vineri, 16 aprilie 2021

FOTO | Ce se întâmplă când o polițistă lasă pistolul și pune mâna pe o pensulă

• Poveștile în culori ale agentului Maria Denisa Negoiță

O tânără polițistă își uimește colegii cu darul său de a îmbina culorile și de a realiza picturi demne de expoziții. Maria Denisa Negoiță este agent la Postul de Poliție Poșta Câlnău din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, dar aproape zilnic găsește timp și se așează în fața șevaletului pentru a-și spune povestea în culori.

Are 24 de ani și a absolvit Școala de Agenți de Poliție Câmpina în vara lui 2017. A  profesat o vreme la IPJ Vrancea, după care a revenit pe meleagurile natale. Din august 2018 își desfășoară activitatea la Postul de Poliție Poșta Câlnău. Pictura este una dintre marile sale pasiuni și a făcut cursuri în acest domeniu după ce oamenii din jurul său au sfătuit-o să-și perfecționeze talentul. Povestea pictorului de astăzi se pierde undeva în anii copilăriei, când Denisa își bucura părinții cu desene făcute, uneori stângaci, în creion sau în culori care acopereau, în joacă, multe coli albe de hârtie.

,,Încă de mică mi-a plăcut să desenez. Cream tot felul de povești ilustrate pe care apoi le afișam pe panoul de la școală. Pasiunea a venit în momentul în care am des­coperit că și ceilalți sunt atrași de lucrările mele și apreciază ceea ce pot face. Observând că îmi place foarte mult să desenez, doamna dirigintă mi-a ­su­gerat, în clasa a VIII-a, că aș putea urma un liceu cu profil artistic și astfel am aflat despre Liceul de Arte <Margareta Sterian> din Buzău. Aici am descoperit cu adevărat pictura, unde am studiat diferite tehnici, din clasa a IX-a, până în clasa a XII-a”, ne-a declarat Maria Denisa Negoiță.

Totul este nativ și rea­lizat cu multă dragoste pentru frumos, iar Denisei îi place să pună puțină culoare în tot ceea ce face, iar asta se vede și în lucrările sale. Peisaje de care ochii artistului s-au bucurat și apusuri de soare pe unde au purtat-o pașii. Flori cu petalele desfăcute, al căror parfum i-au aprins simțurile. Desene făcute uneori din imaginația artistului care a reținut detaliul și l-a transpus pe pânză.

,,Îmi place să pictez foarte mult natura, elemente din natură, cerul la răsărit sau la apus, flori, peisaje care te trimit cu gândul în anumite locuri, tot ce ne creează o stare de bine în general. Mă inspir din toate cele de mai sus. Și dacă preiau ceva din natură sau din fotografie, ulterior finalizez din imaginație și astfel îmi aduc contribuția personală”, ne-a mai spus tânăra polițistă.

Cum se împacă pasiunea cu munca de poliție? ,,Primesc des această întrebare. Cum am trecut de la pictură la poliție? Am considerat că și dacă voi alege această carieră în poliție, pasiunea pentru pictură va continua să existe și, în ciuda programului încărcat, tot îmi fac timp să pictez în zilele libere sau chiar după program”, ne mai spune Denisa.

La serviciu, totul este riguros și se derulează cu precizie, acasă însă lucrurile stau cu totul altfel. În timpul liber, polițista se dedică atelierului de pictură, loc în care dă frâu liber imaginației, totul dintr-un vârf de pensulă. ,,Totul depinde de organizarea timpului. În zilele libere lucrez și câte patru-cinci ore fără oprire, realizez și câte două lucrări, însă când nu beneficiez de foarte mult timp, se întâmplă să încep lucrarea și să o termin ziua următoare sau chiar după câteva zile sau săptămâni”, mai spune Maria Denisa Negoiță.

Iar cea mai dragă lucrare este cea la care a lucrat și cel mai mult timp. ,,Cel mai drag tablou este cel cu magnoliile, poate și pentru că îmi plac foarte mult, dar am lucrat și cu foarte mare plăcere la el și mă mulțumea rezultatul pe măsură ce adăugăm culoare. Cred că am lucrat la el aproximativ două săptă­mâni, într-un concediu, dar fiind compus din trei pânze și având o mulțime de nuanțe, realizarea lui s-a întins pe mai mult timp”, se destăinuie tânăra polițistă.

În timp, a descoperit și cum poate lucra mai ușor: ,,Folosesc tehnica <acrilic pe pânză> pentru că se usucă foarte repede și rezistă mult timp, fără să fie afectate culorile”. Deocamdată, lucrările sale sunt expuse acasă: ,,Nu am avut o expoziție personală, însă am participat la o expoziție de grup cu diferite lucrări. Momentan, am propria expoziție acasă, pentru că am 11 lucrări expuse pe pereți”.

loading...