ActualitateCultură

FOTO / Artistul plastic Carmen Poenaru expune pe simezele buzoiene

Carmen Poenaru, unul dintre artiștii plastici născuți pe meleaguri gălățene, a deschis, la acest sfârșit de săptămână, o expoziție personală la Buzău, la Galeriile de Artă „Ion Andreescu”, în prezența președintelui UAP Buzău, Valeriu Șușnea, a criticului de Artă Luiza Barcan și, bineînțeles, a unui public avizat, numeros, ca de fiecare dată când se organizează un eveniment pe Simeze. Este vorba despre o expoziție personală itinerantă „SHALIMAR THE GARDEN OF LOVE”, care va sta pe simezele buzoiene până la finele lunii mai. Artista anunță cu această ocazie și editarea  celui de-al doilea catalog al său  care cuprinde întreaga colecție de lucrări în culori de apă pe hârtie.Lucrările sale

Carmen Poenaru este  absolventă a Academiei de Artă „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, Secția Design vestimentar – textile, la clasa prof. Valeriu Vasilescu și Doina Czoto Hordovan.

Carmen Poenaru

Ea s-a împărţit cu generozitate de-a lungul anilor între pictură, grafică, icoane pe sticlă şi creaţia vestimentară, cu rezultate excepționale. Tablourile sale conţin secvenţe ale universului mirific al copilăriei, și mare parte dintre ele au motive florale, avimorfe şi antropomorfe, o diversitate de proiecţii cu ecouri suprarealiste.

Chiar artista își revendică drept trăsături principale ale artei sale dinamismul și diversitatea. În ceea ce privește preocupările sale, acestea sunt multiple: în domeniul picturii, graficii, textilelor, designului vestimentar, iconografiei etc. „Fiecare proiect are o temă de cercetare, folosind mijloace de expresie și abordări diferite. Este amuzant și incitant în același timp, îmi stimulează imaginația și creativitatea, lăsând liberă energia creatoare în desfășurare. Rezultatele sunt uimitoare și inedite, conducându-mă în direcții pe care nu le-aș fi bănuit la început”,a declarat, pentru https://vatra-mcp.ro, Carmen Poenaru.

Acest concept de creație i-a adus și multe recunoașteri. Asre o mulțime de premii obținute atât în țar, cât și în afar granițelor ei. Fiind o fire dinamică este parte din multe asociații. Este membră a Asociației Femeilor Creatoare în Arta Plastică din România și a Clubului UNESCO – Piraeus – Atena, Grecia, precum și a Asociației Europene a Artiștilor și , nu în ultimul rând, a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Bacău, secția pictură.

Carmen Poenaru a imortalizat privelişti ale peisajului unic din Insula Myconos din Grecia (expoziţia „Myconos, mirajul luminii”), dar și al Deltei Dunării (expoziţia „Delta, finit-infinit”) sau aspecte ale Veneţiei, oraş despre care pictoriţa spunea că „este imposibil să nu fii contaminat de farmecul, ineditul, opulenţa acestuia, unde totul e un spectacol şi o sărbătoare permanentă şi unde pictezi chiar dacă nu eşti pictor”.

Artist plastic multipremiat

  • 2018 – Premiul Ministerului Culturii, Identității și Cercetării din Republica Moldova, Expoziția „Saloanele Moldovei” – ediția a XXVIII-a
  • 2018 – Premiul III – Bienala Concurs de Artă Plastică „George Petrașcu”, ediția a XIV-a – Târgoviște (Decembrie)
  • 2010 – Premiul „Mihail Grecu” al U.A.P. din Republica Moldova, Expoziția ”Saloanele Moldovei”, ediția a XX-a
  • 2003 – Premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova, Expoziția ”Saloanele Moldovei”, ediția a XIII-a
  • 2001 – Premiul U.A.P. din România – filiala Bacău, pentru cea mai bună activitate artistică a anului
  • 1995 – Bursa U.N.E.S.C.O. Aschberg – 3 luni – Centrul Internațional de Cultură „Sanskriti Kendra”, New Delhi – India
  • 1994 – Premiul U.A.P din Republica Moldova, Expoziția ”Saloanele Moldovei„ – ediția a IV-a
  • 1990 – Premiul pentru creație vestimentară –”Design 2000” – Sala „Dalles”, București
  • 1990 – Marele Premiu pentru creație vestimentară ”Toamna băcăuană”, Bacău
  • 1982 – Premiul I „Concursul Internaţional pentru tineret”, Cluj-Napoca

Lucrări expuse în:

  • Muzeul de Artă Modernă Bengalore, India
  • Muzeul de Artă Suprarealistă Santiago de Chile, Chile
  • Muzeul de Artă Națională al Moldovei, Republica Moldova
  • Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău
  • Muzeul de Artă Vizuală Galați
  • Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

Lucrări în colecții: Banca Națională a României – Sucursala Bacău, Banca Unicredit – Bacău – București, Aerostar Bacău, colecții private din România, Elveția, Canada, SUA, Italia, Finlanda, Australia, India, Germania, Grecia, Republica Cehă, Austria.

Articole similare