Cultură

FOTO | Actorul Ștefan Craiu: „ANTANTE a contribuit la implementarea ideii de voluntariat în conștiința colectivă”

AnTanTe, un festival despre copilărie, bucurie și comunitate, dedicat publicului tânăr, a avut parte de multă tinerețe și multă energie, pornind de la organizatori până la beneficiari.Festivalul este finanțat de Primăria Municipiului Buzău, prin Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, și implementat de Asociația Culturală pe Bune.

Evenimentul, aflat la a patra ediție, petrecut într-o atmosferă efervescentă, la care am asistat cu toții timp de trei zile  – cu spectacole de teatru, circ contemporan, magie, artă stradală și concerte -,  a scos la iveală o serie de beneficii culturale și educaționale, dintre care m-aș opri la una care i-a devenit caracteristică dominantă, cu un mare potențial pentru orașul Buzău. Este vorba despre crearea în jurul festivalului a unei comunități de tineri care pun umărul la ceea ce înseamnă viața culturală a orașului.

Despre acest mare câștig al festivalului, și deopotrivă al orașului, am vorbit cu actorul buzoian Ștefan Craiu, sufletul acestui eveniment. Ne-a povestit cum anul acesta au avut peste 140 de înscrieri ca voluntari  în festival din partea  elevilor buzoieni, după ce a lansat anunțul pe paginile de social-media. Cei mai mulți știau de anii trecuți despre aceste înscrieri pentru a deveni voluntari la AnTanTe, alții au aflat de la prieteni. Cert este că în jurul festivalului s-a creat un nucleu de voluntari, care în fiecare an își mărește rândurile cu prietenii celor cu experiență; ei vin, pe de o parte, pentru a petrece timp de calitate, pentru a căpăta experiențe organizatorice, iar pe de altă parte pentru a dialoga cu artiștii, pentru a descoperi o posibilă profesie din spatele scenei etc. Din acest motiv,  adică pentru că voluntarii cu experiență atrag în fiecare an voluntari noi, spune Ștefan Craiu, „anul acesta am vrut să dăm libertate tuturor să participe în festival. Nu am făcut o selecție amănunțită și cumva selecția s-a desfășurat în timpul festivalului. Cei care au dorit și au vrut să facă parte și au văzut despre ce este vorba, au mers înainte; și acest lucru s-a întâmplat cu majoritatea celor care s-au înscris. Au înțeles că să fii voluntar în festival este o experiență pe care nu o pot avea în niciun caz la școală. Am avut voluntari cu vârste începând de la 12 până la 22 de ani. Acest festival a contribuit astfel la implementarea ideii de voluntariat în conștiința colectivă, a comunității”.

Rădăcini la „Școala din parc”

„Școala din parc” este un alt proiect de succes al Buzăului, un brand în materie de educație nonformală, care oferă adolescenților posibilitatea unei dezvoltări personale și experiența unui voluntariat în domeniul educației. De aceea, Ștefan Craiu mărturisește că rădăcinile lui AnTanTe în privința voluntariatului ar fi chiar la „Școala din Parc”. „Cred că totul a început de la proiectul <Școala din parc>. Noi acolo ne bazăm foarte mult pe voluntari. E un proiect care a început în anul 2021, la inițiativa doamnei viceprimar Oana Matache; tinerii voluntari cumva acolo își fac <ucenicia>, pentru că noi încercăm să-i asimilăm cât mai bine să-i integrăm în proiectele noastre, și avem cu ei discuții constructive, astfel încât să ducem  voluntariatul la nivelul următor și ei să ajungă să facă parte din  festival, să vină cu sugestii, să îmbunătățim lucrurile. Anul acesta chiar s-a întâmplat acest lucru, ceea ce pe mine mă bucură foarte mult”, mărturisește actorul buzoian, director al Festivalului AnTanTe.

Pentru  „Școala din parc”, Ștefan Craiu ne oferă exemplul voluntarilor de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”, care merg aproape în fiecare week-end să facă voluntariat, unii dintre ei devenind pe parcurs și facilitatori educaționali care reușesc să țină propriile workshop-uri și ateliere pentru copii. „Noi, de fiecare dată, le aducem traineri din București, care sunt specializați pe psihopedagogie teatrală, pe zona aceasta, pe jocuri teatrale și ei duc mai departe lucrul acesta pentru copii”, explică Ștefan Craiu.

Lucrurile fiind duse în direcția menționată de acesta, peste câțiva ani, voluntarii de astăzi ai festivalului ar putea deveni colegi cu organizatorii de astăzi și ar putea contribui la rândul lor ca formatori de voluntari. Deja, spune Ștefan Craiu, o mare parte dintre voluntarii din festival țin legătura și după finalizarea evenimentului, pentru că decid să se îndrepte către o carieră artistică. „Sunt voluntari care merg în București, la facultate, și ne scriu, ne întreabă  chiar pentru București dacă avem proiecte, pentru că își doresc să facă voluntariat și să se implice. Unii dintre ei merg pe calea artistică și ne întâlnim cu ei în proiecte ca fotografi, ca actori, ca actori păpușari, scenografi. Cumva lucrurile nu se încheie în Buzău și nu se încheie la finalul celor trei zile de festival. Ei rămân în permanență în contact cu noi și de câte ori sunt evenimente sau spectacole destinate lor, încercăm să le oferim timp de calitate, să le aducem spectacole, să le aducem artiști pe care să-i cunoască, să-i descopere, și s-a creat o comunitate a tinerilor care pun umărul la tot ce înseamnă viața culturală a orașului”, mai spune actorul buzoian.

Articole similare