Actualitate

FOTO / Cum a reușit Centrul de Transfuzii să aibă mai mulți donatori decât anul trecut

Obiectivul pe termen lung al Centrului de Transfuzii, de a crea  o deprindere la nivel social și, mai ales în rândul tinerilor, să doneze periodic, începe, încet-încet, să prindă contur. Primii pași au fost făcuți, pentru că poarta către donare a fost deschisă deja în câteva dintre liceele buzoiene. Gheața a fost spartă de Colegiul Economic, unde s-au desfășurat deja anul acesta două campanii de donare la care au participat liceeni cu vârsta de peste 18 ani. Gestul lor a fost urmat zilele trecute de tineri ai Liceului Tehnologic „Grigore C. Moisil”, iar săptămâna viitoare, Colegiul Național „B.P. Hasdeu” organizează o ațiune de donare.

„Am fost la Colegiul Economic; sunt cei care au spart gheața. La Colegiul Economic a fost a doua campanie de donare. Apoi și-au exprimat dorința cei de la <Moisil> și joi mergem și la Colegiul Național  <B.P. Hasdeu>. Întotdeauna mi-am dorit să atrag tinerii peste 18 ani din licee, pentru că eu sunt convinsă că nu este doar un fenomen de promovare, ci și de educare a donatorului. Acești tineri probabil că vor fi donatorii de mâine și, dacă au contact cu donarea de sânge la 18 ani, sunt convinsă că va fi mai simplu pe viitor să înțeleagă ce înseamnă donarea, cum se face, care sunt beneficiile. Ei au foarte multă bunăvoință și sunt fericită de aceste campanii în licee. Sunt convinsă că vor mai apărea și altele în timp”, spune directoarea Centrului de Transfuzie, biologul Adriana Crăciun.

În plus, anul acesta s-a adăugat și campania organizată de studenții mediciniștii din Capitală. Probabil că se va transforma într-o tradiție, deoarece, deși Buzăul nu este oraș universitar, destul de mulți liceeni de aici ajung să urmeze Facultatea de Medicină din Capitală și vor dori să se întoarcă să doneze, în campanie sau în afara ei. Ei creează punți între Buzău și Capitală, care sunt binevenite cu atât mai mult cu cât nu numai pacienți buzoieni ajung la spitalele bucureștene, ci și o parte din sângele colectat la Centrul de Transfuzii.

Un an încheiat cu rezultate frumoase

Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii

„Anul acesta îl încheiem foarte bine din punct de vedere al numărului de donatori; i-am depășit pe cei de anul trecut. Iar pentru anul viitor avem graficele noastre. Sunt convinsă că în locațiile de la Nehoiu și Râmnicu Sărat vom face ce am făcut și anul acesta. Sunt mai mult decât mulțumită; când ajung în aceste locații găsesc deja oamenii strânși așteptând doar să intre la recoltat. Nu am cuvinte să le mulțumec acestor oameni care fac promovarea și organizarea campaniilor în teritoriu, cu  care ținem foarte aproape și cu care deja suntem prieteni”, afirmă  biolog Adriana Crăciun.

„Tinerii sunt minunați, cu multă dorință de a ajuta. Noi suntem de ajutor Bucureștiului. Chiar și astăzi (n.r., 15 decembrie) facem niște produse speciale. Avem pacienți cu leucemie în spitalele din București, la Fundeni, de exemplu, pentru care trebuie să facem produse speciale. Îi ajutăm bineînțeles nu numai pe buzoienii noștri, dar atunci când îi avem pe ai noștrii trebuie să îi ajutăm. Avem buzoieni care au nevoie de sânge, printre ei și o fetiță”, spune directoarea Adriana Crăciun.

Pe lângă donatorii noi atrași, sunt în bazele de date ale Centrului de Transfuzie și mulți fidelizați. Printre ei se numără și angajații firmei buzoiene Romcarbon. „La Romcarbon am celebrat un pic cei șase ani de colaborare; din 2018 colaborăm; în acest timp am organizat 46 de campanii, în care avem peste 2.500 de pungi recoltate. Ne bucurăm că îi avem parteneri fideli. Mulțumim Romcarbon S.A, singura companie privată din Buzău pentru care donarea de sânge, la sediul lor, a devenit normalitate. Mulțumim pentru că dovediți că se poate și că nu este nevoie decât de bunăvoință și de dorința constantă de a ajuta”, spune directoarea Adriana Crăciun, care mai enumeră câteva nume pe lista oamenilor de mare ajutor în colectarea de sânge: „părintele Furtună de la Nehoiu, Protoeria și primarul de la Râmnicu Sărat”.

Mașină de colectă mobilă nouă pentru campaniile din teritoriu

Pentru donatorii care nu pot ajunge la sediul Centrului de Transfuzie din Buzău, un plus în activitatea de colectare de sânge îl reprezintă mașina cu care a fost dotată instituția buzoiană în acest an, cu fonduri de la Ministerul Sănătății. Ea este de mare folos  în campaniile desfășurate pe teren.

„Acum avem și mașină de colectă mobilă și ne deplasăm mai ușor. Avem o mașină mare în care intră și medicamentele și personalul. Ne ajută mai ales în caravanele pe care le organizăm în teritoriu. Este dorința noastră de foarte mulți ani, care s-a materializat în 2023 și care ne ajută foarte mult. Banii au venit de la Ministerul Sănătății. Am solicitat această mașină pentru că nu aveam decât o Dacia Logan care era neîncăpătoare; când mergeam la Nehoiu, spre exemplu, pentru 160 de persoane trebuia să avem 160 de pungi, paturile mobile, să avem echipamentele de recoltare și mai trebuiau să intre și șapte oameni. Acum plecăm liniștiți la drum în campanie de recoltare”, mai spune Adriana Crăciun.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker