Actualitate

FOTO | Cum „i-au adoptat” hasdeienii pe bătrânii din căminul din Costești

O nouă activitate menită să aducă bucurii în sufletele oamenilor împovărați de ani și dornici să primească un gând bun, un dar și o vorbă bună acum, în așteptarea Sărbătorii Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoarea Crăciunului cum i se spune popular, a fost organizată de profesoara Elena Năstăsoiu de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, împreună cu elevii claselor a XII-a J și a XII-a I.

Ajutorarea persoanelor vârstnice cu daruri, mai ales în perioada pregătitoare acestei sărbători atât de mari a creștinătății, este o acțiune de suflet pe care cadrul didactic o organizează de mulți ani încoace, la care participă hasdeieni cu dorința de a se implica prin voluntariat în acțiuni de binefacere. Cea mai recentă acțiune de acest fel a avut loc duminică, 4 decembrie,  când cadrul didactic, împreună cu elevii celor două clase ale Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, au poposit la Căminul de Bătrâni „Sfântul Constantin și Elena” din Costești. Ei nu au mers cu mâna goală, mai ales că  întâlnirea a avut loc în preajma sărbătorii Sfântului Nicolae, când, conform tradiției, sunt pregătite ghetuțele pentru ca moșul cel bun să le umple cu daruri.

Gestul adolescenților a desenat zâmbetul pe chipul bătrâneilor, care își petrec anii din viață, cei din urmă, departe de casă, departe de rude. Gestul lor a fost a apreciat și de managerul Căminului de bătrâni din Costești, Dana Gavrilă, care a spus: „Suntem onorați și tare recunoscători pentru bucuria pe care elevii clasei a XII-a J ș a XII-a I ai Colegiului Național «B.P. Hasdeu», coordonați de profesor Elena Năstăsoiu, au adus-o în sufletul bătrânilor noștri, prin vizita lor. Au cântat colinde, le-au adus daruri și mai ales le-au mângâiat inimile prin veselia și seninătate lor. Le urăm succes la examene, fiecare să își aleagă o profesie care să îi aducă satisfacții și mulțumire și îI felicităm pe toți pentru că nu au uitat să fie  oameni! Și-au rupt câteva clipe din timpul lor de studiu pentru a aduce bucurie și magia sărbătorilor în sufletele bătrânilor noștri. Sincere aprecieri dnei prof. Elena Năstăsoiu pentru coordonarea acestei vizite și părinților care au crescut așa copii minunați! Dumnezeu să îi ocrotească”.

„Vorbe despre viață”

Profesoara Elena Năstăsoiu spune că  proiectul pe care l-a realizat cu elevii celor două clase  se numește „Vorbe despre viață” și că se adresează vârstnicilor. Este un proiect care îi aduce în fiecare iarnă împreună pe tinerii hasdeieni cu bătrânii care au nevoie de alinare sufletească, care au nevoie de prezența tinerilor cu care să depene din amintirile lor, sau să le povestească despre preocupările lor nevinovate din clipele de însingurare, așa cum a făcut unul dintre buneii căminului din Costești, care scrie versuri.

Hasdeienii se vor întoarce de Crăciun

Buneii din cămin sunt permanent în așteptarea copiilor, nepoților, rude, sau cineva din apropiați. De multe ori acest lucru nu se mai întâmplă și un astfel de eveniment de caritate precum cel organizat de cadrul didactic hasdeian împreună cu elevii săi, îi face mai fericiți, cel puțin în preajma sărbătorilor. Elevii, cu lacrimi de emoție în ochi, au promis că povestea se va repeta și de Crăciun, pentru că fiecare „a adoptat” un bătrân. „«Vorbe despre viață» este un proiect al elevilor de la clasele a XII-a J și a  XII-a I, din colegiul Hasdeu, pe care l-am coordonat propunându-ne să arătăm prețuire și sprijin emoțional pentru vârstnicii care au atata nevoie de integrare socială și afectivă! Ne-am dorit să comunicăm și să învățăm din experiența de viață a acestor oameni abandonați nedrept de familie și de societate! Darul nostru a fost vorba și inima noastră! Fiecare hasdeian a adoptat un bătrân căruia i-a daruit o punguță cu mici atenții, dar și afecțiune! I-am văzut plângând pe copii alături de bătrâni… a fost o trăire unică… un sentiment atemporal! Dumnezeu ne-a unit sufletele! O parte din copii au ales să se întoarcă și de Crăciun la «omulețul» adoptat! Am dăruit, dar am primit înzecit o lecție de viață, aceea a bunătății primite necondiționat”, povestește profesoara Elena Năstăsoiu.

„Rare sunt momentele în care ne detașăm de noi pentru a asculta pe oricine. Cred că adevăratul dar, noi l-am primit, pentru că micul nostru cadou se poate termina, rupe, sparge și poate fi uitat, însă trăirile pe care le-au sădit în noi ne-au conturat deja comportamentul și percepția asupra bătrâneții. Au reușit în aproape două ore să sintetizeze câteva sfaturi: ne-au spus să nu gonim în timp, să nu fim orbi, surzi și muți, să avem grijă de părinții noștri pentru că în fața iubirii dispare orice conflict generațional, să ne educăm. Pe de altă parte, azilul de la Costești m-a făcut să mă gândesc la multe alte azile ai căror bătrâni nu au parte de respect, empatie ori interacțiune, care pare atât de banală: cercuri de lectură, cusut, joc, artă, chiar și mișcare. Azi am fost puțin egoiști, pentru că am încercat să luăm fiecare cuvânt și fiecare îmbrățișare cu noi”, ne-a împărtășit eleva Diana Tănase câteva din trăirile care au încercat-o la întâlnirea cu buneii din căminul din Costești, dându-ne de înțeles că i-a rămas la inimă această problemă a vârstnicilor din cămine.

La inimă au rămas și darurile copiilor, bătrânii bucurându-se la fel de mult de tot ceea ce le-au oferit elevii, fie că au fost colinde, fie că au fost mici atenții. Ei au recitat și din versurile scrise de Enache Constantin, unul dintre buneii căminului. Bătrânul, impresionat de gestul copiilor le-a făcut și el urări. „Ne-ați bucurat, ne-ați întinerit prin prezența voastră! Noi vă urăm succes, să deveniți ceea ce vă doriți și vă așteptăm la vară, să ne împărtășiți, care pe la ce facultății ați reușit!”, le-a spus Enache Constantin hasdeienilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker