Actualitate

FOTO | Herghelia de la Cislău, primul aşezământ pentru creşterea cailor din România

OPINIA prezintă as­tăzi, în ediţiile print şi on-line, un nou reportaj al rubricii săptă­mânale cu specific ­tu­ristic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU“, cea mai completă platformă de promovare turistică a Buzăului. „VINO ÎN BU­ZĂU“ a fost concepută de o echipă de ­jur­nalişti, regizori şi producători de televi­ziune, ca o platformă de informare ­tu­ristică pentru a veni în întâmpinarea tu­riştilor dornici de aventură şi care doresc să cunoscă frumuseţile zonei. Conform managerului de pro­iect, jurnalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BU­ZĂU“ îşi propune să ajute eficient turiştii din ţară şi de peste hotare să des­copere obiectivele turistice din judeţul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conţinut complet cu privire la obiective, tradiţii sau locuri de cazare şi masă din zona Buzăului.

Iubitorii de cai care ajung în judeţul Buzău pot face o vi­zită la una dintre cele mai vechi şi mai frumoase herghelii din ţara noastră. Herghelia Cislău se află la poalele Munţilor Buzăului, într-o zonă cu peisaje superbe. Aici, pe fostele domenii ale Mitocului Că­lugăresc de la Cislău, a fost înfiinţată prima herghelie din România, în 1894, caii fiind crescuţi şi folosiţi în serviciul armatei. A fost însă desfiinţată la doi ani de la inaugurare, iar terenul a găzduit apoi, până în 1916, un “depozit” de armăsari. Ulterior herghelia a devenit un furnizor de cai pentru cluburile sportive.

Din anul 2002, Romsilva este cea care administrează herghelia, iar în baza hipică de antrenament se organizează şi cursuri de echitaţie. Turiştii pot vedea aici caii din rasa Pur Sânge Englez şi Gidran. Cei mai curajoşi pot face echitaţie şi pot afla din tainele acestui sport.

Herghelia de la poalele munţilor Buzăului este singura din ţară unde este crescută celebra rasă de cal Pur Sânge Englez, dar şi Gidranul, din care sunt mai puţin de 200 de exemplare pure în întreaga lume. Pur Sângele Englez este o rasă exclusiv destinată alergărilor de viteză, fiind un cal care excelează în alergările de pe hipodrom. Sunt regii galopurilor, armăsari puter­nici, căutaţi pentru prestanţa în cadrul concursurilor de hipism. Calul din rasa Gidran se dife­renţiază de ceilalţi prin culoarea lor, numită roib. Această rasă este celebră pentru faptul că este foarte curajoasă şi foarte devotată stăpânului, şi tocmai de aceea este folosită pentru toate tipurile de competiţii.

Caii de curse de la Cislău sunt vestiţi în toată lumea datorită  performanţelor foarte bune obţinute în cadrul diverselor competiţii organizate în străinătate în anii ‘70 şi ‘80. Plini de energie, caii de la Cislău sunt o adevărată atracţie pentru turiştii care ajung în zona de deal a Buzăului.

Vizitatorii care vor să vadă perfomanţele realizate de-a lungul timpului de exemplarele născute  aici pot vizita sala de trofee, unde se află cupe şi diferite distincţii primite la întrecerile interne şi internaţionale. Cei care se în­drăgostesc de aceste animale şi  doresc să aibă cai de rasă în gospodării, au ocazia chiar să şi-i cumpere în urma unor licitaţii pe care le organizează Direcţia Silvică din Buzău.

Vizitatorii hergheliei plă­tesc pentru o oră de echitaţie 50 de lei, bani în care primesc şi echipament. Herghelia se află pe DN10, la 50 de kilometri de municipiul Buzău, în comuna Cislău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker