CulturăEducație

FOTO | După ce scenariu vor învăța elevii din Hasdeu. Vezi orarul, căile de acces și cine va face ore online așa cum a propus conducerea colegiului

La o zi după ce Ministerul Educației a publicat ghidurile cu scenariile după care școlile pot funcționa în timpul pandemiei, Colegiul Național „B.P. Hasdeu” din Buzău și-a făcut o proprie strategie. Scenariul adoptat de cel mai titrat liceu din Buzău și unul dintre cele mai bune din țară urmează să fie propus Inspectora­tului Școlar Județean, care îl poate aproba în funcție de situația epidemiologică înregistrată în municipiul Buzău la data de 7 septembrie.

În Colegiul Hasdeu învață 1.310 elevi (de la clasa a V-a la clasa a XII-a) și predau 74 de profesori. Vestea bună pentru elevii și părinții din Hasdeu este că liceul deține suficient spațiu ca cea mai mare parte a copiilor să fie prezenți în clase în condiții de siguranță sanitară și că are fondurile necesare pentru asigurarea măștilor de protecție și a plăti săptămânal o firmă specializată în igienizarea sălilor de clasă.

A XII-a, a VIII-a și gimnaziu în clase cu toții, iar a IX, a X-a și a XI-a în sistem hibrid

„Sunt cu cei doi colegi ai mei, Anca Florea și Laurențiu Țepeluș. Noi, în Consiliul de Administrație, ne-am gândit să adoptăm scenariul galben; vom aștepta data de 10 septembrie, când ne vor spune de la Inspectoratul Școlar dacă au un alt scenariu în legătură cu Hasdeul. Asta înseamnă că toate clasele a XII-a și clasele a VIII-a, dar și gimnaziu, pentru că avem săli suficiente unde să îi ducem, vor veni la școală in corpore (prezență fizică la ore – n.r.). Avem sălile pregătite, există distanțarea cerută de lege și nu vom pune plexiglas între copii. Vom folosi doar bănci indivi­duale, adică mese pentru o singură persoană. Clasele a IX-a și a X-a vor învăța după-amiaza în sistem ­hi­brid (o parte dintre elevi dintr-o clasă vin la școală, cealaltă parte învață online, urmând să facă cu schimbul – n.r.). Pentru că avem clase de matema­tică-informatică, intensiv informatică și bilingve care lucrează pe grupe, îi vom împărți jumătate-jumătate. În clasă profesorul își face ora care va fi transmisă în direct și către cei de acasă. Avem laptopuri, camere video… Ele vor fi verificate zilnic. Dacă este ceva de îmbunătățit, nu vom face rabat de la finanțe”, a declarat, pentru OPINIA, Ionel Banu, directorul Colegiul Hasdeu.

În concluzie, elevii claselor a XII-a, a VIII-a, plus cei din clasele de gimnaziu vor veni fizic la școală, în clase, în timp ce elevii din clasele a IX-a și a X-a vor învăța în sistem hibrid după-amiaza, iar cei din clasele a XI-a vor învăța tot în sistem hibrid, dar dimineața.

„Rămâne de văzut dacă vom separa catedra de restul clasei cu plexiglas”

„Noi am calculat ca rotația elevilor, între cei care vin în clase și cei care învață online, să se facă la două săptămâni. Iar clasele să fie împărțite în două: jumătate dintre elevii clasei acasă, jumătate la școală”, a mai declarat directorul Colegiului Hasdeu.

Dacă distanța legală dintre bănci, de 1 metru, nu reprezintă o problemă în clasele de la Hasdeu, rămâne de văzut dacă nu cumva se va impune nevoia amplasării de pereți din plexiglas între catedră și restul clasei.

„Avem o singură clasă cu 33 de elevi, o clasă uma­nistă de a XII-a, dar avem spațiu suficient pentru elevii din respectiva clasă. Restul claselor din Hasdeu sunt clase de 28 de ­elevi, 29, de 30, de 31 de elevi. Am măsurat în clase, am făcut scenarii, am pus doar bănci de un loc… Rămâne de văzut dacă vom separa catedra de restul clasei cu plexiglas”, spune Ionel Banu.

Suficiente laptopuri și camere pentru ore, insuficiente pentru elevii de acasă   

Întrebat cum va face față Hasdeul necesarului de echipament tehnic, laptopuri, camere video etc., Ionel Banu spune că lucrurile sunt rezolvate în ceea ce privește transmisia orelor de la nivelul claselor.

„Pentru ceea ce avem nevoie la școală, nu ne mai trebuie nimic. Pentru ceea ce va trebui să dăm copiilor în custodie, da. Am solicitat și laptopuri, și tablete. Mai exact, am solicitat 200 de tablete și 30 de laptopuri. Avem totuși o reținere la tablete; dacă lucrăm pe Google Meet, nu merge pe tabletă. Noi am vrea să lucrăm pe Google Meet și cu Adservio, plus catalog electronic și legătura online cu părinții…”, a declarat Ionel Banu.

Măști și firmă de dezinfecție, plătite din bani proprii 

Când vine vorba despre măști de protecție și dezinfectanți, Hasdeul este capabil să asigure tot necesarul din bani proprii pentru mai bine de două luni.

„Între schimburi avem pauză de 30 de minute, când facem dezinfecție. Probabil o vom face cu firmă specializată, măcar o dată pe săptămână, pe care o vom plăti din fonduri proprii. Vom asigura măști atât pentru profesori, cât și pentru personalul didactic auxiliar și pentru cel nedidactic. Din calculele noastre, cred că putem face față cu siguranță două luni cu ceea ce avem; poate mai bine”, a mai declarat directorul Colegiului Hasdeu.

Pentru a putea îndeplini cu bine sarcinile privind condițiile de igienă, conducerea colegiului a decis mărirea organigramei cu încă trei posturi de îngrijitor.

„Am realizat că în pauza aceea de 30 de minute nu putem cu personalul de îngrijire pe care îl avem să facem dezinfecție în clasă. Gândiți-vă că avem 10 clase în clădirea 1 (cea din față) și alte 14 clase în clădirea 2. Plus că se va lucra în laboratoarele de informatică. De aceea, am solicitat aprobarea de a angaja încă trei femei de serviciu. Probabil vom ajunge să funcționăm cu vreo 10 femei de serviciu. Cele trei posturi erau posturi vacante, deci nu afectează pe nimeni. Nu cerem nimic în plus”, a declarat Ionel Banu.

Căi de acces diferite în funcție de clădirea unde învață elevii

Condițiile de siguranță impuse de Ministerul Educației vor schimba căile de acces pe care hasdeienii le vor folosi pentru a intra și ieși din liceu.

„În Hasdeu se va intra și pe poarta dinspre Bulevardul Gării (vizavi de Bistro Junior – n.r.), pe unde până acum nu s-a intrat. Pe aici vor intra elevii care învață în clădirea principală, în clădirea 1. Ei vor ieși din liceu pe ieșirea din strada Libertății. Copiii din clădirea 2 vor intra în Hasdeu pe poarta mică din strada Libertății și vor ieși tot pe acolo dar pe alt traseu, pentru că există poarta mare. În sala de sport se intră pe la vestiare și se iese pe lateral. Cabinetul medical, internatul rămân aceleași, nu sunt trasee care se intersectează”, a explicat directorul Colegiului Hasdeu.

Orar diferențiat în funcție de căile de acces folosite   

Inclusiv orarul a trebuit să fie adaptat astfel încât elevii să nu se intersecteze.

„Orarul prevede ore diferite de intrare în liceu. Cei care intră din Bulevardul Gării intră la ora 7.30, cei din strada Libertății, la 7.45. După-amiaza, se intră de la ora 13.40 din Bulevardul Gării și la 13.55 din Strada Libertății. Și clasa a V-a va veni tot dimineață, de la ora 7.45”, a mai declarat Ionel Banu.

„Există ceva care ne dă emoții…”    

Conducerea Hasdeului este totuși îngrijorată în legătură cu recomandările privind durata orei și a pauzelor din timpul orelor. Se recomandă ca în intervalul de 55 de minute (cât va avea o oră de curs), fiecare clasă, conform unei organizări la nivel de palier (zona deservită de o toaletă) să aibă o pauză de 10-15 minute. Pauzele vor fi organizate astfel încât să nu se intersecteze elevii de la clase diferite și folosirea toaletelor să fie făcută în condiții de distanțare. Pentru elevii care nu merg la toaletă, în aceste pauze individualizate pentru fiecare clasă, cadrul didactic va organiza activități recreative în clasă sau, dacă este posibil, fără intersectarea cu alte clase, în aer liber, activități care să includă mișcare

„Există ceva care ne dă emoții. Mă îngrijorează ideea cu orele de 55 de minute. Să vedem cum facem. Profesorul trebuie să se mute în 5 minute de la o clasă la alta, după care el stă 55 de minute, dar le poate da o pauză de 10-15 minute. Asta înseamnă că ora va avea 40-45 de minute. Profesorul trebuie să stea în clasă și să îi distreze pe elevi, pentru că nu au voie să iasă, dar se vor duce la toaletă și în timpul orelor. Aici trebuie să mai lucrăm”, a mai declarat directorul Ionel Banu.

2 Comentarii

  1. Iata ca se poate organiza ceea ce acum cateva zile era imposibil de facut din cauza ca nu se puteau asigura cele 86000 de mascute pe saptamana si alte materiale. Multa sanatate si clarviziune tuturor.

  2. Mai există o îngrijorare, cum să-i facă pe adolescenții din clase diferite să nu se îndrăgostească și să nu se sărute în pauza mare!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker