicarilor, la inițiativa doamnei avocat Roxana Constantinescu, a reunit elevi și profesori de la C.N. <Mihai Eminescu> și C.N. <B.P. Hasdeu> Buzău.  Elevi: Antonia Ardeleanu, Adelina Trandafir, Denisa Apostol, Sofia Caterina Șerbu, Maia Răduță, Maia Cazacu, Alexia-Maria Olteanu, Ionuț-Alexandru Nichifor, Mădălina Negru. Coordonatori (au scris, au corectat, au distribuit, au facilitat accesul la spectacole, au asigurat documentarea): prof. Monica Ionescu, Gabriela Șerbu, Dinu Alina, Mihalcea Liliana, Gabriel Nicolae, Rădiță Palela, Mihaela Nicolae, bibliotecar Daniela Gîrbea. Adresăm mulțumiri conducerii teatrului, doamnei Georgiana Vlădoiu, cu precădere”.

Scurt bilanț al festivalului în cifre

În cele opt zile de festival, peste 2.000 de spectatori au trecut pragul Teatrului „George Ciprian” Buzău, 100 de voluntari provenind de la liceele locale, peste 70 de artiști invitați, șapte producții invitate de la instituții de spectacol din întreaga țară, două spectacole ale elevilor buzoieni, un curs de consiliere în carieră pentru adolescenți.

Ediția aniversară Săptămâna Teatrului Tânăr s-a încheiat sâmbătă, 21 octombrie, de Vlad Trifaș, directorul festivalului, și de Ella Prodan, gazda din acest an. Momentul a fost marcat de festivitatea de premiere, în cadrul căreia au fost acordate următoarele premii:

  • Cel mai bun spectacol: „Naufragiat” de Donald Margulies, regia Andrei Huțuleac, producție Teatrul „Maria Filotti” Brăila;
  • Cel mai bun actor: Ciprian Chiricheș pentru rolul Louis de Rougemont din spectacolul „Naufragiat” de Donald Margulies, regia Andrei Huțuleac, producție Teatrul „Maria Filotti” Brăila;
  • Cea mai bună actriță: Oana Mogoș pentru rolul Ema din spectacolul „Vrabia”, text și regie Leta Popescu, producție Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați.

Trofeele special concepute pentru festivalul Săptămâna Teatrulu Tânăr au fost realizate de artistul Ionuț Marin Mota.

Din componența juriului care a decis câștigătorii acestei ediții au făcut parte: evaluatorii profesioniști – Alina Leonte (actriță), Anxkhela Bregu (coordonator relații internaționale artistice pentru statul turc) și Ariana Paul (teatrolog), alături de evaluatorii amatori Mihaela Filip (Facultatea de Arte Decorative și Design, Secția Scenografie), Georgiana Pătrașcu (Liceul de Arte „Margareta Sterian”) și Antonia-Ana Ardeleanu (Colegiul Național „B.P. Hasdeu”).

Săptămâna Teatrului Tânăr a fost organizat de Teatrul „George Ciprian”, cu sprijinul Consiliului Județean.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker