Actualitate

Fosta judecătoare de la Înalta Curte care a băgat în corzi decidenții Prefecturii pentru un petec de teren, eșec în instanță la Buzău și Ploiești

Fosta judecătoare la Înalta Curte de Casație și Justiție, originară din comuna buzoiană Beceni, care a băgat în corzi decidenții Prefecturii după ce a cerut daune de 70.000 de euro motivând că s-a întârziat timp de 26 de ani emiterea unui titlu de proprietate pentru o suprafață de 5,44 ha de teren, deși avea hotărâre judecătorească în acest sens din 1991, a mai primit un refuz din partea justiției.

După ce instanța i-a admis în parte cererea privind acordarea de despăgubiri și a decis obligarea Statului Român prin Ministerul Finanțelor la plata a 10.000 de euro reprezentând daune morale, din cele 70.000 de euro solicitate, fosta judecătoare nu a reușit să câștige nici Judecătoria Buzău, nici la Tribunal și nici la Curtea de Apel Ploiești procesul prin care solicita obligarea Comisiei județene să emită titlu de proprietate pentru 5,44 hectare de teren cum se menționa în hotărârea judecătorească obținută în 1991 și anularea titlului de proprietate pentru o suprafață mai mică.

În ședința Comisiei de Fond Funciar din 19 iulie 2017 a fost aprobată emiterea unui titlu de proprietate pentru o suprafață de 5,32 hectare – mai mică cu 0,12 ha față de cerere petentei, însă Elena Cârcei, magistrat pensionat în 2015 prin decret prezidențial, a cerut anularea documentului și emiterea unuia nou pentru întreaga suprafață de 5,44 hectare pentru care posedă o hotărâre judecătorească definitivă de aproape 27 de ani.

Elena Cârcei și sora acesteia au dat în judecată Statul Român – prin Ministerul Finanțelor Publice și Comisia Județeană Buzău de Fond Funciar -, în luna iunie a anului trecut, cerând despăgubiri de 70.000 de euro pentru un titlu de proprietate neemis timp de 26 de ani, deși exista o hotărâre judecătorească în acest sens, la această sumă fiind luate în calcul penalitățile zilnice, între 100 și 1.000 de lei, ceea ce înseamnă o sumă minimă de 200.000 de euro.

În vara anului trecut, prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, preciza că se teme că va pierde procesul, ceea ce înseamnă că aceasta ar fi putut fi ­obli­gată să plătească din buzunar suma colosală.

Cazul a fost luat în discuție în ședința extraordinară din 19 iulie 2017 a Comisiei județene de Fond Funciar, spre finalul căreia prefectul Carmen Ichim, vizibil afectată de consecințele pierderii procesului cu fosta judecătoare, a izbucnit în lacrimi.

Carmen Ichim a spus că știa care este suma cerută ca despăgubire, nu și că se cer penalități de până la 1.000 lei/ zi pentru cei 26 de ani de când trebuia emis titlul de proprietate.

Revoltată, Carmen Ichim crede că fostul magistrat ar fi lăsat intenționat să treacă timpul astfel încât să poată obține un avantaj patrimonial cât mai mare de la statul român, având în vedere că este vorba despre un judecător care a activat atât la Buzău, cât și la Înalta Curte de Casație și Justiție, și care se pricepe, fiind doctor în Drept.

În data de 20 iulie 2017 a fost emis titlul de proprietate, dar pentru o suprafață de 5,32 hectare și nu pentru 5,44 ha, motiv pentru care fosta judecă­toare a emis noi pretenții în cauză, cerând acum anularea titlului de proprietate emis în 19 iulie și emiterea unuia nou pentru suprafața solicitată, de 5,44 ha. Nici reprezentanții Prefecturii nu au vrut să răspundă singuri pentru neemiterea ­tit­lului de proprietate și au chemat în garanție  Comisia Locală Beceni de fond funciar, dar și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. La Tribunalul Buzău a fost disjuns capătul de cerere referitor la obligarea Comisiei judetene de fond funciar Buzău la emiterea titlului de proprietate pentru suprafata de 5,44 ha teren pe raza comunei Beceni, împreună cu cererea de chemare în garanție a Comisiei locale Beceni de fond funciar și a OCPI Buzău, formulată de Comisia județeană de fond funciar și cu excepția nulității absolute a titlului de proprietate nr. 109917 /20.07.2017 invocată pe cale incidentală de către reclamante și a declinat competența de soluționare a acestor cereri în favoarea Judecătoriei Buzău. Elena Cârcei a pierdut procesul atâr la instanțele buzoiene cât și la Ploiești, unde s-a judecat recursul.

„Nu spun că oamenii nu au avut dreptate. Titlurile trebuiau date și chiar nu știu de ce nu au fost date. Mi se pare strigător la cer ca un magistrat să facă lucrurile astea. Să lași o instituție 25 de ani fără să îi spui nimic, mi  se pare că este un lucru făcut deli­berat ca să obții niște bani. Am luat la cunoștință despre această hotărâre, îmi pare rău că din 1991 nu s-a eliberat titlul. Înțeleg că până în anul 2011 a refuzat punerea în posesie și chiar am înțeles că în 2012 sunt niște acte de donație care nu știu cum or fi fost făcute fără titlu de proprietate. Sunt surprinsă că un om care știe ce vorbește cere asemenea penalități din 16 decembrie 1991. Cred că puteau să facă mai dinainte acțiunea, dar cred că intenționat au lăsat să treacă o perioadă mare”, spunea prefectul Carmen Ichim.

Lucrurile au fost destul de încurcate cu această solicitare. Familia fostei judecătoare stăpânea terenul încă din 1991, însă ar fi refuzat punerea în posesie ani de zile și de aici demersurile în instanță. Posesia s-a bazat pe o adeverință eliberată de Primăria Beceni. După decesul proprietarului din acte, s-ar fi făcut acte de donație unui nepot.

Fost judecător la Judecătoria Buzău, la Tribunal și apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție, din 2000 până în 2015 când s-a pensionat, Elena Cîrcei, deținătoarea terenului pentru care trebuia emis titlul de proprietate încă din 1991, este doctor în Drept comercial din 1995. Ea a absolvit cursurile Facultății de Drept București cu media 10.

A candidat în 2007 pentru postul judecătorului român la CEDO, la expirarea primului mandat al lui Corneliu Bârsan. Candidatura ei a fost respinsă, iar Bârsan a fost reînvestit la CEDO. Înainte de a deveni judecător, Elena Cîrcei a practicat avocatura timp de cinci ani în cadrul Baroului Buzău. Ulterior, a intrat în magistratură, ca judecător la Judecătoria Buzău, unde a activat timp de șase ani, apoi la Tribunalul Buzău, de unde a fost promovată la Curtea Supremă. A candidat pentru funcția de președinte al instanței supreme, însă fără succes.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker