Cultură

FOTO | Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, implicat într-o colaborare strategică europeană

Centrul Cultural „Flori­ca Cristoforeanu” face par­te de curând dintr-un par­teneriat strategic european. Este vorba despre parteneriatul „CulturALLA”, care se derulează alături de reprezentanți ai municipalităților Sabbionetta (Italia), Kungälvs (Suedia), Zejtun (Malta) și Stichting Popcorn (Aruba). Durata parteneriatului este de 24 luni și va implica o serie de activități cultural-artistice și de training, spune Florin Ceparu, care  explică această reușită a instituției culturale râmnicene  ca pe un rezultat al unei activității de mai bine de zece ani în care sunt implicați tinerii, în special, în direcția promovării va­lorilor culturale și nu numai,  la standardele Uniunii Europene.

Florin Ceparu, administrator public al Municipiului Rm. Sărat

Administratorul public al Municipiului Rm. Sărat Florin Ceparu nu este implicat numai în acest proiect, ci este și coordonatorul Centrului Europe Direct din Râmnic, și, din această perspectivă, amin­tește de o colaborare cu peste 20 de state din Uniunea Europeană, în principiu, prin programul Erasmus+.

„Partea culturală este cea mai nouă dimensiune pe care noi am abordat-o. Am avut proiecte culturale inclusiv prin Muzeul municipal, prin Primăria municipiului Râmnicu Sărat, prin care am reușit să trimitem tine­rii în toată Europa. Avem, de asemenea, o colaborare foar­te bună și cu organizațiile de tineret și voluntariat din municipiu, care, anual, aduc în comunitate sute de tineri din toate țările europene. În proiectele pe care le-au realizat, ca de altfel și în cel de față, a fost aplicat unul dintre principiile Uniunii Europene, <unitate în diversitate>’’, spune Florin Ceparu. Astfel că parteneriatul Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu”, realizat cu instituții din Italia, Suedia și Malta, a respectat, prin­tre altele, tocmai acest principiu al diversității. „Se primește un punctaj mai bun atunci când ai diversitate culturală, state din nord cu state din sud, care au culturi diferite, state mediteraneene, state cu influențe balcanice, state mari, state mici, așa cum și noi avem în proiectul nostru”, afirmă Florin Ceparu.

Rafaela Predonescu, consilier juridic Centrul Cultural ,,Florica Cristoforeanu’’
Rafaela Predonescu, consilier juridic Centrul Cultural ,,Florica Cristoforeanu’’

A mai contat în reușita obținerii finanțării acestui proiect și continuitatea colaborării cu un partener din Italia. „Eu am o cola­borare de 10 ani de zile cu partenerul din Italia, din Municipalitatea  Sabbioneta. Este un  parteneriat mai vechi, pe care l-am activat; și el, la rândul lui, a avut un parteneriat cu Uniunea Europeană și s-a oferit să scrie acest proiect cu municipalitatea din Suedia. A lansat un apel de selecție în rândul partenerilor lui. Noi am fost prezenți în prima linie a partenerilor care și-au manifestat dis­ponibilitatea. Ei căutau partener pe tema cultu­ralității în Uniunea Europeană și am fost selectați; mai departe, fiecare partener și-a trimis profilul și activitățile cu care poate contribui și a fost depus la Agenția Națională din Suedia. Proiectele respective sunt gestionate prin programul Erasmus+. Proiectul a primit finanțare și are o perioadă de implementare de 24 de luni, din 1 noiembrie 2021 până în 31 octombrie 2023”, a explicat Florin Ceparu pașii  parcurși până în acest moment în proiect.

Care sunt obiectivele proiectului

Pe parcursul celor 24 de luni, activitățile vor avea o dublă valoare. Vor fi activitățile față în față, în care râmnicenii vor lucra împreună la viziunea strategică în baza căreia se va construi parteneria­tul. Apoi, va avea loc un training în România, unul în Suedia și mai multe deplasări de lucru în Italia și Malta; evenimentul lansării proiectului se va derula în Italia, chiar dacă, inițial, fusese programat în Aruba, locația fiind modificată ca urmare a problemelor pandemice. „Cel mai probabil prima activitate va fi în Italia, la care vor fi prezenți câte doi membri din fiecare organizație parteneră; va fi o întâlnire în zece membri”, spune Florin Ceparu.

„Trainingurile vor avea la bază tot felul de instrumente, mijloace, resurse, pe zona de promovare cultu­rală, în fiecare dintre comu­nități, inclusiv un schimb de bune practici. Ne dorim să îmbunătățim capacitatea actului cultural la nivelul Centrului Cultural <Florica Cristoforeanu> și, în același timp, să intrăm într-o rețea europeană, și de ce nu, internațională cu Centrul Cultural. De principiu, parte­neriatul pornește  de la un schimb de bune practici, de la  perpetuarea a specificului cultural pentru fiecare instituție în parte. Și noi avem în cadrul Centrului și  Școala Populară de Arte cu diferite secții, ansamblurile popula <Cră­ițele> și <Mugurașii>, alte cluburi și așa mai departe; și toate acestea trebuie să primească și o dimensiune europeană și cât mai multe dintre instituțiile publice din municipiu să se conec­teze cu diferite alte  instituții, pentru că schimbul acesta de bune practici va produce o nouă experiență, iar experiența, de fiecare dată, este un lucru foarte bun”, mai spune Florin Ceparu.

Schimbul de experiență,  benefic și pentru formarea personalului

„Majoritatea insti­tu­țiilor au un specific propriu, iar gradul de adapta­bilitate al instituțiilor vechi la vremuri noi crește odată cu astfel de experiențe de învățare, pentru că la nivelul parteneriatului se întâmplă <share de experiență>: oamenii care participă, angajații ai Centrului Cultural, și oamenii conducerii administrației locale, văd bune practici care se întâmplă în alte comunități, vin cu astfel de exemple și generează mai departe evenimente care se întâmplă simultan în mai  multe comunități din Uniunea Europeană. Se cre­ează conexiunea, se gene­rează o conexiune strategică, re­țeaua crește și o să fim, după o perioadă de timp, inițiatorii unui nou val de comunicare și colaborare. Și ajungem la un punct important, acela al formării personalului, pentru că nu doar trecutul formează personalul, ci și prezentul și viitorul, iar în prezent, dacă tehnicile sunt vechi, viitorul arată ca trecutul. Încercăm să dăm o nouă dimensiune în această direcție a formării perso­nalului”, explică Florin Ceparu.

Articole similare