Educație

FOTO / Dublă sărbătoare pentru liceul tehnologic buzoian campion la „electric”

Atmosferă de sărbătoare la Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil”. Pe de o parte, pentru că liceul buzoian și-a sărbătorit ziua, iar pe de altă parte pentru că echipa de elevi sub îndrumarea profesorilor ingineri pe domeniul electric Daniela Macadon și Ion Sevastian, înscrisă în competiția națională Noark, a reușit să se claseze, pentru a doua oară consecutiv, pe primul loc, după ce, în urma voturilor se situa pe poziția a doua în clasament. Este vorba despre competiția națională care a dat naștere acelei povești frumoase pe care Liceul „Moisil” a trăit-o în această iarnă împreună cu comunitatea buzoiană, care i-a susținut proiectul cu voturi, făcând dovada că există solidaritate pentru învățământul local. Ultimul cuvânt în stabilirea câștigătorului l-a avut comisia de specialiști a firmei, care a apreciat ca fiind foarte valoroasă lucrarea realizată de către echipa liceului buzoian.

Anul trecut, liceenii buzoieni au fost în aceeași situație, dar și atunci ca și acum, valoarea lucrării realizate la „Moisil” a fost cea care a stabilit câștigătorul.

„În dimineața zilei de 15 ianuarie, Facebook mi-a trimis amintirea de anul trecut, când am obținut premiul I la concursul  Noark. Și m-am gândit cum ar fi dacă s-ar repeta reușita. Și, uite, că s-a întâmplat!”, mărturisește  cu emoție directoarea liceului, Adriana Voicu, care ne împărtășește câteva gânduri legate de proiectele unității de învățământ la acest început de an.

Reporter: Ce înseamnă acest premiu pentru liceu?

Adriana Voicu: Ca și premiu, este un premiu pentru școală, de 1.500 de euro, și 500 de euro pentru copiii care au fost implicați, pentru echipă.Dar pentru noi înseamnă mult mai mult de atât. Înseamnă prestigiu. Avem măsura faptului că aici facem lucrurile cum trebuie, că le facem bine.

Rep.: A  fost ziua liceului zilele trecute și această reușită poate fi considerată practic și un premiu pentru liceu de ziua lui?

A.V.: Da. Este o măsură a faptului că aici lucrurile sunt făcute cum trebuie și pentru asta mai primim și aprecieri din partea firmelor. Noi nici nu-i cunoaștem pe reprezentanții firmei care a organizat competiția. Anul trecut premiul ne-a fost înmânat de un reprezentant al firmei. Au trimis la Buzău un director care ne-a înmânat premiul într-o atmosferă oficială, în amfiteatrul liceului, la care au participat copiii. Asta este o dovadă că pe partea de electric suntem cei mai buni.

Rep.: Proiectul dumneavoastră a fost foarte bun și pentru că anticipează viitorul. A fost legat de energia regenerabilă?!

A.V.: Noi trebuie să-i învățăm pe copii în primul rând despre viitor. Ei vor trăi în viitorul lor și nu în prezentul nostru. Pe ei trebuie să-i pregătim pentru viitor. Și dacă energia regenerabilă este viitorul, nu poți să le pui bariere.

Rep.: Tot cu gândul la viitor este realizat și proiectul de pregătire al elevilor prin practica pe care o realizează la standarde europene și care este recunoscută și certificată la nivel european?

A.V.: Am încheiat procesul de selecție al copiilor care vor pleca în Spania la practică, în martie. Sunt 27 de elevi. Vor fi câteva săptămâni de practică în Spania, timp în care au ocazia să se descopere și altfel decât acasă, în locurile cunoscute. E o modalitate de a-i pune în niște situații în care nu au mai fost până acum, mai ales că pentru un copil de 16-17 ani să stea două-trei săptămâni departe de casă nu este un lucru ușor, mai ales că pentru majoritatea lor aceasta reprezintă prima ieșire. Și pentru mulți va mai trece ceva timp până la o altă ieșire în lume. Sunt copii selectați și din Buzău, din oraș, dar și din mediul rural. Ei au fost selectați în baza unor teste de specialitate la limba engleză și un interviu, în care să vedem dacă își doresc  cu adevărat să plece în practică în Spania; sunt și copii foarte buni la limba engleză care nu își doresc să plece în practică în Spania, iar noi dorim să îi selectăm pe cei care vizează o carieră în domeniu și își doresc să se dezvolte. Copiii care vor pleca sunt selectați de la  toate domeniile noastre  și de la Media și de la Electric și de la Electronică.

Rep.: Cum ați sărbătorit liceul în acest an?

A.V.: În anul școlar următor, 2024-2025, vom sărbători 50 de ani de existență ai Liceului „Moisil” și, prin octombrie-noiembrie, vom organiza și o festivitate oficială; promoția 1974-1975 a fost prima promoție care a intrat pe porțile liceului. Acum, pe 10 ianuarie, a fost un mic preambul la ceea ce va urma. L-am avut invitat pe Radu Gheorghe, profesorul de matematică care a inițiat și susținut proiectul ca ziua de 10 ianuarie, ziua de naștere a  academicianului Grigore Constantin Moisil să fie declarată „Ziua matematicii, informaticii și științelor naturii”. Și din 2018 a fost sărbătorită această zi. A povestit tot procesul, că l-au ales pe Moisil să reprezinte această zi pentru că este părintele Matematicii și Informaticii la noi, un academician de seamă.

L-am mai avut ca invitat pe fostul director, profesorul de matematică Victor Muller, cel care a schimbat numele liceului din Contactoare în „Grigore C. Moisil”.

Domnul Ciprian Cheșcă, profesor de matematică la noi, cel care a pus cap la cap toată festivitatea, a făcut cercetări pe baza cărților pe care le avem în biblioteca școlară, Biblioteca lui Grigore C. Moisil, pe care ne-a dăruit-o prin testament, soția lui, Viorica Moisil. Sunt câteva sute de cărți, sunt cărți rare, cu autografe, de autor, cărți valoroase. A făcut o investigație prin cărți, prin albume foto și a prezentat o istorie a familiei Moisil. A fost foarte interesant pentru elevii noștri, care au nevoie de modele. Le-am spus să fie mândri că sunt elevii acestui liceu care are tradiție și care are ca patron un academician, o personalitate de asemenea anvergură.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker