vineri, 16 aprilie 2021

FOTO/ Artistul plastic buzoian Vladimir Păun Vrapciu, premiat la Bienala de Desen Contemporan Osten de la Skopje, Macedonia

Lucrarea „Chimista”, cu dimensiunile 150 cm înălțime și  100 cm lățime, realizată în tehnica ulei pe pânză,  în stil expresionist, aparținând pictorului buzoian Vladimir Păun Vrapciu, a fost expusă, din luna octombrie a anului trecut și până pe 18 martie, în cadrul celei de-a 75-a ediții a  Bienalei de Desen Contemporan Osten de la Skopje, Macedonia de Nord. Ea a fost apreciată de un juriu de specialitate  format din Lars Kærulf Müller –  director al Muzeului de Artă din Danemarca, Kathrin Becker –  curator și director general, precum și director al Video-Forum la Neuer Berliner Kunstverein, Germania, Zsolt Petranyi – șef de artă contemporană la Galeria Națională Maghiară și profesor de managementul artei la International Business School, Budapesta, Ungaria și Emil Alekseev – curator la Muzeul orașului Skopje, Macedonia,  care i-a oferit acestuia “OSTEN AWARD”.

Premiile au fost oferite în cadrul evenimentului de închidere al Bienalei care a avut loc în data de 18 martie, la  Galeria Națională Centrul Multimedia „ Mala Stanica”, la care au luat parte ministrul Culturii din Macedonia de Nord, ambasadorul Cehiei, ambasadorul Italiei  și oficialități ale primăriei din Skopje.

Pe lângă „Plachetă” lucrarea pictorului buzoian a fost răsplătită și cu o invitație de a prezenta o expoziție personală  în Festivalului Osten Art Skopje  de anul acesta ce se va organiza în cadrul Galeriei Naționale în Macedonia de Nord sub patronajul Ministerului Culturii din Macedonia de Nord.

Lucrarea care a fost selectată în Macedonia pentru a face parte din expoziția Bienalei a putut fi apreciată și de buzoieni pentru că ea a fost expusă și la Muzeul Județean. Iată ce spune pictorul Vladimir Păun Vrapciu despre aceasta: „Lucrarea înscrisă de mine în bienala și selecționată de bordul de curatori internațional se numește <Chimista> și este o componentă importantă din expoziția personală Conexiune în Brahma, expoziție ce a avut loc în anul 2019, la două muzee extrem de apreciate și importante din România : Muzeul Județean Buzău și Muzeul Național al Țăranului Român din București. Tema lucrării este inspirată și dedicată savantei de origine poloneză  Marie Curie, singura savantă care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie)”. Premiul este dedicat de pictorul buzoian unor persoane apropiate dar și unor manageri de muzeu care i-au apreciat creația și l-au sprijinit în demersurile sale artistice: „Doresc să dedic acest premiu părinților mei, familiei mele. Totodată, doresc să mulțumesc domnului director Daniel Costache de la Muzeul Județean Buzău și domnului director Virgil Ștefan Nițulescu de la Muzeul Național al Țăranului Român pentru tot sprijinul oferit în promovarea artei pe care eu o creez”.

Vladimir Păun are la activ mai multe participări la expoziții internaționale de renume precum Bienala de la Florența, Bienala de Artă Contemporană de la Salermo, Salonul Internațional Carrousel du Louvre Paris.

loading...