miercuri, 28 octombrie 2020

FOTO | Asociaţia „Al. Marghiloman”, acord de colaborare cu Baroul Buzău şi bilanţ al acţiunilor umanitare derulate

La doar o lună de la înfiinţare, Asociaţia „Alexandru Marghiloman” de la Buzău se poate mândri cu o serie de acţiuni caritabile de excepţie. Fondatoarea asociaţiei, Irina Vlăduca Marghiloman, nepoata marelui politician Alexandru Marghiloman, a organizat marţi, 4 decembrie, prima întâlnire oficială de la lansarea asociaţiei, care îşi propune sprijinirea copiilor săraci, ai celor bolnavi de cancer,  a tinerilor care vor să urmeze Facultatea de Drept şi dezvoltarea creşterii cailor de rasă.

Evenimentul găzduit la Vila Albatros, fostă proprietate a marelui om politic, a avut trei momente cheie: semnarea colaborării cu Baroul Buzău, festivitatea de premiere a voluntarilor care au contribuit la acţiunile umanitare de până acum şi acordarea diplomei de onoare primului membru al Asociaţiei „Al. Marghiloman”, scriitorul Nicolae Peneş. De asemenea, avocatul Roxana Constantinescu, unul dintre principalii coordonatori ai acţiunilor umanitare, a primit din partea Irinei Vlăduca Marghiloman diploma de membru al asociaţiei.

Ca un amănunt inedit, la întâlnirea la care au fost prezenţi avocaţi ai Baroului Buzău, profesori, elevi şi oameni de cultură, una dintre invitate a purtat o ie ce a aparţinut Elisei Marghiloman, soţia marelui om politic. Este vorba despre buzoianca Diana Toma, implicată în diverse acţiuni de voluntariat şi deţinătoarea unei colecţii de peste o sută costume populare autentice.

„Lacul lebedelor” şi fetiţa bolnavă de cancer

„În viaţă nu contează aproape deloc să ai un nume, o glorie profesională, să realizezi ceva material. Este important să dăruieşti. Avem aici modelul de acţiune civică în persoana doamnei Irina Vlăduca Marghiloman. De când am cunoscut-o trăiesc o emoţie continuă pentru că dumneaei nu reprezintă doar un om, ci istoria acestui oraş. Are atâta bucurie de a vă întâlni, încât a organizat acest <memento mori> pentru a omagia acţiunile pe care dumneavoastră aţi reuşit să le organizaţi, făcând numele Asociaţiei <Alexandru Marghiloman> cunoscute.  La 18 octombrie s-a semnat actul de înfiinţare al asociaţiei. Personal mi-a fost puţin frică pentru că nu e uşor să faci un nume din ceva necunoscut. Şi totuşi miracolul s-a produs”, a declarat avocatul Roxana Constantinescu.

Evenimentul a debutat cu prezentarea acţiunilor umanitare desfăşurate până acum sub egida asociaţiei buzoiene.

„Denisa Carmen Coliof, profesor la Şcoala Costeşti, văzând obiectivele pe care şi le-a propus asociaţia, respectiv ajutorarea copiilor bolnavi de cancer sau alte boli grave, dorinţa de a susţine profesia de avocat în rândul tinerilor, dorinţa de a ajuta populaţia rurală, ne-a vândut primele ponturi. Primul a fost cazul Simonei, un copil de 15 ani, de o frumuseţe rară, bolnav de cancer osos, cu un picior amputat, internat la Spitalul <Marie Curie>. Doamna Marghiloman a fost la ea, a luat dosarul medical şi a plecat cu el în Germania şi l-a trimis şi în Italia. Dumneavoastră, cei din sală, aţi pus mână de la mână şi aţi dăruit copilului lucruri care m-au impresionat. La spectacolul <Lacul Lebedelor>, trecând peste orice emoţie, am organizat două urne, s-au tipărit flayere şi am adunat de la 550 de buzoieni donaţii consistente cu care vom ajuta acest copil. Am stat în hol şi am cerut bani, dar ce m-a uimit este că începând de la colegii mei avocaţi şi până la copii, am reuşit să strângem aproape 1.000 euro. Pentru mine este un succes”, a spus avocatul Roxana Constantinescu.

Locuinţă, haine şi mâncare pentru o familie din Costeşti    

Un alt caz de care s-a ocupat Asociaţia „Al. Marghiloman” a fost cel al Tatianei, o buzoiancă din comuna Costeşti, sat Budişteni, abuzată, care a fost evacuată din locuinţă, alături de cei şase copii cu vârste cuprinse între 1 şi 18 ani.

„Tot Denisa a tras semnalul de alarmă. Am identificat cazul, am găsit o casă încălzită, apoi oameni care au adus lemne, brichete, pături, mâncare şi haine şi încălţăminte de calitate. Nu am avut suficiente maşini pentru a le duce toate donaţiile”, a mai declarat Roxana Constantinescu, cea care a amintit şi celelalte acţiuni derulate de asociaţie. „Alături de Laura Popa am iniţiat un proiect pentru popularizarea profesiei juridice. Am avut parte de susţinerea decanului Baroului şi a membrilor din consiliul Baroului, vicepreşedintei Tribunalului Buzău. Manifestarea a fost una deosebită. Am văzut copii cărora le licăreau ochii. Nu ne-am oprit aici. Pentru a valorifica frumosul, am strâns din şcoli, licee, de la artistul fotograf Ion Tăbăcaru tablouri cu care vom decora azilele de bătrâni din Buzău. Apoi, am mai derulat o campanie de popularizare a lecturii şi de populare a bibliotecilor rurale şi avem în acest moment vreo 400 de volume cu care am dotat o şcoală din comuna Mihăileşti. Poveştile noastre merg mai departe, doamna Marghiloman este mai mult decât un om bun, îşi pune la bătaie fondurile proprii fără să apară în nicio listă de subscripţie”, a mai spus Roxana Constantinescu.

„Luăm în calcul să trimitem fetiţa bolnavă în Mexic”
„Vă mulţumesc pentru ajutorul acordat pe parcursul unei luni de zile. Este ceva fenomenal, nu ne-am aşteptat. Mii de mulţumiri! Noi ne vom întoarce în România din Germania, după 45 de ani, tocmai pentru a putea fi aproape şi a putea ajuta mai mult. Suntem impresionaţi. O lună de zile este foarte puţin, iar cele două doamne avocat care au coordonat, Cristina Bălan şi Roxana Constantinescu, lucrează amândouă, şi totuşi au reuşit să pună pe picioare atâtea acţiuni umanitare. Duminica viitoare voi merge din nou la Simona, fetiţa bolnavă. E o fată plină de speranţă şi când te vezi în faţa ei te întrebi ce poţi să îi spui după ce a trecut prin două tratamente. Trebuie să fii tare, să nu plângi. O să încercăm să o punem şi în legătură cu familia unui băiat care s-a vindecat de cancer şi luăm în calcul chiar să o trimitem în Mexic. Următorul pas pe care vrem să îl facem şi avem nevoie de mult ajutor este înfiinţarea unei case de copii, dedicată copiilor care ies din spital şi au nevoie de multă afecţiune. Cu ajutorul voluntarilor vrem să construim o clădire în care copiii să nu se simtă internaţi. De proiectul dedicat viitorilor avocaţi se vor ocupa partenerii noştri din Baroul Buzău. Un alt proiect al asociaţiei este reînvierea crescătoriei de cai, atât de cunoscută la Buzău. Sperăm ca aceşti cai să îi putem folosi şi la terapia pentru copiii bolnavi. E foarte mult de muncă. Acesta este doar începutul”,
a declarat Irina Vlăduca Marghiloman, fiica lui Mihai Butculescu Marghiloman, descendent al Elenei Marghiloman, singura soră a lui Alexandru Marghiloman.

 

Adrian Tudorancea: „Încep şi în Buzău să se mişte oamenii”

În continuarea evenimentului, Adrian Tudorancea, decanul Baroului Buzău, a semnat, alături de Irina Vlăduca Marghiloman, protocolul de colaborare cu Asociaţia „Al. Marghiloman”.

„Este un lucru deosebit că încep şi în Buzău să se mişte oamenii, în direcţii care până acum nu au fost exploatate suficient. Aveţi norocul că aveţi sprijinul doamnelor Roxana Constantinescu şi Cristina Bălan, două doamne capabile să atragă sprijin prin energia şi organizarea lor deosebite. Pe lângă ele avem alături pe domnul avocat Cătălin Popescu, membru în consiliul Baroului, domnul avocat Emil Huchiu, noua generaţie de avocaţi. Mă bucur că ne sunt aproape elevi buzoieni. Ei sunt viitorul şi cred că ei trebuie învăţaţi să participe la acţiuni de suflet. Vă promit că eu, alături de colegii mei, îi vom atrage pe aceşti elevi în tot felul de acţiuni interesante organizate de Baroul Buzău”, a declarat decanul Baroul Buzău.

Nicolae Peneş, membru de onoare al asociaţiei

Irina Vlăduca Marghiloman a înmânat apoi titlul de membru de onoare al Asociaţiei „Al. Marghiloman” scriitorului Nicolae Peneş, premiat de Academia Română pentru cartea „Alexandru Marghiloman, lordul valah”. Scriitorul a vorbit celor prezenţi despre Marghiloman, soţia sa şi povestea lor tristă de dragoste, despre părinţii omului politic şi deciziile sale care au dus la înfăptuirea României Mari în 1918. De asemenea, Nicolae Peneş a citit acrostihul pe care l-a compus special cu această ocazie, acrostih cu mesajul „Irina, la mulţi ani!”.

„În ciuda stării mele de sănătate nu am putut să îi refuz pe prietenii mei de suflet, familia Vlăduca Marghiloman, şi să nu fiu aici. Ne aflăm aici, în cetatea sufletească a lui Alexandru Marghiloman. Nici nu ştiţi ce bucurie simt că mă aflu aici, unde sufletul marelui om politic vibrează. Aşa cum am mai spus, adolescenţa mi-am petrecut-o la doi paşi de locul acesta, pe strada Nimfelor, şi o dragoste mare m-a legat de  numele şi de omul Marghiloman”, a declarat Nicolae Peneş.

 

 

Cine sunt premianţii Asociaţiei „Al. Marghiloman”
La finalul evenimentului, reprezentanţii asociaţiei au acordat diplome voluntarilor:
• prof. Denisa Carmen Coliof (pentru implicarea în acţiunile umanitare)
• Ion Tăbăcaru (pentru donaţia de fotografii pentru azilul de bătrâni)
• Lavinia Grigorescu (cea care şi-a donat bibliotecile personale pentru copii)
• Mariana Lucica David (pentru donaţiile făcute pentru Simona)
• prof. Laura Popa (pentru participarea alături de elevii Liceului Marghiloman la acţiunile caritabile)
• Daniela Bădulescu (voluntar Crucea Roşie, pentru donaţii)
• prof. Cristina Chenaru (a mobilizat copii care oferă desenelor lor)
• jurist Daniela Lidia Bănică (pentru participarea la acţiunile caritabile)
• Emilia Poenaru (a donat hainele noi ale băiatului său care a părăsit România pentru a lua viaţa de la zero în străinătate)
• Diana Toma (pentru implicare în acţiunile caritabile)
• inspectorul şcolar general adjunct Nela Wamsiedel (s-a oferit voluntar să contribuie cu o sumă de bani la cazul Simonei)
• Simona şi Aleodor Nartea
• avocat Gabriel Marin
• învăţător Adina Nedelcu (pentru donaţie de cărţi)Elena Ferentz (mama Simonei Ferenţ, absolventă a Colegiului Hasdeu, care a participat la toate activităţile de voluntariat şi astăzi este avocat în Baroul Bucureşti)

loading...
error: Content is protected !!