Actualitate

A fost publicat proiectul ordonanței cu noile măsuri de protecție împotriva scumpirii energiei și gazelor

Clienţilor casnici li se va acorda o compensaţie unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh (în cazul energiei electrice), şi în valoare de cel mult 40 la sută din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență postat vineri pe site-ul Ministerului Energiei.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni seară, că s-a ajuns la un consens în Coaliție iar Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care va plafona din nou prețul la electricitate și gaze. Astfel, prețul pentru electricitate va fi de 68 bani/KW pe oră, la gaze de 0,31 lei/kwh, iar plafonul de consum va crește. OUG va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie, iar impactul bugetar va fi de 3 miliarde de lei. De asemenea, facturile emise greșit de furnizori vor fi recalculate fără ca oamenii să fie debranșați.

„Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Acesta a precizat, de asemenea, că pentru IMM-uri și pentru consumatorii economici mari prețul va fi plafonat la 1 leu/kW.

Vezi AICI proiectul Ordonanței de Urgență

 

Articole similare