sâmbătă, 27 februarie 2021

FOTO: Autorităţile locale din regiunea spaniolă La Rioja, faţă în faţă cu consilierii judeţeni buzoieni

• La întâlnire au fost prezenţi şi consulul României la Bilbao, alături de primul român ales primar în Spania

Membrii Consiliului Judeţean Buzău s-au întâlnit, marţi, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din regiunea La Rioja din Spania, regiune cu care Buzăul a semnat, în martie, un acord de colaborare.

Oficialii spanioli au venit la Consiliul Judeţean însoţiţi de consulul gene­ral al României la Bilbao, buzoianul Marian Popescu, şi de Aurel Truţă, primul român ales primar în Spania (în Paramo de Boedo, localitate din provincia Palencia). Din delagaţia spaniolă au mai făcut parte Adolfo Palacios Rodriguez (deputat Palencia), Jose Maria Bravo Martin (primar Bascones de Ojeda), Miguel Abia Lozano (primar Sotobanado y Priorato), Angel Perez Lopez (primar Revilla de Collazos), Roberto Fernandez Martin (primar Dehesa de Romanos), Jesus Perez Lombrana (primar Villameriel) şi Emilo Mata Gregorio (primar La vid de Ojeda).

La eveniment au luat parte şi prefectul Carmen Ichim, subprefectul Pe­trică Foca şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, care urmează să semneze un protocol asemănător cu o provincie spaniolă.

În perioada următoare, o delegaţie formată din consilieri judeţeni va face o deplasare în Spania, unde vor avea loc întâlniri cu reprezentanţii comunităţii din La Rioja, cu scopul de a pune bazele unei colaborări.

Delegaţia spaniolă a oferit autorităţilor judeţului Buzău un cadou, constând în macheta principalei instituţii administrative din provincia Palencia. La rândul lor, buzoienii le-au ofe­rit cadouri invitaţilor şi au vizitat împreună Muzeul Judeţean.

„Bazele unei colaborări ce vizează atragere de fonduri europene”

„Avem o comunitate românească foarte mare în Spania. Potrivit datelor statistice, sunt peste un milion de români rezidenţi în Spania. În zona mea de jurisdicţie sunt peste 100.000 de rezidenţi români. Noi am încercat mereu să ne apropiem de autorităţile local, am reuşit, în martie, să facem înfrăţirea între comunitatea La Rioja şi Buzău, şi încercăm ca până la sfârşitul anului să facem înfrăţirea între judeţul Constanţa şi comunitatea autonomă Cantabria. Sper ca tot mai mulţi preşedinţi de consilii judeţene să încerce să facă astfel de înfrăţiri cu alte regiuni din Spania, aceasta fiind baza unei viitoare colaborări care vizează inclusiv atragerea de fonduri europene”, a declarat consu­lul general al României la Bilbao, buzoianul Marian Popescu.

„Vrem să derulăm împreună proiecte europene”    

„Deja primii paşi au fost făcuţi cu ajutorul consulului României la Bilbao, domnul Marian Popescu. După cum ştiţi, Consiliul Judeţean este înfrăţit cu o comunitate din Spania, comunitatea din Rioja. La jumătatea lunii acesteia vom merge în Spania, unde vom pune bazele unor schimburi atât din punct de vedere socio-cultural, cât şi economic. Vrem să derulăm împreună proiecte europene de pe urma cărora au de câştigat atât comunitatea din Spania, cât şi cea din Buzău. Important este ca noi, autorităţile, să putem colabora şi să aducem prosperitate cetăţenilor pe care îi reprezentăm. Prin aceste înfrăţiri putem şi noi, buzoienii să fim alături de românii care ne reprezintă în Spania. Este important ca ei să simtă că nu sunt uitaţi oriunde s-ar afla”, a declarat preşedintele Pete Emanoil Neagu.

„Vrem ca fondurile europene să ajungă mai uşor în România”

„Sunt primul primar român în afara graniţelor ţării. Am vrut ca şi colegii mei să cunoască România şi să transmită mesajul de colaborare între cele două comunităţi. Această cola­borare se va concretiza prin înfrăţirea unor localităţi din Spania cu localităţi din România. Vrem ca acest parteneriat să fie susţinut de autorităţile spaniole pentru ca fondurile europene să ajungă mai uşor în România. Suntem şi vom rămâne români, indiferent dacă ne află în afara graniţelor. Vrem să dăm o imagine bună ţării acolo unde ne aflăm”, a declarat Aurel Truţă, primul român ales primar în Spania.

„Am descoperit asemănări între Palencia şi Buzău”   

„Am realizat această deplasare în Buzău alături de o delegaţie oficială a provinciei din Palencia. Suntem reprezentanţii administrativi, primari, ai acestei provincii. Ne-a plăcut foarte mult ceea ce am putut vedea pe parcursul a două zile în România, în Alba Iulia şi Buzău. Am constatat că avem multe lucruri în comun, suntem descendenţi ai Imperiului Roman, şi Palencia are o zonă montană asemă­nătoare cu zona carpatică din România”, a declarat Adolfo Palacios Rodriguez (deputat Palencia).

De la Ministerul Finanţelor, la cules de măsline şi apoi pe scaunul de primar
„Am plecat din România în anul 1999 pentru că nu îmi mai puteam vedea viitorul aici. Am lucrat la Ministerul de Finanţe, pe postul de inspector de credite la Trezorerie, dar aveam un salariu de numai 150 euro. Venind dintr-o familie săracă, nu puteam avea un viitor aici. Am plecat în Spania şi încet-, încet am lucrat în diferite domenii. Primul meu loc de muncă în Spania a fost culesul de măsline. După practicarea diverselor meserii am văzut că cei mai mulţi români lucrează în construcţii şi am făcut o firmă de construcţii care, în momentul de faţă, are cinci staţii de betoane şi facem lucrări pentru primării, guvern… În proporţie de 95% dintre angajaţii mei sunt români. Când voi candida şi în România? Nu mi-am propus încă acest lucru. Nu pot să vă spun deocamdată dacă voi reveni în ţară”,
a povestit Aurel Truţă, primul român ales primar în Spania.

 

loading...
error: Content is protected !!