Actualitate

FOTO | Iulian Ion, ofițer de poliție de etnie romă: ,,Tinerii romi să treacă peste sentimentul de autovictimizare și să învețe”

Miercuri, 20 februarie, s-au împlinit  163 de ani de la desființarea robiei romilor de către Barbu Știrbei, una dintre marile reforme ale Principatelor Române. Cele aproape ci­nci secole de robie au lăsat din păcate,  o amprentă ce încă dăinuie asupra situației romilor de astăzi, motiv pentru care programele și strategiile de incluziune socială capătă o importanță deosebită. Școala, Poliția, Instituția Prefectului și-au dat mâna și au organizat în această zi o activitate cu tinerii din comunitățile rome, pentru a discuta pe marginea realităților istoriei, dar și a celor actuale, despre performanță, des­pre reușită în viață, despre viitorul lor și al comunităților ai căror reprezentanți sunt.

,,Voi sunteți un exemplu pentru cei din comunitate. Fiecare dintre voi sunteți, din punctul nostru de vedere, al dascălilor, un succes pentru comunitate, pentru familiile din care proveniți. Vă dorim mult succes în laboriosul drum educațional, ne dorim să ajungeți cât mai departe cu toții, dar nu trebuie să uităm istoria”, le-a spus elevilor profesorul Anca Harabagiu, inspector școlar de specialitate.

Despre rolul și rostul Poliției buzoiene la această întâlnire cu tinerii romi, scms. Emilia Mihăilescu din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității a declarat: ,,Desfășurăm, astăzi, în colaborare cu Instituția Prefectului Buzău, mai exact Biroul Județean pentru Romi și Inspectoratul Școlar Județean, o activitate cu tineri aparținând etniei rome, astăzi fiind o zi specială pentru această etnie, Ziua dezrobirii. Se sărbătoresc astăzi 163 de ani de la acest moment important pentru ei. Dorim să dezvoltăm o atitudine de neacceptare a poziției de discriminat și de victimă, să sădim în sufleul și în mintea acestor tineri atitudinea că, într-o societate care aplică toate principiile nondiscriminării, de ei ține să aibă reușită, de ei ține să fie perseverenți, să fie serioși, să muncească și să aibă un plan pe care vor să-l atingă în viață”.

Modelele umane, cel mai bun exemplu de urmat pentru tinerii romi

Poliția buzoiană a abordat această activitate educațională non-formală din două perspective. Pe de o parte, a prezentat efectele și cauzele care duc la discriminare și a folosit în acest sens spre exemplificare un experiment făcut de un cadru didactic din America, iar pe de altă parte a venit înaintea tine­rilor cu profesioniști din etnia lor spre a le împărtăși din experiența lor de viață, despre modul în care și-au construit cariera profesională. Un astfel de profesionist care a venit în ­mij­locul tinerilor pentru a le vorbi despre încredere, seriozitate, muncă, este cms. șef Iulian Ion, actualmente împuternicit  adjunct al șefului Poliției municipiului Râmnicu Sărat.

„Orice copil indiferent de etnie are șanse să acceadă în orice funcție, în orice profesie dacă vor învăța și vor fi serioși. Eu am intrat în Poliție în 1994. Am intrat în Academia de Poliție atunci când nu erau locuri speciale pentru romi. Am concurat cu toți ceilalți colegi. Am promovat examenul, am absolvit Academia în 1998. Am urmat toate treptele și toate gradele până la gradul de comisar șef, în prezent sunt împuternicit adjunct la Poliția municipiului Râmnicu Sărat. Am lucrat la început ca ofițer poliție judiciară, șapte ani la Crimă organizată, șase ani la Analiza informațiilor. Mesajul meu pentru tinerii romi este că nimic nu îți poate sta în cale dacă înveți și ești serios. Dimpotrivă, mesajul meu este să trecem peste acest sentiment de autovictimizare, tot timpul să găsim o justificare atunci când nu reușim în viață. Mesajul meu pentru tine­rii romi este, pe scurt, că trebuie să învețe”, a declarat cms. șef Iulian Ion.

La această activitate, găzduită de Centrul Cultural Alexandru Marghiloman, au mai luat parte și subprefectul județului Buzău, Lucian Petrică Foca „Instituția pe care o reprezint sprijină activitatea dumneavoastră și nu face nicio discriminare atunci când vine vorba despre cineva din comunitatea dumneavoastră. Sunteți cetățeni egali cu noi ceilalți și din această perspectivă în fața legii și a conștiinței noastre și în fața inimii noastre suntem una și aceeași”, a spus Foca. Inspectoratul Școlar Județean a fost reprezentat de inspectorul pe problemele romilor, Anca Harabagiu, și de inspector școlar gene­ral  Florina Stoian, care a ținut să își exprime aprecierea față de inițiativa Instituției Prefectului și a Poliției pentru această activitate. Au mai fost prezenți Anca Răducan din cadrul Prefecturii și cadre didactice, profesori de istorie care au vorbit și au prezentat un documentar despre dezrobirea socială a romilor, un proces complex care, în afară de acordarea libertății individuale, include stoparea nomadismului, implicarea romilor în agricultură, precum și integrarea lor în comunitățile rurale și urbane.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker