Actualitate

FOTO | 450 de copii buzoieni merg la școală și cu ajutorul Atelierului de Bine

Luna aceasta, Fundația Comunitară Buzău și-a propus să sărbătorească  femeile cu inițiativă din județ, femei care constituie exemple de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate.

Un astfel de exemplu este cel al  președintelui Asociației Atelierul de Bine, Ana-Maria Iorga, care a înființat în 2015 această organizație non-profit, cu scopul declarat de a ajuta copiii din familii defavorizate să nu renunțe la educație din cauza lipsurilor materiale.

Acum, asociația și-a canalizat eforturile pe două  direcții de acțiune. Pe de o parte, militează pentru reducerea risipei alimentare, iar pe de alta, ajută copiii din familii marginalizate economic și social să își continue școala. În primul an de la înființare, asociația a ajutat câteva zeci de copii proveniți din familii vulnerabile, cu vârste cuprinse între o lună și 18 ani, din satele din jurul Buzăului și din județul Călărași, pentru ca numărul acestora să crească de la an la an, și să ajungă  în prezent la 450.

„Cam în fiecare an, noi ne-am dublat numărul beneficarilor. Noi am început de la  câteva zeci de copii. Dar, în fiecare an, au auzit de noi, despre ceea ce , s-au adus unii pe alții. Și școlile au aflat de ceea ce facem noi și ne-au semnalat și ele cazuri de copii care aveau nevoie de ajutor. Copiii sunt din Vadu Pași, din Buzău, din Glodeanu Siliștea și din Răzvan, județul Călărași.  Pentru activitățile desfășurate colaborăm cu școlile, care ne pun  la dispoziție un spațiu unde noi mergem împreună cu voluntarii și realizăm tot felul de activități cu ei, de la dezvoltare personală până la atelier de arte, unde confecționăm mărțișoare, decorațiuni, pe care apoi le și expunem spre a fi vândute. Acum, fiind pandemie, nu mai facem aceste activități cu ei în spații închise, dar ne întâlnim cu ei și le oferim rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente, îi ducem la medic atunci când au nevoie, îi ajutăm  cu tot felul de probleme juridice, documente pentru a-și putea continua școala. Unii dintre ei au handicap, tot felul de probleme care  necesită atenție specială la învățătură și au nevoie de aceste documente”, exemplifică Ana-Maria Iorga, președintele asociației, câteva dintre activitățile care aduc binele în viața celor peste 400 de copii. Fericirea pe care o livrează această asociație prin voluntarii ei  se traduce prin creșterea calității vieții în comunitățile defavorizate.

„În 2021, când roboții ajung deja pe Marte, am putea crede că o pereche de încălțări sau un sandwich pentru la școală nu mai sunt lucruri care pot bucura și impacta major un copilaș”, spune președintele asociației, care atrage atenția că sunt destul de multe familii în care copiii au aceste neajunsuri: „Pentru unii copii, o pereche de ghetuțe călduroase face diferența între a merge sau a nu merge la școală”, a povestit Ana-Maria Iorga reprezentanților Fundației Comunitare.

„Cei de la școală țin legătura cu noi și ne țin la curent cu situația copiilor la învățătură. Atunci când lipsesc de la școală, ne interesăm să vedem de ce lipsesc, ce nevoie au. De cele mai multe ori nevoile lor sunt probleme care par banale, dar pentru ei sunt foarte grave: nu au încălțăminte, nu au rechizite, nu au haine. Și  încercăm să rezolvăm, rând pe rând, toate aceste probleme, ca ei să poată frecventa cursurile zi de zi”, povestește Ana-Maria Iorga.

Atelierul de Bine a dat o mână de ajutor care s-a tradus prin susținere prin rezolvarea unor cerințe pentru copii specifice perioadei de pandemie: „În perioada de online am oferit tablete, telefoane, laptopuri pentru cei care nu puteau intra la cursuri”, mai spune președintele asociației.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker