Actualitate

FOTO / Cum au ajutat eminescienii copiii orfani de la Valea Plopului

Nu cred să mai existe cineva care să nu fi auzit până acum de marea „familie” de la Valea Plopului și de preotul Nicolae Tănase, care și-a luat în grijă copii orfani sau copii ai străzii. Aici, la acest  centru social devenit ,,familie” cu câteva sute de copii și câteva zeci de adulți – numărul crește de la an la an, anul acesta adăugându-se și refugiați ucraineni – a ajuns, joi, un grup de elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu”, însoțiți de zece cadre didactice și de Alexandru Tudose, preotul paroh al Bisericii Militare „Pogorârea Sfântului Duh” din Buzău.

Ei au mers acolo cu ajutoare, așa cum o fac, înțelegem de la directorul Colegiului buzoian, Florentina Dobre, care a fost în mijlocul copiilor, de mai mulți ani. „Este un proiect pe care îl desfășurăm de mulți ani și se numește <Copii pentru copii>. Este un proiect de voluntariat coordonat de profesoara de Religie, Cristina Tănase, și noi o sprijinim. Mergem  la acești copii de trei ori pe an. Am reluat acest proiect după pandemie. Nu i-am văzut pe timpul pandemiei, dar tot am strâns bani și le-am transmis.  Sunt 300 de copii și 100 bătrâni și mai nou mai sunt și 40 refugiați ucraineni. Majoritatea sunt însă copii. Acum am reluat  proiectul care constă în trei activități pe care le desfășurăm pentru ei de Crăciun, de Paști și de 1 iunie”.

Ei au vizitat de această dată,  la Valea Plopului, așezăminte și de  la  Valea Screzii, comuna Posești.  Activitatea se desfășoară în satele Valea Plopului și Valea Screzii, comuna Posești, județul Prahova, într-un sistem mixt: copii încredințați în plasament familial spre creștere, unor familii din sat; copii găzduiți în casa parohială și îngrijiți de personalul unei asociații neguvernamentale și de voluntari; asistență pentru gravide, respectiv lehuze alături de nou-născuți.

Lecție de viață pentru elevii eminescieni

La proiect participă și Biserica Militară „Pogorârea Sfântului Duh” din Buzău, care are calitatea de partener al Colegiului Național „M. Eminescu”. De data aceasta, ne spune preotul Alexandru Tudose, au ajuns la Valea Plopului cu ajutoare neperisabile și le-au lăsat și niște bani. „Bănuții, aproape 8000 de lei, au fost strânși de elevi, de profesori și de părinți. Am cumpărat produse în valoare de 7.000 de lei și 1.000 le-am lăsat de cheltuială. Am cumpărat produse pe care ei mi le-au dat pe baza unei liste; sunt produse de igienă personală, de igienă generală, sanitare, medicamente. Produse  de hrană le-am cumpărat mai puțin pentru că e post și e problema aceasta a termenului de valabilitate”, spune preotul Alexandru Tudose. Acesta subliniază importanța acestui parteneriat Biserică – Școală care dă rezultate prin implicarea profesorilor și a elevilor, respectiv a părinților acestora. „<Vârful de lance> al proiectului  este Colegiul Național <Mihai Eminescu>. Eu am fost partener de ani de zile. Este un proiect comun ; Biserica a venit și ea cu partea ei financiară mai micuță, dar suportul cel mare și ideea de utilitate și de nevoie aparține Colegiului”, a mai spus preotul Alexandru Tudose.

Pentru elevii eminescieni întâlnirea cu acești copii de la Valea Plopului a fost o adevărată lecție de viață. Cu această ocazie, elevii au văzut exact unde  locuiesc, unde învață, ce mănâncă, unde mănâncă. Echipa de la Buzău a interacționat cu administratorii, cu elevii cu profesorii lor supraveghetori și astfel au exersat partea aplicativă a ceea ce se învață la Religie teoretic,  adică au aplicat fapta bună pentru cei care au nevoie de ea. Aici, la Valea Plopului, se oferă asistență socială  pe mai multe planuri. Aici găsesc adăpost și sprijin copii abandonați și tinerele mame singure în sistem de plasament familial sau mixt; aici se luptă pentru salvarea de la dispariție, recuperarea fizică, psihică și morală și  pentru reintegrarea copiilor străzii sau copiilor abandonați în spitale și tot aici se acordă sprijin pentru integrarea în viața comunității a tinerilor peste 18 ani nevoiți să părăsească orfelinatele.

Pe de altă parte, deplasarea la Valea Plopului a fost pentru elevii eminescieni un bun prilej pentru o scurtă excursie  care să le îmbogățească sufletul și mintea cu o activitate culturală. Astfel că ei au făcut un scurt popas la întoarcere către casă  la  Mănăstirea Ghighiu și au făcut și o vizită la Muzeul „Nicolae Iorga”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker