ActualitateEducație

FOTO / Două premiere înregistrate la evenimentul „Semințe cu suflet”

Piața gratuită și voluntară cu semințe care a avut loc la Iazul Morilor, cunoscută în țară drept „Semințe cu suflet”, a strâns laolaltă mulți producători – mai bine de 30 -, care au dorit să dăruiască semințele pe care le înmulțesc. Și-au dorit să dea mai departe în mod gratuit semințe de arbuști, flori, legume, ca să beneficieze cât mai multă lume de ele.

Acest eveniment, care nu are loc în prea multe orașe din țară, inițiatoare lui fiind buzoianca Rodica Meiroșu, s-a bucurat  la această ediție de două premiere. Una dintre ele este participarea elevilor de la Liceul de Arte „Margareta Sterian”. Este vorba despre elevii a două clase primare de la liceul buzoian de arte, care, îmbrăcați în costume populare, au oferit punguțe cu semințe, dar și obiecte pe care le-au confecționat cu mâna lor la clasă sub îndrumarea profesorilor.

„Este o noutate să participe alături de noi copilași din mâinile cărora au ieșit capodopere pot să spun dacă ținem cont de vârsta lor fragedă. Ei au arătat că semințele nu ajung numai în pământ semănate. Din semințe se pt face și lucruri frumoase”, a spus Rodica Meiroșu.

Cea de-a doua premieră este participarea reprezentanților Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău la eveniment cu 1.200 de plicuri care conțin 24 dintre cele mai cunoscute soiuri de plante create de această instituție. Este vorba despre trei tineri cercetători care au oferit informații buzoienilor care au mers pe o vreme atât dea ploioasă la Iazul Morilor. De această dată este vorba despre semințe certificate. Valentina Stoian este unul dintre cercetătorii SCDL Buzău prezenți la această manifestare cu tradiție.

„Oamenii, văzând ceea ce noi am adus – unele dintre cele mai cunoscute soiuri ale noastre -, au fost mirați pentru ceea ce facem. Noi dorim ca ceea ce se creează aici, la Buzău, să se ducă mai departe în țară la noi ”, spune aceasta, gestul confirmând faptul că suntem zonă legumicolă cu tradiție. Prezența lor a fost apreciată de inițiatoarea evenimentului „Semințe cu suflet” care le-a adresat mulțumiri: „Mulțumim că au fost alături de noi și îi mai așteptăm”.

 La eveniment a sosit și viceprimarul Buzăului, Ionuț Apostu, care și-a exprimat mirarea față de numărul mare de buzoieni care a fost la această manifestare, ca să „primească gratuit <semințe cu suflet>, semințe din zestrea genetică adevărată a României”.

Grupul care s-a coagulat în jurul Rodicăi Meroșu în proiectul „Semințe de suflet” împlinește nouă ani. În tot acest timp și-au dorit să crească și oamenii să pună preț pe soiurile tradiționale românești,  soiuri vechi care au gustul de altădată, de pe vremea bunicilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker