Cultură

FOTO | Biserica cu poeți

Biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” a devenit locul unde scriitorii buzoieni se întâlnesc cel mai des de-a lungul anului. Îi adună la un loc evenimentele literare pe care pr. Alexandru Pripon, el însuși scriitor și membru al Uniunii Ziariștilor din România, le inițiază, pentru a încuraja în rândul copiilor dragostea de lectură și de scris. I s-au alăturat la propriu scriitori buzoieni, membrii ai Uniunii Scriitorilor din România și ai Ligii Scriitorilor din România, care se implică în lecturarea textelor, deloc puține – de ordinul sutelor, după cum s-a văzut de fiecare dată -, jurizarea lor, și, nu în ultimul rând, în premierea copiilor care au dovedit talent, creativitate, care au transmis  gânduri frumoase despre temele anunțate, care, bineînțeles, fiind izvorâte în sânul bisericii, nu pot fi decât unele de o sensibilitate și delicatețe rară, așa cum este și cel abia încheiat dedicat chipului blând al mamei.

Astfel, amintim prezența scriitorilor Tudor Cicu – critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, președintele juriului la acest concurs, Elena Căpățînă – președinta filialei Buzău a Ligii Scriitorilor din România și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Mihaela Roxana Boboc – membră a Uniunii Scriitorilor din România, dar și a altora care s-au raliat acestui tip de eveniment, oameni apropiați și dragi ai organizatorilor: Viorel Frâncu – membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Uniunii Epigramiștilor din România, Stelian Grigore – profesor, membru al Ligii Scriitorilor din România și cetățean de onoare al comunei Țintești, Lidia Dinu – bibliotecar la filiala de carte religioasă a Bibliotecii Județene Buzău, Laurențiu Belizan – membru al Uniunii Scriitorilor din România, Gina Zaharia – membră a Uniunii Scriitorilor din România, alături de mulți alți invitați, de copiii participanți, părinții acestora, precum și profesorii lor îndrumători.

De remarcat este și implicarea câtorva școli în încurajarea elevilor de a participa la competițiile literare lansate de Biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina”, cea mai constantă în acest demers fiind Școala Gimnazială „George Emil Palade” din Buzău.

Demersul Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” aduce un plus de valoare, pentru că este de natură să încurajeze cercurile literare care mai funcționează în unele școli, dar și pentru că aduce în mijlocul tinerilor creatori de texte scriitori adevărați cu care pot dialoga, cărora le pot cere sprijin, cu care pot coresponda și le pot împărtăși din pasiunile lor.

Scriitorii care s-au alăturat preotului Alexandru Pripon au mai făcut un lucru în plus pentru valorificarea conștiinței apartenenței unui spațiu cultural. Ei au acordat premii purtând numele unor personalități ale lumii culturale buzoiene, dar în numele unor valoroase reviste reprezentative astăzi pentru Buzău. La ediția din acest an au fost acordate astfel premii, purtând numele unor personalități ale culturii buzoiene: premiul „Alexandru Oproescu”, premiul „Marin Ifrim”, premiul „Nistor Tănăsescu”, premiul „Dumitru K. Negoiță”, precum și câteva premii ale unor reviste de prestigiu din zona Buzăului: premiul revistei „Caietele de la Țintești”, premiul revistei „Uscând o lacrimă”, premiul revistei „Literadura”, premiul „comandor Vasile Prăjescu” și premiul „Lidia Marieta Frîncu”, la care s-au adăugat premiul președintelui juriului, premiul filialei Buzău a Ligii Scriitorilor, precum și un premiu I, două premii II și un premiu III.

În Concursul de Creație Literară „O, mamă, dulce mamă!”  din această ediție au fost înscrise 127 de lucrări, în limba română, din țară, dar și din Republica Moldova, din Raionul Cahul, ori din Chișinău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker