EducațieFără categorie

FOTO/Care sunt concluziile controalelor din școlile buzoiene

Prefectura Buzău anunță rezultatele controalelor efectuate de echipe mixte în școlile buzoiene pentru a verifica dacă sunt îndeplinite cerinţele legale privind deshiderea în bune condiţii a anului şcolar 2020-2021.

De asemenea, prefectul județului Buzău, Leonard Dimian s-a deplasat în mai multe unități de învățământ pentru a vedea, la fața locului, stadiul de pregătire a spațiilor de desfășurare a activităților didactice.

”Ne apropiem de începerea unui nou an școlar. Din păcate, aceasta se întâmplă nu tocmai în cele mai bune condiții pentru elevi și cadre didactice, având în vedere că ne confruntăm cu pandemia de Covid-19. Unitățile școlare sunt spații cu aglomerări de persoane, dintre care, foarte mulți copii. În acest sens, ne îndreptăm toată atenția către acestea pentru a se îndeplini toate condițiile igienico-sanitare astfel încât să se poată desfășura activitățile școlare în siguranță atât pentru elevi, cât și pentru cadre didactice”, a declarat prefectul județului Buzău, Leonard Dimian.

Unitățile de învățământ vizitate de prefectul Leonard Dimian, în general cele cunoscute pentru numărul mare de elevi, au luat măsuri astfel încât să fie evitate aglomerările de persoane. Au creat circuite de intrare/ ieșire de la cursuri, au asigurat distanța între bănci și au asigurat necesarul de dezinfectanți și săpun.

„În perioada 02-08.09.2020, echipe mixte au desfășurat controale în 28 de unităţi administrativ- teritoriale, în care au fost cuprinse 97 unităţi de învăţământ, în vederea verificării îndeplinirii cerinţelor legale privind deshiderea în bune condiţii a anului şcolar 2020-2021, urmărindu-se respectarea condiţiilor igienico-sanitare şi a normelor de apărare împotriva incendiilor la obiectivele controlate, în vederea desfăşurării în bune condiţii a activităţilor didactice şi educative în unităţile de învăţământ.   Cele 97 unităţi de învăţământ sunt: 11 şcoli primare, 36 şcoli gimnaziale, 39 grădiniţe cu program normal, 4 grădiniţe cu program prelungit, 7 licee”, se arată în comunicatul Prefecturii Buzău.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate următoarele:

  • 87 unități de învățământ dețin autorizație sanitară de funcționare;
  • 10 unități de învățământ nu dețin autorizație sanitară de funcționare, din care 5  unități de învățământ sunt în curs de obținere a autorizației sanitare de funcționare;
  • 70 unități de învățământ dețin autorizație de securitate la incendiu;
  • 17 unități de învățământ nu dețin autorizație de securitate la incendiu, din care 2 sunt în curs de obținere a autorizației de securitate la incendiu;
  • 10 unități de învățământ nu necesită autorizație de securitate la incendiu.
  • La data efectuării verificărilor, lucrările de igienizare a spaţiilor şcolare erau în curs de derulare, gradul de realizare a acestor lucrări fiind între 80% şi 100%, unele unități finalizând aceasta activitate.
  • Majoritatea unităţilor şcolare sunt racordate la reţeaua publică de alimentare cu apă potabilă a localităţii.
  • În ceea ce priveşte asigurarea cu combustibil pentru perioada de iarnă, conducerile unităţilor şcolare împreună cu autorităţile locale au efectuat aprovizionarea în proporție de 100% din necesar.
  • Toate microbuzele școlare au ITP valabil.

În urma verificările efectuate de echipele mixte de control, s-au dispus mai multe măsuri:

– finalizarea lucrărilor de igienizare;

– efectuarea controlului calității apei;

– încadrarea cu contract individual de muncă pe timp parțial a medicului de familie, în vederea supravegherii stării de sănătate a copiilor din colectivități, inclusiv triajul epidemiologic;

– finalizarea lucrărilor la grupurile sanitare interioare;

– identificarea de noi spații pentru a fi respectate măsurile de distanțare socială;

– realizarea verificării sobelor și a coșurilor de fum cu firmă autorizată;

– asigurarea dezinfecției terminale la puțul forat, prin montarea unui sistem de dezinfecție a apei;

– realizarea branșării la rețeaua de canalizare a grupurilor sanitare;

– amenajarea unui spațiu (oficiu) pentru primirea și depozitarea alimentelor în regim catering (unde este cazul);

– verificarea mijloacelor de stingere a incendiului conform instrucțiunilor producătorului.

„Toate aceste măsuri au termen de realizare până la începutul anului școlar. De aseemenea, începând de săptămâna viitoare, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică vor merge în toate unitățile de învățământ din județul Buzău pentru a verifica dacă sunt respectate normele igienico-sanitare”, se mai precizează în același comunicat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker