sâmbătă, 15 august 2020

FOTO | Florin Zamfirescu, profesor pentru o zi pentru elevii Liceului de Artă Buzău

Elevii Liceului de Artă „Margareta Sterian” au avut, săptămâna trecută, un oaspete special. Este vorba despre celebrul actor Florin Zamfirescu, care a poposit la liceul buzoian pentru a le vorbi celor de la clasa de Actorie despre ce presupune examenul de admitere la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Invitaţia adresată marelui actor a venit din partea conducerii Liceului de Artă şi face parte dintr-un proiect ce îşi propune să pună faţă în faţă elevi de la toate secţiile instituţiei de învăţământ-, muzică, artă plastică şi actorie-, cu celebrităţi în domeniu.

„Noi facem frecvent astfel de parteneriate cu cei de la UNATC, de la Universitatea de Artă şi de la Conservator. Fie elevii noştri merg în universităţile respective, fie aducem la noi la Buzău actori şi profesori celebri. Avem colaborări cu ­fa­cultăţile din Bucureşti şi Braşov. De exemplu, până acum elevii noştri s-au mai întâlnit la Buzău cu actorii Ioan Isaiu şi Alexandru Repan. Ideea acestui proiect este de a arăta elevilor ce presupune profesia de artist dincolo de ceea ce se vede pe scenă. În plus, elevii au ocazia de a afla care este nivelul de pregătire la care trebuie să ajungă pentru a fi admişi la UNATC, de exemplu”, a declarat directorul Liceului de Artă, Mioara Sângeo­rzan.

Dincolo de cariera sa deosebită în teatru şi cinematografie, Florin Zamfirescu a fost profesor şi rector al UNATC şi a făcut parte din comisia exa­menului de admitere. Recent, celebrul actor s-a pensionat, ceea ce îi permite să participe la întâlniri cu viitorii studenţi care vor susţine admiterea la UNATC.

Zamfirescu le-a dez­văluit elevilor buzoieni care sunt criteriile de care ţin cont membrii comisiei de admitere atunci când punctează prestaţia unui concurent la Actorie. De asemenea, le-a împărtăşit din experienţa sa de actor, cum a ajuns actor şi ce probe să dădeau la UNATC atunci când a susţinut el admiterea.

Despre emoţiile pe care le-a trăit la admitere

În anul 1967 Florin Zamfirescu a intrat primul la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie din Bucureşti şi a absolvit facultatea în 1971 ca şef de promoţie.

„Eram mort de frică la admitere. Dar când am venit la admitere eu eram deja vedetă naţională. Participasem la emisiunea <Dialog la distanţă>, unde am recitat legenda <Meşterului Manole> şi am luat premiul întâi pe ţară. ­Ghe­orghe Zamfir a luat locul trei. A fost un succes extraordinar. Dădeam autografe pe stradă. Deci când am venit la admitere, şeful comisiei, Moni Ghelerter, mi-a zis: <Drăguţă, eu n-am televizor, am auzit că ai avut un mare succes cu Meşterul Manole. Nu vrei să ne-o spui şi nouă?>. <Nu>, le-am spus <n-am inclus-o în repertoriu>. <Păi de ce?> . <Că nu vreau să zică lumea că asta ştie, asta face…> Dar, da, am avut emoţii îngrozitor de mari”, îşi aminteşte marele actor care recunoaşte că tinerilor candidaţi la Actorie le era frică de privirea lui, atunci când era în comisia de ­admi­tere.

Adept al teoriei că „actorii talentaţi au emoţii, iar cine nu are emoţii nu are nimic de apărat”, Zamfirescu le-a spus elevilor buzoieni că la examen trebuie să fie foarte creativi şi stăpâni pe sine. Nu este suficient să pregăteşti o poezie pe care să o reciţi perfect, ci este necesar să fi pregătit să treci prin situaţii inedite. În plus, marele actor i-a sfătuit pe elevii Liceului de Artă care vor să devină studenţi la UNATC să trateze cu seriozitate toate disciplinele şcolare pentru că asta îi va ajuta în viitor atunci când îşi vor construi rolurile ce pot fi diverse, de medic, de om de ştiinţă etc.

În aceeaşi zi cu vizita la Liceul de Artă, Florin Zamfirescu a fost prezent pe scena teatrului buzoian în spectacolul „Doi pe o bancă” de Alexandr Ghelman, având-o parteneră pe Tania Filip. În vârstă de 69 de ani, Zamfirescu este unul dintre cei mai importanţi actori ai generaţiei lui, cu roluri premiate în film şi în teatru, cu o viaţă ca un roman. S-a  născut în Călimăneşti şi a copilărit într-un sat de lângă muntele Cozia, unde viaţa a fost destul de grea. A muncit la câmp când era copil şi a învăţat să spună poezii de la vârsta de trei ani. În clasa a X-a era deja o vedetă, în urma unui concurs de televiziune. În perioada comunistă a jucat roluri importante, după ce, în 1971 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ca şef de promoţie, institut al cărui rector avea să devină între anii 2000 şi 2008. A jucat în peste 30 de filme regizate de Lucian Pintilie, Dan Piţa, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc. În teatru, a interpretat zeci de roluri, în insituţii din ţară şi din Bucureşti.

loading...
error: Content is protected !!