marți, 22 septembrie 2020

Foști primari de comune blochează alegerile anticipate doar ca să nu piardă puterea

2017 este anul în care mai multe comune din județ au rămas fără primarii aleși în urma alegerilor locale de anul trecut, unii din cauza unor dosare penale, alții din cauza stării de incompatibilitate constatată la un moment dat de Agenția Națională de Integritate în cazul lor. Patru unități administrativ teritoriale sunt conduse acum de viceprimari, însă adevărata putere o au administratorii-publici în fapt foștii primari care, lăsați fără mandat, au găsit rapid metoda de a rămâne la cârma administrației locale.

Este vorba despre Sorin Tănase, fostul primar de la Săgeata, și despre Daniel Năstase, de la Vernești. Amândoi sunt acum administratori publici în comunele pe care le-au condus ca primari, și care blochează organizarea unor alegeri anticipate, în urma cărora ar putea pierde controlul.

Fostul primar din Vernești Daniel Năstase a izbutit, în luna septembrie, să amâne organizarea alegerilor anticipate în comuna pe care a condus-o până în momentul în care Instituția Prefectului a emis ordinul de încetare a mandatului său înainte de termen, după ce acesta a epuizat toate căile de atac ale deciziei Agenției Naționale de Integritate, care l-a declarat incompatibil. El a atacat în  instanță, pe 18 septembrie, ordinul prefectului care constata încetarea mandatului înainte de termen, la doar patru zile după ce Guvernul a emis o hotărâre care stabilea organizarea de alegeri anticipate de primar la Vernești pe 5 noiembrie. Aceasta în condițiile în care ordinul prefectului privind încetarea mandatului său era emis încă din data de 5 mai, iar în data de 3 iulie Prefectura dăduse aviz pentru încadrarea lui Năstase pe funcția de administrator public.  Contestația în instanță a amânat, astfel, scrutinul, până la soluționarea de către judecători a acțiunii lui Daniel Năstase. Cererea lui va fi luată în discuție la Tribunalul Buzău abia în data de 15 februarie 2018.

Și fostul primar de la Săgeata Sorin Tănase a aplicat aceeași tactică. El a depus la instanță mai multe cereri de anu­lare sau suspendare a ordinului prefectului privind încetarea mandatului său înainte de termen ca urmare a incompatibilității constatate de ANI, dar și un recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție la dosarul de incompatibilitate care nu a primit încă un termen.

Nu au vrut să renunțe la afaceri

În luna aprilie 2013, Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că fostul primar al comunei Vernești, Daniel Năstase, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 martie 2008-7 aprilie 2010, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de viceprimar, cât și pe cea de administrator al S.C. Angelli Deea S.R.L., contrar prevederilor art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. Năstase a atacat decizia Agenției Naționale de Integritate în luna august 2014, iar Curtea de Apel Ploiești i-a respins contestația ca fiind formulată prea târziu. În aceeași lună, ANI a somat Instituția Prefectului să-l revoce din funcție pe Daniel Năstase. Conform unui comunicat postat pe site-ul Agenției la acea dată, „solicitarea se bazează pe faptul că mai multe autorități locale refuză în mod nejustificat destituirea din funcții a persoanelor care se fac vinovate de încălcarea regimului juridic privind incompatibilitățile sau conflictul de interese“. Însă, prefectul de ­atu­n­ci al județului Buzău, juristul Maria Buleandră, care a fost, până la numirea sa în funcție, șef al Serviciului Juridic al Instituției Prefectului, declara  că nu împărtășește, sub nicio formă, punctul de vedere al Agenției Naționale de Integritate.

,,S-a constatat că, în perioada cât a fost viceprimar al comunei Vernești, domnul primar Daniel Năstase a fost administratorul unei societăți comerciale fără profit. El nici măcar nu a atacat în instanță decizia ANI, întrucât dispozițiile legale aplicabile viceprimarilor nu sunt aceleași cu cele aplicabile primarilor. Mai precis, viceprimarii sunt tratați conform Legii 393/2004, privind statutul aleșilor locali, în timp ce primarii, conform Legii organice 215/2001 privind administrația publică locală. Instituția Prefectului a primit, încă de anul trecut, o somație de la Agenția Națională de Integritate, prin care cerea prefectului să emită un ordin care să constate încetarea înainte de termen a mandatului de primar al domnului Năstase. Ca șef al Serviciului Juridic, am prezentat Ministerului Administrației și Internelor un punct de vedere privind acest caz, împărtășit sută la sută de acesta. Pe scurt, susțineam, și susțin și acum, că emiterea unui asemenea ordin ar fi un abuz. Este posibil ca Agenția Națională de Integritate să mă și amendeze dacă nu răspund favorabil solicitării ei, dar prefer așa decât să comit un abuz“, susținea prefectul Maria Buleandră.

Fostul primar de la Săgeata, Sorin Tănase, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate în 2014, după aproape doi ani de exercitare a mandatului. Reprezentanții ANI au spus că Sorin Tănase s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 iunie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul TĂNASE P. SORIN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003. Cu alte cuvinte, primarul comunei Săgeata s-a aflat în incompatibilitate încă de la preluarea mandatului, din vara lui 2012. Se pare că alesul local a știut, de la bun început, că se află în incompatibilitate, însă nu a putut renunța la PFA-ul pe care l-a înființat înainte de a deveni primar, întrucât ar fi beneficiat de o finanțare nerambursabilă pe care ar fi fost obligat să o restituie dacă ar fi închis PFA-ul respectiv.

Și comuna Săpoca este condusă de viceprimar în acest moment dar administrată de fostul primar Iulian Manea, care a fost declarat și el în conflict de interese și a pierdut procesul cu ANI.

La Chiojdu, în schimb, situația este alta. Primarul ales la alegerile din 2016, Andrei Fătu, a fost condamnat definitiv într-un dosar de conflict de interese și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

loading...
error: Content is protected !!