Cultură

FOTO | Expoziție dedicată îmbrăcăminții femeilor din perioada comunistă, la Muzeul Județean

Muzeul Județean Buzău a vernisat expoziția temporară „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță”. Este  o expoziție din care se reflectă foarte bine ideologia comunistă cu privire la vestimentație și faptul că se încerca o uniformizare în ceea ce priveşte hainele purtate de populație. Este subliniat faptul că oamenii, în vremea comunismului, se îmbrăcau într-un stil de uniforme, cu costume standard, ieftine.

„Fabricile de confecții erau deținute de stat și întreaga modă românească a fost uniformizată după viziunea regimului comunist. În anii ’50 femeile, purtau baticuri legate la gât, iar vestimentația s-a remarcat prin haine prost croite, realizate din țesături ieftine, având culori șterse pământii”, a spus muzeograful care a coordonat realizarea proiectului, Magdalena Trandafir, despre care directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, a spus că deține de vineri în portofoliu titlul de doctor, tema  mare a lucrării  sale  de doctorat fiind despre perioada comunistă.

Vorbind despre modă, de fapt, expoziția redă și imaginea femeii în comunism prin intermediul ținutelor vestimentare din epocă și al accesoriilor ce completează tabloul tematic.  Este vorba despre o imagine a femeii în comunism  care cumula o serie de responsabilități, prioritare fiind cele de mamă, soție, gospodină și femeie muncitoare.

„Un anumit tip de feminitate apare în anii ’60, când moda este stabilită tot de conducători”, spune muzeograful, care ne descrie femeia care purta „sacou și fustă cu bluză încheiată la toți nasturii”, culoarea predominantă fiind albastru. Predomina culoarea albastră pentru stofă pentru că „era asociată cu proletariatul, clasa munictoare, culoare pe care o întâlnim de la uniformele școlare până la halatele municitorești”.

„Femeia în albastru” se regăsește și în revistele vremii, în reclamele din fabrici și uzine. Ele „apar îmbrăcate în halate bleumarin, femei sudor, macaragiu sau femei care conduc camioane; femeia muncitor era promovată în epocă, fiind prezentate femei care se simțeau împlinite și fericite la locul de muncă, munca pe care o depuneau era elogiată pentru aportul adus dezvoltării statului”, mai spune muzeograful Magdalena Trandafir. În vitrinele expoziției se găsesc accesorii compuse din mărgele, inele cu pietre prețioase și semiprețioase, cercei cu clipsuri, ceasuri de mână etc. De asemenea, sunt expuși pantofi, despre care se povestește că erau în mare parte produși de fabrica din Timișoara, Guban.

Astfel de expoziții din vremea comunismului au mai fost realizate la Muzeul Județean. Este vorba despre „Vacanțe și concedii în perioada comunistă”, „Copilăria în comunism”, „Decembrie ’89 între Revoluție și Crăciun”, care s-au bucurat de interes din partea publicului.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 29 aprilie programul de vizitare fiind  de marți până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker