Cultură

FOTO / „Efectul Fluture”, o nouă operă de artă a lui Bogdan Lefter pentru buzoieni

După ce a înfrumusețat Buzăul cu o lucrare de artă pe care unii o aseamănă cu Sfântul Gheorghe luptând cu balaurul, alții cu Don Quijote luptând cu morile de vânt – ideea transmisă de autor fiind cea a luptei omului cu viaţa și cu diferitele ei obstacole -, sculptorul Bogdan Adrian Lefter mai dăruiește municipiului o opera de artă. Este vorba despre sculptura monumentală „Efectul Fluture”, lucrare de artă  pe care  buzoianul Bogdan Adrian Lefter a realizat-o în cadrul Simpozionului Internaţional de Sculptură de la Buzău, „Memoria apei”, ediţia I, 1–31 iulie 2022, și care a fost amplasată zilele acestea în municipiul Buzău.

Privitor la această lucrare, autorul face precizarea că, și în sculptura sa, conceptul care face referire la efectul de fluture este, ca și în cultura populară, „folosit ca o metaforă pentru a sublinia semnificația evenimentelor minuscule care pot genera evenimente majore. Imaginea iconică a unui fluture care bate din aripi deasupra unei ape și cum această bătaie de la o simplă adiere-undă poate genera și provoca un taifun într-o altă parte a lumii”.

Sculptura monumentală „Efectul Fluture”, mai spune artistul buzoian, „este pur și simplu menită să demonstreze că evenimentele mici, nesemnificative, pot avea efecte nelineare, cu rezultate semnificative și imprevizibile în timp”. Tema simpozionului la care a participat Bogdan Lefter era legată de memoria apei, iar el a făcut legătura între bătaia de aripi a fluturelui și micile unde, vibrații sau variații ale apei, care pot avea efecte profunde și larg divergente în timp asupra circuitului vieții în natură. „Viața este un sistem haotic, imprevizibilă prin însăși natura ei, variată cu rezultatele neașteptate ale acțiunilor noastre”, spune artistul plastic.  El explică cum lucrarea sa are o structură „în evantai, cu linii și planuri sinuoase care se interconectează și se susțin reciproc într-un echilibru fragil”, pentru a sugera „zborul aripilor unui fluture asemenea unor unde pe luciul unei ape”.

Lucrarea explică artistic conceptul conform căruia majoritatea lucrurilor din natură tind să fie rezultatul multor relații cauză-efect, interconectate și interdependente. „Energiile și vibrațiile acțiunilor noastre”, spune Adrian Bogdan Lefter, „oricât de nesemnificative, au ecou în timp. Un fapt căruia nu îi dăm atenție este că orice gest sau acțiune a noastră ne modelează viitorul”.

Bogdan Adrian Lefter s-a născut la 1 martie 1983 la Buzău, unde a urmat Liceul de Artă „Margareta Sterian” şi este absolvent al Universității Naționale de Arte București, promoția 2006, specializarea Metal, asistent universitar și doctor în Arte Vizuale. A realizat numeroase sculpturi monumentale în cadrul unor simpozioane internaționale de renume, din țări precum Armenia, China, Costa Rica, Danemarca, Egipt, Elveția, Italia, Iran, Japonia, România, Thailanda, Turcia și Vietnam. Printre monumentele din țară se remarcă monumentul „Omagiu” (2013) – ecvestră fantasmagorică cu înălțimea de 11 metri din inox, din Buzău – și Monumentul „Corneliu Coposu” (2017), bust supradimensionat din bronz în Piața Corneliu Coposu din București. A participat la numeroase expoziții naționale și internaționale, câștigând numeroase premii și distincții precum: „Premiul pentru Sculptură” în cadrul Bienalei Naționale „Ion Andreescu”, în 2010, sau „Premiul pentru Excelență în Sculptură”, la ediția I a Simpozionului Internațional de Sculptură din Ho Chi Minh City (Saigon), Vietnam în 2015.

Un comentariu

  1. În rezumat, și fără simț artistic: am înlocuit câțiva arbuști frumoși cu un fluture ruginit

Articole similare