sâmbătă, 24 octombrie 2020

FOTO: Incursiune în fascinanta poveste a vieţii lui Alexandru Marghiloman prin intermediul expoziţiei Muzeului Judeţean

„Istoria rămâne cea mai frumoasă poveste”, spune istoricul Adrian Cioroianu, iar buzoianul Alexandru Marghiloman pare a fi cel mai bun exemplu. Începând de la averea sa fabuloasă, care avea să se fărâmiţeze incredibil după moartea lui, continuând cu rolul său deosebit de important în Unirea Basarabiei cu România şi până la amănunte din viaţa personală, viaţa lui Alexandru Marghiloman constituie una dintre cele mai fascinante poveşti din spatele unui om politic român. Mizând pe toate aceste date, reprezentanţii Muzeului Jude­ţean Buzău i-au dedicat lui Alexandru Marghiloman o expoziţie, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de când acesta a semnat, în calitate de prim-ministru, proclamaţia de unire din 27 martie, 1918.

Expoziţia „Alexandru Marghiloman-Ipostaze biografice” este deschisă chiar în Vila Albatros, fosta proprietate unde buzoianul o primea pe Regina Maria, şi oferă posibilitatea publicului de a face o incursiune în fascinanta poveste a omului politic.

Pe lângă obiecte deţinute de Marghiloman, corespondenţă, fotografii şi chiar o înregistrare video de arhivă, în expoziţie este prezentată şi o donaţie făcută de primarul Constantin Toma. Este vorba despre o scrisoare al lui Alexandru Marghiloman din anul 1903, ce poartă monograma omului politic: două potcoave suprapuse cu o cravaşă şi o eşarfă tricolor, iar dedesubt, inscripţia ÎNAINTE.

„A moştenit 13 moşii care însumau 6.450 de ha“

„În cadrul expoziţiei puteţi  găsi informaţii biografice ale familiei Marghiloman, arborele genealogic, informaţii relevante despre cariera politică, care a culminat cu momentul de glorie: primirea, în calitate de prim-ministru, a actului Unirii Basarabiei cu România. Singurul buzoian care a condus Consiliul de Miniştrii al Ţării, Alexandru Marghiloman îşi are originile în comuna Verneşti, unde s-a născut tatăl său, Iancu Marghiloman, de la care a moştenit multe moşii. Este vorba despre peste 13 moşii care însumau 6.450 ha. Era un om foarte bogat”, a declarat Mădălina Oprea, şef secţie Istorie a Muzeului Judeţean.

Incredibila fărâmiţare a fabuloasei averi a lui Marghiloman este pusă şi pe seama unei poveşti, care spune că atunci când tatăl omului politic a câştigat la cărţi proprietatea unde avea să fie ridicată celebra vilă Albatros, pierzătorul, boierul Musceleanu, ar fi exclamat: „Să se aleagă praful de tot ce va fi construit pe acest loc!”, acuzându-l pe Iancu Marghiloman că a trişat.

„Se spunea că şi dacă ar fi participat la o cursă de cai cu două mârţoage, tot câştiga marele premiu”

Alte informaţii interesante care se regăsesc în expoziţie sunt cele referitoare la pasiunea marelui om politic pentru cai.

„La Vila Albatros, Marghiloman avea o herghelie de cai de rasă, pur-sânge arab, din care vindea câte 30-40 de mânji, asigurându-şi astfel un venit considerabil. Participa tot timpul la competiţii cu caii săi. Se spunea despre el că şi dacă ar fi participat la o cursă de cai cu două mârţoage, tot câştiga marele premiu. A câştigat de 27 de ori Marele Derby al României şi chiar şi pe cel al Angliei. Calul său preferat se numea Albatros, iar alţi cai care au înregistrat performanţe au fost Zori de Zi şi Frunzet. Din păcate, după moartea lui Marghiloman, în 1925, familia ajunge să vândă bunurile moştenite, din cauza datoriilor, inclusiv herghelia, iar caii pur-sânge sunt vânduţi la preţul unor cai obişnuit”, mai relatează muzeograful Mădălina Oprea.

Părăsit de soţie pentru rivalul politic    

Un alt aspect al vieţii omului politic redat în expoziţie este cel referitor la viaţa personală. Sunt prezentate imagini şi informaţii despre cele două căsătorii ale lui Marghiloman, scrisori etc.

„Prima soţie a lui Alexandru Marghiloman, Eliza Ştirbei, nepoata domnitorului Barbu Ştirbei, l-a părăsit pentru rivalul său politic, Ionel Brătianu. S-a recăsătorit cu Maria Petrescu, în 1919, între cei doi fiind o diferenţă mare de vârstă. În expoziţie veţi regăsi o imagine inedită cu cea de a doua soţie, surprinsă la Buzău. Mai sunt expuse imagini cu Marghiloman la Sonda Arbănaşi, cu grădina şi livada de pomi fructiferi de la Verneşti”, a mai spus Mădălina Oprea.

În expoziţia de la Vila Albatros se mai regăsesc un serviciu de ţuică cu monograma lui Marghiloman, veselă care a aparţinut omului politic, realizată în Anglia, la sfârşitul secolului al XIX-lea, corespondenţa din perioada 1899-1914, printre care şi scrisorile trimise lui Emil Teodoru, conducătorul Partidului Conservator de la Buzău.   

Dacă un angajat rupea un trandafir din grădină, i se tăia plata pe o zi  

„Mai avem expusă şi o scrisoare către soţia sa, Maria, trimisă, cel mai probabil, de la Paris. Îi scria în franceză că îi trimite două pachete, unul fiind în greutate de 2 kg şi conţinând seminţe de flori. Este ştiut că Marghiloman era pasionat de flori, motiv pentru care grădina de la Vila Albatros era una impresionantă. Se spune că dacă un angajat al său tăia un trandafir din grădină, i se tăia din salariu plata pe o zi. Aici avea angajat un horticultor german, care se ocupa de grădină şi de tot parcul”, a mai relatat Mădălina Oprea.

Cei care vor vizita expoziţia „Alexandru Marghiloman-Ipostaze biografice” vor avea ocazia să urmărească şi un filmuleţ inedit, o înregistrare video, de 5 minute, fără sunet, realizată în momentul în care Alexandru Marghiloman semnează Pacea de la Bucureşti. Acest film a fost achiziţionat de Muzeul Judeţean de la Arhivele Naţionale.

Expoziţia va fi deschisă la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” din Vila Albatros până pe 31 martie.

loading...
error: Content is protected !!