sâmbătă, 24 octombrie 2020

FOTO | Burse din partea Fundației „Mareșal Alexandru Averescu” pentru tineri buzoieni admiși la colegii militare

Începând cu acest an, Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” va oferi burse unor tineri buzoieni admiși la colegiile naționale militare. ,,Scopul acestor burse este de a susține excelența în rândul tinerei generații de militari, oferind șansa punerii în valoare a talentului lor, crearea unei premize pentru lansarea spre studii superioare și participarea la concursurile naționale și internaționale. Acest stimulent, denumit Bursa <Gene­ral de corp de armată Nicolae Ciupercă>, este menit, totodată, a recunoaște devotamentul, abnegația și energia generalului de elită al Armatei Române, născut la Râmnicu-Sărat, comandant al Armatei a II-a în perioada 12.09.1939-22.09.1940, care a participat la Războiul de Întregire a neamului (inclusiv în cadrul operațiilor militare din vara ­anu­lui 1917, sub comanda ­ge­ne­ralului Averescu, ca șef al biroului operații al ArmAatei a II-a)”, menționează reprezentanții Fundației.

Șase adolescenți buzoieni, admiși la colegii militare în acest an, au primit bursele într-un cadru festiv cu ocazia sărbătoriririi a 15 ani de activitate a Fundației „Mareșal Alexandru Averescu”. Manifestările au debutat, luni, 5 octombrie, la sediul la sediul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, printr-o adunare festivă, care a cuprins prezentarea unui bilanț al activităților desfășurate de Fundație de-a lungul celor 15 ani de la înființare;

Tot în cadrul adunării festive a avut loc și lansarea Almanahului retrospectiv ,,15 ani de tradiții”, care se încadrează într-un firesc, dar și necesar demers retrospectiv de recunoaștere a efortului perse­verent al inimoasei echipei redacționale, precum și a sprijinului și bunăvoinței colaboratorilor și susținătorilor noștri de-a lungul celor 15 ani și 27 de numere de apariții ale revistei „Străjer în calea furtunilor”.

Manifestările s-au încheiat vineri, 9 octombrie, la Cimitirul Militar din localitatea Deleni, județul Iași, unde a fost organizat un ceremonial militar și religios cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău, căzuți la datorie în iarna anului 1916-1917.

Cimitirul Militar Deleni are o suprafață de 480 m.p. și are delimitate opt parcele cu câte două cruci fiecare, în total 16 cruci din piatră de Năieni, județul Buzău. Regimentul 48 Infanterie Buzău a participat la acțiunile militare pe frontul românesc, pe toată perioada războiului și prin jertfa supremă dată de ostașii săi, în Primul Război Mondial, a contribuit, alături de întreaga armată română, la făurirea României Mari. Cimitirul Militar Deleni a fost reabilitat în octombrie 2012 la inițiativa Fundației ,,Mareșal Alexandru Averescu” – Buzău, prin grija primăriei Deleni, în amintirea și întru pomenirea eroilor peste veacuri, a sacrificiului vieților lor tinere, săvârșit pentru libertatea neamului românesc.

La activitate au participat șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă, comandantul Diviziei 2 Infanterie ,,Getica” și președinte al Fundației ,,Mareșal Alexandru Averescu”, general-maior Dragoș-Dumitru Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, colonel Daniel Pop, locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, colonel Valeriu Roșu, directorul Arhivelor ­Mi­litare Naționale Române, colonel Liviu Corciu, cadre militare active și în rezervă, istorici militari, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, parlamentari, repre­zentanți ai autorităților locale din Buzău, Iași, Deleni, precum și elevi ai școlii gimnaziale din localitate și localnici.

Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Onorul eroilor a fost acordat de către militarii Batalionului 151 Infanterie și muzica militară a Brigăzii 15 Mecanizată. S-au susținut alocuțiuni de către oficialitățile prezente și s-au depus coroane de flori la monument.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...
error: Content is protected !!