Actualitate

FOTO / Cum au marcat autoritățile locale cei 1.650 de ani de la prima atestare documentară a Buzăului

Cu prilejul aniversării a 1.650 de ani de la atestarea documentară a numelui de Buzău (Mousaios), autoritățile locale au organizat o serie de evenimente prin care să celebreze acest moment de mare însemnătate. La primul dintre acestea, care a avut loc în curtea bisericii din lemn de la sediul Diviziei 2 Infanterie „Getica”,  au luat parte reprezentanți ai autorităților publice locale și județene – primarul Constantin Toma și viceprimarul Oana Matache, consilieri municipali, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, cei doi subprefecți social-democrați ai județului -, primari din județ, reprezentanți ai Armatei și ai Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Invitați la eveniment au fost Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, și parlamentari buzoieni.

Primarul Constantin Toma a fost cel care a început seria discursurilor, și a făcut un scurt istoric al însemnătății zilei de 12 aprilie pentru Buzău; el s-a referit și la noua galerie foto de pe Calea Eroilor, care a creat ceva vâlvă printre buzoieni, nemulțumiți de schimbările făcute. „Astăzi Primăria Buzău începe seria oficială a evenimentelor legate de sărbătorirea a 1650 de ani de credință creștin-ortodoxă pe aceste meleaguri, de atestare documentară a numelui de Buzău, care ne face să fim mândri, să fim încrezători în ceea ce suntem. Seria de astăzi începe cu o galerie foto, care înlocuiește galeria „Eroii”, ce a fost inaugurată atunci când am sărbătorit 100 de ani de Românie Mare (…) Am încercat, prin această galerie foto istorică să avem o evoluție de la 372, la 2022, cu evoluția Buzăului din punctul de vedere al bisericii, al educației, al armatei, al economiei și a tot ceea ce s-a întâmplat bine pe aceste meleaguri”, a spus primarul Buzăului.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a reiterat importanța acestei zile și a ținut să îl felicite pe primarul Toma pentru numeroasele proiecte de dezvoltare de la nivelul municipiului, care fac ca „orașul să înflorească”, după cum s-a exprimat acesta. „Este o binecuvântare să fi avut la fundamentarea acestui oraș sacrificiul unui sfânt, iar noi trebuie să dăm jertfă de muncă, de timp pentru educație, pentru tot ceea ce ne sporește, astfel încât să fim fii buni și demni ai Buzăului și ai lui Dumnezeu. În ultimii 50 de ani am văzut cum Buzăul crește, ocrotit de spiritul și sacrificiul Sfântului Sava, a dat oameni absolut importanți, speciali, semnificativi pentru istoria neamului. Am văzut cum orașul înflorește și vreau să îl felicit pe primarul Toma pentru ceea ce face și pentru că lasă în urma lui lucruri cu adevărat importante”.

Și președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a avut un discurs elogios la adresa Armatei și a Bisericii Ortodoxe Române, a căror contribuție la dezvoltarea orașului este de netăgăduit: „Vreau să mulțumesc domnilor generali, prin dumneavoastră, armatei române, care, împreună cu biserica și oameni de stat, în vremuri nu prea îndepărtate, au făcut ca astăzi să fim România care suntem acum”.

Manifestarea s-a încheiat cu un recital al corului „Lyra” și cu un moment susținut de artista Diana Ioniță, acompaniată de fanfara Diviziei 2.

Mai mult, în ediția de miercuri a cotidianului OPINIA. 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker