Educație

FOTO | Doi liceeni buzoieni, distinși cu medalii de aur și argint la Cupa României în Gastronomie, „Culinariada”

Au 17 ani, sunt pasionați de bucătărie încă din școala generală, iar zilele trecute au fost premiați cu medalii de aur și argint la „Culinariada”, Cupa României în Gastronomie – Bucătarul Junior al Anului. Este vorba despre buzoienii Costinel Ionuț Dedu și Florin Costin Moacă, elevi în clasa a X-a la Liceul Tehnologic Meserii și Servicii Buzău.

Cei doi au reprezentat Buzăul la competiția dedicată găsirii celor mai buni bucătari juniori din liceele de industrie alimentară din toată țara. Evenimentul a avut loc la Sibiu în perioada 17-18 aprilie, organizat de Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, în parteneriat cu Asociația Culturală Euro-Est Alternativ. La „Culinariada” au concurat 44 de elevi de la 16 licee din România, însoțiți de 21 de cadre didactice de specialitate și 14 directori și profesori ai acestor unități de învățământ.

Participanții au concurat în cele două secțiuni ale evenimentului, individual și pe echipe. Concurenții au trebuit să prezinte un preparat la două farfurii. Aceștia au avut la dispoziție în boxa de gătit, utilată cu plită electrică, masă de lucru, lista ingredientelor necesare pentru preparatul ales spre a-l găti. Ingredientele folosite au fost cele locale, sibiene pe cât posibil, în ­ve­derea promovării lor.

Florin Moacă: „Am preparat ruladă de carne de pui cu ciuperci și papricaș cu carne de vită”

Cei doi buzoieni au fost răsplătiți fiecare cu medalia de argint la proba indivi­duală și au reușit să obțină medalia de aur la proba pe echipe.

„Am fost împărțiți în trei grupe: elevi de clasa a X-a, clasa a XI-a și clasa a XI-a liceu. Ni s-a dat rețeta, am exersat și apoi am îndepli­nit proba, fiind jurizați de bucătari profesioniști. La proba individuală a trebuit să preparăm ruladă de carne de pui cu ciuperci, iar la proba în echipă, papricaș cu carne de vită. Nu mi s-a părut greu, dar am avut emoții totuși”, a declarat pentru OPINIA Florin Moacă.

După terminarea competiției, cei doi buzoieni sunt convinși că puteau obține un rezultat și mai bun.

„Sunt convins că și la proba individuală puteam mai mult. Jurații au gustat din preparatele noastre și ne-au spus că lipsește doar puțină sare, în rest este perfect. Este un rezultat încurajator totuși, și mă gândesc chiar ca într-o zi să particip și la o competiție TV, gen MasterChef sau Chefi la cuțite”, a declarat pentru OPINIA Costinel Ionuț Dedu.

 Ionuț Dedu: „Vreau să am propriul meu restaurant”

În ceea ce privește pasiunea pentru bucătărie, cei doi buzoieni mărturisesc că obișnuiesc să gătească și în timpul liber, în familie sau cu prietenii, și sunt hotărâți să transforme această pasiune într-o profesie.

„Eu gătesc din clasa a VII-a. Deci aveam ceva habar despre bucătărie când am ajuns la liceu. Aici, la liceu, am descoperit însă tehnici noi de gastronomie. Cel mai mult îmi place să gătesc paste. Sunt hotărât să fac carieră în acest domeniu și iau în calcul chiar să mă specializez în străinătate în preparate din bucătăria internațională”, a mai declarat Florin Moacă.

„Eu gătesc din clasa a VIII-a și cel mai mult îmi place să prepar rulou de porc. Nu am ca model în viață niciun chef bucătar. Visul meu este să am propriul meu restaurant, dacă se poate, chiar în Buzău”, a declarat Costinel Ionuț Dedu.

La competiția de la Sibiu au fost prezenți manageri de restaurante, secretarul de Stat în Ministerul Agriculturii Alexandru Valentin Tachianu,  președintele Asociația pentru promovarea învățământului în industria ospitalității (APIO), Carlo Dragomir, și președinte Asociația Liceelor Hoteliere și de Turism din România, Marilena Râpă.

Organizatorii au subliniat că este o experiență deosebită pentru tinerii concurenți de a lucra sub presiune și a găti în fața publicului, iar o asemenea competiție are rolul de a-i ajuta pe managerii de restaurante să identificce noi angajați pentru locațiile lor și pentru a oferi clienților bunul gust pe care-l doresc în farfurie.

Articole similare