Actualitate

FOTO | Lecție de siguranță personală pentru peste 100 de prichindei, realizată de polițiști cu ajutorul unui covor cu indicatoare rutiere

Precum se știe, cea mai importantă modalitate de exprimare a copilului preșcolar o reprezintă jocul, de altfel acesta fiind și activitatea lor preferată, dar și principala metodă de instruire și educație utilizată de cadrele didactice în activitățile cu prichindeii.  Pentru că jocul satisface în cea mai mare măsură trebuințele de manifestare și de exprimare ale copilului, jocul pe covorul magic cu semne rutiere a fost lecția de educație nonformală pe care ofițerii de poliție de la Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, Emilia Mihăi­lescu și  Malvina Tarcoci, împreună cu ofițerul de poliție de la Serviciul Rutier Remus Necula, au realizat-o, vineri, 17 mai, mai bine de o oră, cu peste 60 de copii de vârstă preșcolară de la Grădinița cu program Prelungit Nr. 16 din municipiul Buzău. Ofițerii de poliție au realizat această activitate la solicitarea cadrelor didactice de aici, care consideră prioritară siguranța copiilor.

,,Astăzi (n.r, 17 mai), la Grădinița cu program prelungit Nr. 18 se desfășoară o acțiune în parteneriat cu Poliția Rutieră, o acțiune de tradiție în unitatea noastră, prin care reprezentanți ai Poliției Rutiere aduc  un covor special pe care-l amenajează în sala de sport și exersează cu copiii regulile de circulație rutieră. În felul acesta punem în practică, într-un cadru plăcut și interesant pentru copii, modul de circulație corectă, de protecție a sănătății, a vieții lor, din punct de vedere rutier. Prezența polițiștilor în uniformă este una extrem de atractivă pentru copii, pentru că, de foarte multe ori, de mici ei își doresc să devină polițiști.

De aceea, considerăm că acțiuni de genul acesta sunt extrem de binevenite și contribuie în mod avantajos la implementarea modului de practică al ­re­gulilor de circulație rutieră, având în vedere că sunt destule accidente rutiere în care sunt implicați copiii. De aceea, chiar vârsta preșcolară mică – și astăzi avem trei grupe mici participante la activitate – este foarte importantă pentru educarea lor în a-și proteja sănătatea și viața”, a spus directorul unității de învățământ, Lucia Șomoiag.

Ofițerii de poliție au e­xersat cu copiii, folosindu-se de covorul magic care simulează situațiile de ­tra­fic din oraș, asigurarea la trecerile pentru pietoni, semnificația culorilor semaforului. Pentru participarea lor la lecția de educație rutieră, copiii au pri­mit cărticele frumos colorate cu reguli de circulație, pe care le-au răsfoit cu interes chiar  dacă nu știau încă să și citească.

„Pe acest covor  copiii recunosc culorile semaforului, trecerea de pietoni sau zebra și unele semne de circulație; având în vedere că acest covor pe care îl au cei de la Poliția rutieră este unul nou pentru ei ca material didactic, până se orientează în spațiu durează puțin. Însă, modul în care se joacă de-a pietonii sau de-a șoferii îi ajută să se descurce până la urmă și într-un traseu mai nou conceput pentru ei. De fapt, este important să aibă experiențe noi, cât mai multe, tocmai pentru a pune în practică respectarea ­re­gulilor de circulație”, mai spune Lucia Șomoiag, directorul Grădiniței cu Program prelungit Nr. 18 Buzău.

O activitate cam pe același format a avut loc, cu o zi înainte, la o altă gradiniță buzoiană. Este vorba despre Grădinița „Bobocei din Micro III” din municipiul Buzău. Aici, în prezența profesorilor îndrumători, polițiștii au discutat cu peste 30 de preșcolari de grupă mare. Mesajele de a nu deveni victime ale infracțiunilor de furt și ale accidentelor de circulație au fost transmise printr-un joc denumit sugestiv „Așa da! Așa nu!”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker