Cultură

Foto/ Expoziție de carte „Constantin Brâncuși”, la Biblioteca Județeană

Începând cu data de 17 februarie, buzoienii sunt invitați să vizioneze expoziţia de carte dedicată marelui artist Constantin Brâncuşi, de la naşterea căruia se împlinesc, pe 19 februarie, 145 de ani. Expoziţia cuprinde lucrări sugestive ce prezintă bogata activitate a artistului, dintre care amintim: ,,Oraşul cu statui furate’’ şi ,,Cimitirul Dumbrava o necropolă Buzoiană’’.

Considerat cel mai important sculptor al secolului XX, Brâncuşi a locuit la Buzău în perioada 26 mai-29 iunie 1914, perioadă în care a realizat  „Rugăciune”. Lucrarea care înfăţişează un trup gol de femeie a fost realizată în anul 1910, ca parte a unui monument funerar în memoria buzoianului Petre Stănescu, la comanda soţiei acestuia, Eliza Stănescu. Cele două lucrări sculptate în piatră, bustul avocatului Stănescu şi o femeie care se roagă în genunchi, sunt păstrate la Muzeul Naţional de Artă București, copiile acestora aflându-se în cimitirul Dumbrava. Momentul este evocat de scriitorul Nicolae Peneş în volumul „Oraşul cu statui furate”  în care relatează angajamentul sculptorului: „Eu, Constantin Brâncuşi, mă angajez a executa personal în contul D-nei Eliza Petre Stănescu un monument funerar pe preţul de 7.500 lei în care preţ se cuprinde execuţia integrală a monumentului compus după cum se specifică mai jos, precum şi transportul de la Paris în gara Buzeu. Monumentul se compune din următoarele piese: un soclu din piatră care va atinge în înălţime 2 m până la 2 m 50, o figură alegorică reprezentând o femeie care plânge lângă soclu, un bust cu braţe asemănătoare fotografiilor ce D-na Stănescu îi va pune la dispoziţie”.

Pentru cinstirea memoriei marelui artist, ziua de 19 februarie a fost declarată Ziua Națională Constantin Brâncuși, iar cu această ocazie Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, sub patronajul Ministerului Culturii, va susține Concertul extraordinar aniversar „145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker