Cultură

VIDEO | Film de animație despre un buzoian celebru, premiat la Festivalul Internațional TIFF

Nu mai este o surpriză pentru nimeni că România stă pe un munte de aur fără să știm să valorificăm acest lucru, iar din când în când un străin vine să ne des­chidă ochii. Așa cum s-a întâmplat cu lobbyul făcut de Prințul Charles pentru Transilvania, doi frați britanici de origine română au valorificat incredibila poveste a buzoianului (prin adopție) Dumitru Dan, pe care au transformat-o în film de animație. „Opinci” a obținut, anul acesta, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Anton și Damian Grove s-au documentat pentru realizarea filmului de animație „Opinci” inclusiv la Muzeul Județean Buzău, singura instituție publică care a promovat incredibila poveste a buzoianului care a intrat în Cartea Recordului după ce, la sfârșitul secolului trecut, a făcut înconjurul lumii în opinci. În plus, realizatorii filmului au intervievat-o la Beceni pe fiica lui Dumitru Dan, Steliana Sârbescu.

„Opinci” este un scurtmetraj de animație bazat pe povestea reală a lui Dan Dumitru și despre realizarea lui incredibilă, cea de a fi primul om care a făcut înconjurul lumii pe jos. În 1910, în perioada când studia la Paris, Dan acceptă provocarea Clubului de Turism din Franța: cei ce parcurgeau 100.000 de km cu piciorul în jurul lumii câștigau marele premiu în valoare de 100.000 de franci! Treisprezece ani mai târziu, Dan câștigă provocarea și primește premiul… dar descoperă că banii s-au devalorizat din 1910. Se întoarce în România și devine un simplu agent de asigurări. Născut în 1889 la Buhuși, Dumitru Dan a trăit la Buzău, unde a și murit în 1978.

„Le-a oferit inclusiv înregistrările audio. Au promis că vom avea o proiecția la Buzău în luna noiembrie”   

„Realizatorii filmului ne-au contactat prin 2014-2015. Au vrut să se documenteze pentru acest film de animație. Au fost interesați de fotografii cu Dumitru Dan, înregistrări audio cu vocea sa și de do­cumente originale care să ateste călătoria sa în jurul lumii. Au luat legătura inclusiv cu fiica acestuia, Steliana Sârbescu, rea­lizând un interviu, care am înțeles că voiau să îl ­pre­zinte la finalul filmului, pentru ca spectatorii să fie convinși de veridicitatea poveștii. Pe data de 1 noiembrie, când este programată înmânarea trofeului la concursul de anduranță <Dumitru Dan> de al Buzău, realizatorii filmului au promis că vor veni să ruleze și la Buzău filmul <Opinci>”, a declarat Mădălina Oprea, șeful secției Istorie a Muzeului Județean, omul care a inițiat un proiect de promovare a poveștii lui Dumitru Dan, finanțat de Uniunea Europeană cu aproape 80.000 euro.

Vorbind despre film, regizorul Anton Grove a mărturisit că a fost absolut uimit de povestea lui Dumitru Dan și de faptul că aceasta este aproape necunoscută. Pentru că i s-a părut că nu poată fi reală, a venit la Buzău să se documenteze și să convingă. Și-a dat seama că nici bugetele de la Hollywood nu ar fi putut acoperi o producție de film artistic din cauza locațiilor și personajelor extreme de numeroase. De aceea au ales să facă un film de animație.

„Nu am crezut în realitatea poveștilor lui Dumitru Dan” 

„Am ales acest subiect datorită naturii sale epice și în special fiindcă nimeni nu cunoaște povestea lui Dan! Imaginează-ți, el a fost primul om care a făcut înconjurul lumii pe jos – apare chiar în Cartea Recordurilor și, cu toate astea, lumea nu știe că a fost un erou. Pentru mine spune multe faptul că cineva călătorește timp de șase ani, după ce toți prietenii îi mor, și așteaptă încă șase ani doar pentru a-și termina drumul! Oamenii din România au nevoie de astfel de eroi (…) Am vrut să aflu mai multe, așa încât l-am contactat pe Bogdan Mureșanu, scenaristul peliculei, și i-am spus că ­des­coperisem o poveste care trebuie neapărat spusă publicului larg. În săptămâna următoare ne-am dus la Buzău, unde am stat de vorbă cu fiica lui Dumitru Dan, care are 83 de ani. Am avut o surpriză vorbind cu ea. Steliana ne-a spus că multă vreme a crezut că aventurile tatălui său în jurul lumii sunt simple basme. Nu a crezut în realitatea lor decât atunci când a văzut diplomele, fotografiile și suvenirurile colecționate de Dan în pelegrinările sale. În copilărie, atunci când a trebuit să își portretizeze tătăl, l-a înfățișat ca pe un modest vânzător de asigurări. Ne-am dat seama că acesta este unghiul din care trebuie să se deruleze filmul. Astfel am decis să prezentăm două povești paralele, fiecare cu un stil de animație propriu”, a declarat regizorul Anton Grove pentru Intelligent Life.

Astfel, povestea filmului se focusează pe două momente diferite din viața lui Dumitru Dan: el ca simplu călător, care traversează lumea pe jos, și el ca agent de asigurări și tată care îi povestea fiicei lui, înainte de culcare, aventurile sale. Pentru experiența de asigurător a lui Dumitru Dan, realizatorii filmului au folosit tehnica stop-motion cu păpuși, iar pentru partea cu aventura sa incredibilă, văzută pri ochii fiicei sale, s-a folosit tehnica 2D/3D.

Citește și: Povestea omului care a făcut ocolul lumii în opinci

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker