Actualitate

FOTO | Expediţie în locuri de basm din Buzău, organizată de Societatea Exploratorilor

Locurile de basm ascunse în Munţii Buzăului ar putea fi accesibile tot mai multor buzoieni, o ofertă în acest sens fiind lansată de Societatea Exploratorilor din Buzău, care  ne invită să luăm parte la o expediţie în week-end-ul 25-27 septembrie. De fapt, preşedintele Societăţii Exploratorilor Buzău, Carol Georgescu, dă asigurări că şi această iniţiativă face parte din demersurile constante ale organizaţiei de a-i scoate  pe buzoieni „din case, de la TV, din mediul online,  pentru a-i conecta cu natura în vederea promovării ju­deţului Buzău şi minunatelor puncte de atracţie turistică cunoscute sau mai puţin cunoscute” .

Având în vedere obiectivele propuse a fi atinse în această expediţie, vârfurile Mălâia şi Bocârnea din Masivul Siriu, este clar că buzoienii care li se vor alătura vor avea ocazia să admire frumuseţile peisajelor la acest început de toamnă.  „Ştim că este posibil să ne murdărim şi să obosim însă nouă ni se pare <funny>!  Astfel, în weekend-ul 25-27 septembrie 2020, vă invităm la acest eveniment, unde veţi găsi puncte spectaculoase de belvedere, conec­tare cu natura, socializare şi mult, mult aer curat”, mai transmite Carol Georgescu pe pagina de socializare.

Care este scopul expediţiei

„Sunt unele locuri în care simţi nevoia să mergi pe vârfuri pentru a nu deranja măreţia şi magia naturii…  şi dorim <să devenim stâlpi> pentru aceste vârfuri. Să marcăm şi să ajutăm la conservarea frumuseţii munţilor din România”, explică Ca­rol Georgescu, preşedinte al Societăţii Exploratorilor scopul acestei expediţii. Mai exact, Societatea Exploratorilor caută voluntari care să ajute la amplasarea a doi stâlpi pe vârfurile Mălâia şi Bocârnea din Masivul Siriu, Munţii Buzăului, judeţul Buzău, dar se pot alătura expediţiei şi alţi turişti dornici să descopere frumuseţile acestor munţi. „Vom monta doi stâlpi cu nişte pancarte care indică vârfurile Mălâia şi Bocâlna din Masivul Siriu. Stâlpii pe care îi vor monta exploratorii sunt achiziţio­naţi de Consiliul Judeţean Buzău”, spune Carol Georgescu.

Cine poate participa

Buzoienii iubitori de drumeţii şi natură sunt invitaţi să participe la acest eveniment pentru a da o mână de ajutor exploratorilor  sau pur şi simplu pentru a imortaliza priveliştea de nepreţuit care poate fi admirată de pe aceste vârfuri ale Munţilor Buzăului. Numărul  participanţilor este nelimitat, spune Carol Georgescu, care explică faptul că „Evenimentul este total accesibil tuturor persoanelor, indiferent de vârstă. Participarea este gratuită şi se face pe proprie răspundere. Copiii vor fi însoţiţi de minim un adult. Pot fi oricât de mulţi oameni pentru că evenimentul este în aer liber”.

Pentru buzoienii mai puţin cunoscători a ceea ce înseamnă dificultatea de a urca pe munte, exploratorii îi informează că expediţia va dura trei zile, adică de vineri până duminică şi că „gradul de dificultate al traseului care va fi parcurs pe durata a trei zile  este mediu şi  că locurile de campare vor fi Lacul Vulturilor şi Masivul Siriu”. De asemenea, exploratorii nu au scăpat din vedere să ­amintească celor care vor dori să li se alăture în această acţiune că este necesar să fie echipaţi adecvat, adică din echipamentul lor să nu ­lipeas­că cortul, sacul de dormit, încăl­ţăminte cu talpa profilată, rucsac, tricou de schimb, polar, pelerină de ploaie, apă (minim 1,5L/persoană) şi hrană (fructe şi legume proaspete).

„Ne vom întâlni vineri seară (fiecare ajunge la ce oră reuşeşte) la Pensiunea Hecaş Villas din localitatea Siriu unde campăm (cine doreşte cameră trebuie să anunţe din timp). Datele pensiunii aici: Hecaş Villas, sat Casoca, nr 104,, coordonate gps: (45.4849959, 26.2608949)”, transmite pe pagina de socializare preşe­dintele Societăţii Exploratorilor, Carol Georgescu.

Care este programul expediţiei

Sâmbătă, 26 septembrie, dimineaţa la ora 07.00,  grupul va lua micul dejun pregătit de prietenii exploratorilor de la pensiune, iar la ora 08.00 vor pleca spre Lacul Vulturilor, unde vor aşeza corturile. Apoi, va începe activitatea propriu-zisă de montare a stâlpilor: „Vom începe montarea stâlpilor pe cele două vârfuri. Primul, cel mic (Siriu -1657) şi al doilea Mălâia (1662) – unde prindem şi apusul după care vom participa la binemeritatul şi cald foc de tabără. Duminică vom coborî pe proaspătul traseu punct roşu, traseu turistic remarcat de noi în luna august”, relatează pe scurt preşedintele Societăţii Exploratorilor activităţile din prima zi, care vor începe nu înainte ca  fiecare voluntar să primească materialele necesare acestei activităţi. Carol Georgescu mai spune că vor asigura transportul ­cortu­rilor, al bagajelor grele şi al materialelor necesare, la Lacul Vulturilor, cu ajutorul Jandarmeriei Montane şi al Pensiunii Hecaş Villas. Toate aceste operaţiuni se vor face cu respectarea tuturor normelor sanitare  şi restricţiilor în vigoare privind lupta împotriva COVID-19.

Societatea Exploratorilor nu percepe taxă de participare sau de înscriere la nicio acţiune organizată şi prin urmare nici la aceasta din Munţii Buzăului.

Au mai fost şi alte acti­vităţi organizate în acest an de Societatea Exploratorilor, precum marcare de trasee turistice, drumeţii. Din păcate, în acest an au fost mai puţine evenimente pentru că  au existat restricţiile impuse din cauza pandemiei Covid 19.

În momentul de faţă, asociaţia buzoiană numără 12 membri, care au strâns în jurul lor o mulţime de oameni pasionaţi de sport şi drumeţii. „Nu vin toţi odată la evenimente, ci în funcţie de cum pot să-şi aloce timp”, spune Carol Georgescu ­des­pre implicarea acestora în proiecte. Asociaţia Exploratorilor şi-a început activitatea la Buzău cu două concursuri de explorare urbană organizate în anul 2019.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker