duminică, 09 august 2020

FOTO: Buzăul a reprezentat România la Universitatea de vară de la Liège

În perioada 6-24 august, proiectele francofone ale Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău au fost promovate la Institutul Superior de Limbi Moderne de la Liège, care a organizat cea de-a 22 ediţie a Universităţii de Vară, la care au participat  peste 70 de  profesori de limba franceză, viitori profesori de limba franceză şi studenţi. Veniţi din 36 de ţări de pe toate continentele, participanţii au avut ocazia de a asista la cursuri de perfecţionare, dar şi la activităţi culturale pentru îmbogăţirea cunoştinţelor ­des­pre oraşul Liège şi ­des­pre Belgia.

Programul de formare pentru profesorii de limba franceză a presupus cursuri pe teme diverse, unele mai interesante şi mai atractive decât altele, fiind prezentat de către  profesorul Laurence Wéry, coordonatoarea Universităţii de vară şi responsabilă de relaţii internaţionale în cadrul acestei instituţii de învăţământ superior. Printre cursurile susţinute s-au aflat: cursul de cultură şi civilizaţie francofonă din Belgia, cursul de valorizare a benzilor desenate, utilizarea resurselor informatice de către profesorii de limba franceză, atelierele de teatru şi de gastronomie etc.

Burse pentru profesorii care s-au remarcat la Olimpiada Naţională de la Buzău   

„Momentul cel mai aşteptat de către profesorii stagiari a fost reprezentat de întâlnirea, pe 22 august, cu domnul profesor universitar Jean-Marc Defays, directorul Institutului Superior de Limbi Moderne din Liège şi preşedintele Federaţiei Internaţionale a Profesorilor de Franceză.  Renumitul lingvist şi specialist în didactica limbii franceze ne-a prezentat două conferinţe pe teme extrem de actuale: <Comment tenir compte des sciences cognitives dans sa classe de langue?> şi <Comment faire la promotion du francais auprès des nouvelles générations?>. Domnul profesor Jean–Marc Defays a accentuat rolul motivaţiei în învăţarea limbii franceze, importanţa socială a profesorilor de limba franceză care fac legătura dintre generaţii”, a declarat Maria-Monalisa Pleşea, inspector şcolar pentru limbi romanice al IŞJ Buzău.

În premieră, Delegaţia Valonie-Bruxelles din România a oferit cele două burse pentru Universitatea de vară de la Liège profesorilor care s-au remarcat în organizarea şi pregătirea elevilor laureaţi ai olimpiadei naţionale de limba franceză, desfăşurate la începutul lunii aprilie, la Buzău. Parteneriatul pentru cele două burse a fost completat de Biroul Regional pentru Europa Centrală şi Orientală al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Din România, au participat profesorii Maria-Monalisa Pleşea, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi preşedintele Centrului Cultural Francofon Buzău, şi Daniela Petre de la Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Brăila şi inspector şcolar pentru proiecte educaţionale la Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila.

loading...
error: Content is protected !!