Actualitate

FOTO | Confesiunile cercetătorului buzoian Adrian George Peticilă: „Am luat un ghimpe de la un trandafir mare și l-am introdus într-un mugur”

El este ultimul cetățean de onoare desemnat de Consiliul Municipal

Buzoianul Adrian George Peticilă, inginer horticultor, conferențiar universitar și doctor în agronomie este de mai bine de o săptămână cetățean de onoare al municipiului. El se numără printre personalitățile buzoiene omagiate de Primărie în acest an, în cadrul evenimentului cultural și educațional derulat de câțiva ani buni, denumit „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi”.

La acest eveniment, primarul Constantin Toma s-a adresat elevilor, aflați în număr mare în sala „Nicu Constantinescu” a Palatului Comunal: „Suntem la lecția de astăzi: <Adrian George Peticilă>. Ne promovăm valorile, pentru că ne promovăm viitorul”. Activitatea lui Peticilă este cunoscută prin diferite participări la organisme interne sau internaționale. Despre meritele  cercetătorului cu origini buzoiene a vorbit și comandorul în rezervă Marius–Adrian Nicoară. „Meritele dumnealui  au fost recunoscute  și de concetățeni, așa cum spunea domnul primar, astăzi devenind cetățean de onoare al orașului nostru”. La rândul său, cercetătorul buzoian Costel Vînătoru, director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale, a spus:  „Profesorul Adrian Peticilă, timp de 20 de ani a fost secretar științific al Academiei Române, la cea mai grea secție, Secția de agricultură din cadrul Academiei Române. Este și secția care are cel mai greu cuvânt la cel mai înalt nivel științific al României. În mâinile dumnealui au stat cele mai grele dosare de cercetare ale țării acesteia”

Tot pentru elevii prezenți în sală, mulți dintre ei aflați pe băncile Colegiului Agricol „Doctor Constantin Angelescu”, pe care l-a absolvit și Adrian George Peticilă, cercetătorul buzoian a povestit cum s-a născut pasiunea sa pentru plante care a devenit apoi profesie și domeniu de cercetare. „De unde pasiunea pentru horticultură? Grădina casei, nu foarte mare, era îngrijită de mama care era o foarte mare iubitoare de plante. Aveam niște trandafiri superbi și am început să iubesc plantele, să îngrijesc trandafirii. Am văzut că în momentul în care este tăiat, primul mugur care pleacă este cel apropiat tăieturii. Am luat la un moment dat un ghimpe cum i se spune de la un trandafir mare și l-am introdus într-un mugur. Am vrut să văd ce se întâmplă. Eram curios. Probabil că am reușit să secționez perfect și nucleul, pentru că în loc să apară un lăstar au apărut doi. Și asta într-un răstimp relativ scurt. Explicațiile le-am găsit mai târziu, după ce în anul I și anul II la facultate am învățat Botanică și Fiziologie. A declanșat un val de curiozități. A venit momentul admiterii și nu este o rușine să vă spun că din diferite motive, cu un Bacalaureat destul de agitat, prima încercare la facultate a fost <un eșec răsunător>, foarte puțin sub linie. Momentul acela m-a ambiționat extrem de tare. În 1990, după revoluție, am dat admitere și mergând să vadă rezultatele, un unchi din București a început de jos în sus, de la respinși, admiși și vedea că nu mă găsește. A ajuns  la numărul trei pe lista de admiși și acolo m-a găsit pe mine”, a povestit cercetătorul Adrian George Peticilă.

Inginer horticultor, conferențiar universitar, Adrian George Peticilă s-a născut pe 1 septembrie 1970, la Buzău, unde a urmat cursurile Școlii Generale nr. 11, Liceele „Bogdan Petriceicu Hasdeu” (1986-1987) și „Dr. Constantin Angelescu” (1988-1989), apoi Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (1990-1995), Facultatea de Horticultură. După absolvire, a făcut studii aprofundate de master în Horticultură (ENESA Dijon, Franța).

În anul 2004 a devenit doctor în agronomie. A urmat apoi stagii de specializare în Marea Britanie (1999), Italia (2001 și 2011), China (2002, 2005 și 2014) și Franța (2005) precum și studii postdoctorale la Institutul Național de Cercetări Economice Costin C. Kirițescu (2011-2013).

Este membru în Consiliul de Administrație și susținător al Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale de la Buzău și membru al unor societăți profesionale internaționale și din România dintre care amintim: European Society for New Methods in Agricultural Rechearch (2003), International Society for Horticultural Science (2001), Societatea Română a Horticultorilor (2010).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker