joi, 04 martie 2021

FOTO: Fărâme de istorie, redate de documente descoperite în Conacul Grigorescu din Răteşti

Se spune că istoria este precum un puzzle gigant, în care piesele sunt evenimentele istorice şi mărturiile pe care istoricii şi arheologii le descoperă rând pe rând. O astfel de piesă de puzzle a fost descoperită recent de proprietarii unuia dintre cele mai frumoase conace din judeţul Buzău, Conacul Grigorescu din Răteşti, comuna Berca. Este vorba despre Juranda Kirschner, o româncă cu origini buzoiene, care, după ce zece ani a trăit în Polonia, Paris şi Bavaria, s-a mutat, împreună cu soţul ei Thorsten, de origine germană, la Berca, unde au înfiinţat Asociaţia de promovare şi dezvoltare a judeţului Buzău – TravelBuzau.

Un loc vizitat de celebrul Charley Ottley    

Charley Ottley, alături de soţii Kirschner

De curând, Juranda a oferit spre studiere Muzeului Jude­ţean o serie de documente pe care le-a găsit în perioada în care a reabilitat superbul co­nac de la Berca, loc unde britanicul Charley Ottley, producătorul celebrului documentarului „Wild Carpathia”, a filmat o parte din documentarul „Flavours of Romania”.

Documentele descoperite oferă informaţii complete despre viaţa economică a locuitorilor din zonă la începutul secolului XX, până prin ani 1938 (registre agricole, fotografii, foi de trăsură, registre medicale etc).

Dovezi despre activitatea comercială şi agricolă de pe Valea Buzăului   

„Cele mai multe documente sunt cu caracter economic, acte de trăsură, de transport, registre agricole etc. Acestea ne ajută să creionăm viaţa economică de pe Valea Buzăului, de la începutul secolului XX. Foile de însoţire a mărfii ne arată, de exemplu, ce anume se exploata, mai exact cherestea şi piatră. Sunt registre foarte bine documentate, acte oficiale. De asemenea, există documente referitoare la activităţile agricole, recoltele de viţă de vie, ceapă etc”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.

Daniel Costache

Pelagra, o boală care afecta tinerii din zonă

Potrivit aceleiaşi surse, printre documente se află şi un registru al bolnavilor din zona Valea Buzăului. Este redată o situaţie exactă, pe ani, a buzoienilor din zonă care sufereau de diferite boli, cum ar fi tuberculoza şi sifilisul. „Aşa am putut descoperi că erau înregistrate multe cazuri de pelagră la persoane tinere, de 30 de ani. Se ştie că pelagra apărea în urma consumului excesiv de mălai rânced”, mai spune Daniel Costache.

De asemenea, printre documentele descoperite la Berca se află şi fotografii realizate la un celebru atelier din acea perioadă, al cărui nume a făcut de curând înconjurul lumii, odată cu proiectul de recondiţionare a unor fotografii de către o artistă australiană. Imaginile vechi din România au ajuns astfel în reputata publicaţie The Guardian.

Fotografie realizată de Costica Acsinte şi recondiţionată de Jane Long

Fotografii realizate de fotograful ajuns de curând în The Guardian

„Cele câteva fotografii descoperite în Conacul de la Berca sunt realizate de celebrul Costică Acsinte, unul dintre cei mai activi fotografi ai României. Costică Acsinte este un fotograf de război care a activat în Primul Război Mondial, apoi s-a retras în Slobozia, unde şi-a deschis studioul foto care avea să-l consacre drept unul dintre puţinii, dacă nu singurul, fotograf profesionist din România de la acea vreme. Niciuna dintre imaginile de familie descoperite la Berca nu au fost incluse în celebrul proiect de retuşare printr-o tehnică specială, realizat de artista australiană, ceea ce demonstrează că sunt unele necunoscute”, a mai declarat directorul Muzeului Judeţean.

„Să învăţăm copiii că viaţa la ţară nu înseamnă doar sărăcie, ci şi istorie“  

În momentul de faţă, familia care deţine Conacul Grigorescu a primit toate documentele înapoi, după ce au fost fotografiate, urmând să se decidă dacă le va păstra sau dacă le va oferi Muzeului Judeţean.

Juranda Kirschner

„Locuim în acest conac de şapte ani, aici fiind şi sediul Asociaţiei TravelBuzau. În momentul în care am reabilitat conacul, încercând să păstrăm cât mai mult arhitectura originală, am găsit mai multe documente pe care le-am pus deo­parte, pentru că ne grăbeam să ne mutăm. Acum ne-am uitat prin ele şi l-am sunat pe directorul Muzeului Judeţean. Sunt informaţii importante privind istoria acestor locuri, a comunei şi a judeţului. Cred că este un lucru important în contextul în care ne dorim ca acest loc să devină un centru de atracţie turistică. Mai ales că noi nu am reuşit să găsim foarte multe informaţii despre istoria acestui conac. Îmi doresc ca lumea să înţeleagă că aici a existat o istorie, au existat meserii care au dispărut, dar care pot fi reînviate. Vreau să ne învăţăm copiii că viaţa la ţară nu înseamnă doar lipsuri, ci şi multă istorie pe care ei trebuie să o respecte. Eu sunt pe jumătate buzoiancă pentru că bunica mea a fost născută la Monteoru”, a declarat Juranda Kirschner.

Conacul Grigorescu se află în Răteşti, la 25 km de Buzău, în apropierea mănăstirii Răteşti şi a drumului spre Vulcanii Noroioşi. Conacul în stil neoromânesc a fost construit în 1930 de către latifundiarul C.C. Grigorescu. Mulţi ani la rând, conacul şi pământurile au fost utilizate pentru producerea vinului şi a coniacului local. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Conacul Grigorescu a fost utilizat ca spital pentru soldaţii răniţi şi adăpost pentru localnici. Dependinţa conacului Grigorescu a fost utilizată de-a lungul timpului ca garaj şi sală de evenimente locale, precum nunţile, între anii 1960 şi 1970. Conacul a fost abandonat mai mult de 20 de ani până în anul 2011 când, după renovarea lui completă, a devenit sediul TravelBuzau  şi Terra Carpatica, firmă ale cărei activităţi sunt concentrate în jurul turismului gastronomic.

loading...
error: Content is protected !!